01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Як безпечно використовувати безконтактну платіжну картку у торговельній мережі

безконтактна платіжна картка

Клієнти українських банків все частіше використовують безконтактні платіжні картки для безготівкових розрахунків.

Як повідомляв Нацбанк в кінці літа, кількість активних безконтактних платіжних карток у другому кварталі цього року склала 1,2 млн штук, що на 11,2% більше у порівнянні з попереднім кварталом. У зв’язку з цим, регулятор коротко нагадав користувачам про основні аспекти використання безконтактних платіжних карток і відповів на запитання, які найчастіше виникають.

Чи безпечно використовувати безконтактну платіжну картку для розрахунків у торговельній мережі?

Безпека операцій з безконтактними картками забезпечується використанням чіпа, вбудованого в платіжну картку, який на сьогоднішній день практично неможливо підробити. Як повідомляє НБУ, для зменшення ризику шахрайства банки зазвичай встановлюють вимогу введення PIN-коду на операції, сума яких перевищує 100-200 грн.

Чи можуть зловмисники отримати безконтактно (дистанційно) дані безконтактної платіжної картки, яка знаходиться в портмоне, сумці і т. д.?

Це питання часто хвилює користувачів найбільше. Нацбанк каже, що теоретично отримання електронних даних картки дистанційним шляхом можливе. Однак ця дистанція повинна бути дуже маленькою, що ставить під сумнів безконтактність такої операції.

Чи можливе повторне списання коштів з рахунку при прикладанні безконтактної картки до термінала?

Відповідь Нацбанку — ні, оскільки безконтактний термінал здійснює операцію тільки один раз і відразу відключається, що робить неможливим помилкове або повторне списання коштів.

На яку відстань потрібно прикладати безконтактну картку до зчитувача для здійснення оплати?

Безконтактні картки мають діапазон дії 0-5 см, що в більшості випадків дозволяє навіть не діставати картку з гаманця. Саме це є однією з переваг безконтактних карток — їх не потрібно передавати іншій особі (касиру) для здійснення операції.

Нацбанк порекомендував під час здійснення операцій з використанням безконтактних платіжних карток дотримуватися правил безпеки, встановлених банком-емітентом, а також дотримуватися рекомендацій НБУ.

Правда України

залиште коментар: