01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Ще одна афера закритого акціонерного товариства народний фронт

афери

Кабінет міністрів України заявляє, що не причетний до рішення, за яким дві тисячі квадратних метрів площ в аеропорту «Бориспіль» віддали в оренду олігарху Леоніду Юрушеву до 2024 року.

Фірма, пов’язана з Юрушевим, в 2014 році виграла контракт, за яким саме вона буде орендувати більшу частину площ під магазини безмитної торгівлі «Дьюті-фрі», які у всьому світі вважаються надприбутковим видом бізнесу, повідомляє програма «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і UA:Перший).

Компанія «БФ енд ГХ Тревел Рітейл ЛТД» зареєстрована у селі Мартусівка Бориспільського району на Київщині із кіпрськими власниками. За цією ж адресою прописана і фірма «Земля-48», якою напряму володіє сам Юрушев і компанії його дружини. Вона конкурувала з чотирма іншими фірмами на тендері. Серед них – один зі світових лідерів у цій галузі – швейцарська Dufry. Але умови були прописані так, що жодна іноземна фірма не мала шансу. Зокрема, серед умов було три роки досвіду роботи в Україні.

Таким чином, однією з двох фірм-переможців стала «БФ енд ГХ Тревел Рітейл ЛТД» і отримала найбільшу територію для оренди – понад дві тисячі квадратних метрів.

Швейцарська Dufry заявила про порушення конкурентних умов і звернулася до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. «Вищевказані умови проведення конкурсу, а саме досвід роботи в Україні, на думку заявника, надають окремим суб’єктам господарювання переваги, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, що призводить до усунення конкуренції без жодних належних підстав. Крім того, заявнику фактично неможливо виконати вищевказані вимоги внаслідок того, що раніше не проводились конкурси», – йдеться у листі.

Тендерні умови для проведення конкурсу затверджували у Міністерстві інфраструктури України. Його очільником тоді був соратник і однопартієць прем’єра Арсенія Яценюка Максим Бурбак. Втім у відповіді «Схемам» прес-служба прем’єра заявила, що питання конкурсу є компетенцією тільки Фонду державного майна України. «Фонд держмайна не підпорядковується Кабінету міністрів України, так само як Кабінету міністрів не підпорядковується суди і прокуратура. Якщо будь-яка компанія вважає, що її права порушені, то найкоротший шлях – це звернення до суду. Знаючи ситуацію в нашій судовій системі, уряд створив інститут бізнес-омбудсмена. Якщо ця компанія вважає, що її права порушені, вона має звернутися до урядового бізнес-омбудсмена», – наголошують у Яценюка.

Леоніда Юрушева з тісно пов’язують з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Так, мільярдер Юрушев був одним з основних спонсорів Яценюка на президентських виборах 2009 року і парламентських виборах минулого року.

Водночас у прес-службі уряду спростували наявність будь-яких спільних активів і бізнес-стосунків Яценюка з Юрушевим.

Правда України

залиште коментар: