01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Українці масово пересідають на старі автомобілі, що призвело до сплеску їх попиту

б/у автомобілі

Українці масово пересідають на старі машини, що вже призвело до рекордного сплеску їх продажу.

Як відзначають експерти, у жовтні вітчизняний ринок вживаних авто виріс, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, майже вдвічі. «Було зафіксовано 50 тис. угод, тоді як в минулі місяці їх кількість не перевищувала 25-30 тис.», – повідомив Олег Омельницький, додаючи, що жовтневий результат став найкращим за останні два роки. І, як показують перші листопадові підсумки, цього місяця у торговців є всі шанси закріпити успіх.

Продажі вживаних машин ростуть, в основному, за рахунок «нового» ринку, який цього року помітно просів. В окремі місяці автосалони йшли в мінус по продажах на 60-70%, що, загалом-то не дивно. Обвал гривні змусив дилерів істотно підвищити ціни на легковики, а це зробило їх практично недосяжними для пересічних українців, доходи яких практично не ростуть. До того ж різко скоротилися обсяги кредитування.

«Переглядати ж свої переваги на користь менш престижних марок, простих моделей і скромній комплектації більшість водіїв не хоче. Тому шукають компроміс на ринку старих, розраховуючи за порівняно невелику суму купити автомобіль своєї мрії», – пояснює Омельницький.

З ним згодні й інші автодилери: «За ті гроші, які просять за новий легковик у базовій комплектації, реально купити 3-5 річну «заряджену» модель в преміальної комплектації, причому можна ще й заощадити», – кажуть експерти.

Причому заощадити досить істотно. Приміром, нова Mitsubishi Lancer з об’ємом двигуна 1,6 л в базовій комплектації виставлена на офіційному сайті імпортера цієї марки «Ніко Україна» за 380,2 тис., грн., що за нинішнім курсом становить близько $15,2 тис., причому , цю ціну дилер вже анонсує як акційну, більш «нафаршировані» моделі обійдуться в 503,7-526,7 тис. грн. (до $ 21тис.).

Водночас на спеціалізованому інтернет-майданчику той же Mitsubishi Lancer, але 2011 випуску з пробігом 60 тис. км, і більш потужної моделі (об’єм двигуна 2л), з коробкою автомат і в повній комплектації можна знайти за $11-12 тис., а ціни на такі ж моделі 2007-2008 р стартують з $ 8-9 тис.

Справедливості заради варто визнати, що на ринку нових авто у вересні стала намічатися невелика активізація, але динаміка зростання поки не йде ні в яке порівняння з результатами продавців старих машин.

Найпомітніше продажу підросли в жовтні – на 28%: за даними експертів автодилери змогли реалізувати 5,3 тис. автомобілів. Це, до речі, лише на 9% менше, ніж у жовтні 2014р.

Незрозуміло як довго протриватиме несподіваний сплеск інтересу до нових авто, особливо враховуючи чергове підвищення курсу основних валют. Не виключено, що на перших порах українці, що мають заощадження в гривні, побіжать в автосалони. Адже поки ті не перерахують ціни на машини за новим курсом, купувати нову техніку буде порівняно вигідно. Але очевидно, що дилерського запасу міцності вистачить ненадовго, максимум, на пару місяців. Після чого знову настане час торговців вживаними машинами.

За даними автопродавців, хітами б/у продажів зараз є 8-10 річні машини вартістю до $10 тис. причому, колишні лідери рейтингу – ВАЗи – поступово здають свої позиції іномарок та авто вітчизняного складання. Приміром, у жовтні на першому місці за кількістю угод виявилися ЗАЗ Lanos (було реалізовано 1,15 тис. шт.) і Volkswagen Transporter (1,1 тис. шт.). Для порівняння: нових ЗАЗів минулого місяця продали всього 359 шт., А Volkswagen (включаючи і Transporter) – 224 шт.

Популярністю користуються також старі Toyota, Chevrolet, Renault, Smart. Представники спеціалізованого інтернет-майданчика також говорять, що несподівано добре почали продаватися Smart, особливо в Києві.

«Популярність цієї марки пояснюється просто: вона компактна, що спрощує паркування, комплектується двигунами з невеликим обсягом (0,6-0,9л), а це гарантує маленьку витрату палива – в міському режимі до 5 л. І при цьому ціни більш ніж доступні. Скажімо, Smart City 2004 року випуску реально купити за $ 5,5 тис., а більш старий можна знайти і за $ 4 тис. до речі, на невисокі «апетити» авто зараз орієнтується все більше водіїв», – зазначають експерти.

Це призвело не тільки до зміщення попиту в бік відносно малопотужних бензинових, а також дизельних авто і моделей на газу, але і до збільшення пропозиції «ненажерливих» позашляховиків і седанів класу «люкс».

Багато любителів потужних машин вирішили позбутися від них ще й у зв’язку з введенням в Україні цього року так званого податку на розкішні авто, який складає 25 тис. грн. на рік (він поширюється на автомобілі не старше 5 років з об’ємом двигуна від 3 л). Так що зараз спеціалізований сайти рясніють оголошеннями не тільки про продаж таких моделей, а й про їх обмін на більш економні.

Оскільки бажаючих витрачатися на бензин і податки небагато, знайти покупця таким продавцям не так легко, що змушує їх знижувати ціни. Приміром, бензинову Toyota Land Cruiser 100 з об’ємом двигуна 2,7л 2011 року з пробігом 65 тис. Можна купити за $30 тис., що вдвічі дешевше, ніж в салоні. А BMW 7-ї серії 2010 випуску з 4,4-хлітровую мотором коштує $ 30-35 тис., тоді як нова в салоні – до $ 100 тис. І вище (залежно від комплектації).

«Порівняно непогано купують хіба що дизельні кросовери середнього класу, скажімо, Mitsubishi Outlander, Hyundai ix35 та ін.», – відзначають дилери.

Активізація покупців залучає на цей ринок все більше тих, хто бажає заробити на перепродажах машин. «Виросла частка оголошень від комерційних майданчиків і перекупників», – констатують журналісти.

Віддавати їм свій транспорт задешево власників змушує конкуренція, що посилилась: середні терміни продажу через надлишкову пропозицію машин зросли з торішнього місяця до 2-3 місяців, а деякі водії не можуть знайти покупців по півроку.

«Посередники ж обіцяють швидкий продаж, а нерідко і викуповують автомобіль за власні кошти. Правда пропонують за нього, як мінімум, на 10-20% менше, ніж в середньому по ринку», – розповів на правах анонімності один з підприємців, які торгують на столичному авторинку на Чапаївці.

Комісійні майданчики беруть іншим: пропонують чесну експертизу і дають гарантію, що в авто не скручений пробіг і все в порядку з документами. Останнім часом така послуга користується все більшим попитом, тому що кількість різних «проблемних» авто стрімко зростає. Головне джерело їх надходження на авторинки країни – зона АТО. Свого часу спішно евакуйовані жителі залишили на Донбасі свій транспорт, який тут же «віджали» ті, хто залишився. Були розграбовано і десятки автосалонів.

Нові ж «власники» давно зробили документи, оформивши машини на своє ім’я. Але по базі ДАІ вони числяться на інших власників. Тому, у тих, хто купив «двійника» можуть виникнути неабиякі проблеми, аж до того, що транспорт просто конфіскують.

Побоюючись підступу, багато громадян взагалі відмовляються купувати авто з луганською або донецькою реєстрацією, навіть якщо з документами все гаразд, а власники готові поступатися в ціні, розповідають експерти. У Києві з’явилася навіть нова послуга – столичні жителі з місцевою пропискою пропонують за $100-150 поставити авто на облік на своє ім’я, щоб реальний господар зміг потім продати його без проблем.

Користуючись випадками шахрайства, що почастішали, комісійні майданчики напевно спробують збільшити свою частку на ринку. Тим більше, що боротися їм є за що. За прогнозами експертів, попит на старі легковика буде тільки рости, принаймні, до тих пір, поки в країні не стабілізується економіка і українці знов не потягнуться в салони.

Правда України

залиште коментар: