01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Українцям надали можливість оскаржити договір дарування на підставі зробленої помилки

договір дарування

Українцям надали нову можливість оскаржити договір дарування, причому можливість нестандартну – на підставі зробленої помилки. Як ухвалив Верховний суд, розглядаючи справу №6-202цс15, її достатньо для визнання дарчої незаконною і повернення майна його споконвічного власнику або його спадкоємцям.

«Найцікавіше в даному рішенні ВСУ – дарча оскаржується не через помилки в підписаному документі, а через помилку в сприйнятті. Тобто як тільки я захочу повернути назад подаровану квартиру або машину, мені достатньо заявити в суді, що в момент підписання документів я помилився і насправді до кінця не розумів, що розлучаюся з майном назавжди. Вибачте я помилився. Ось так. Цього достатньо для початку тяжби, а далі треба буде збирати докази», – пояснив адвокат Кравець.

Суди в таких суперечках будуть вивчати всі обставини. Починаючи з того, коли і за яких умов укладався договір дарування, закінчуючи – станом дарувальників в момент підписання паперів. «Наприклад, до уваги братиметься вік особи, стан його здоров’я, потреба в сторонньому догляді можуть вплинути на правильність сприйняття умов договору та їх відповідність бажанням сторони», – уточнила нам адвокат Людмила Звєрєва.

Одним із доказів нерозуміння оформленої дарчої може, скажімо, бути подальше проживання людини в квартирі. Адже, якщо він подарував житло, то мав би з’їхати – поступитися місцем обдарованому щасливчику. Не зробив цього – значить помилився, неправильно зрозумів умови договору. «При доведенні по таких категоріях справ необхідно досліджувати всебічні обставини: проживав дарувальник після укладення угоди в квартирі і як довго, чи оплачував комунальні послуги, потребував чи допомоги з боку обдаровуваного на момент укладення договору і т.і. Тільки комплекс доказів може бути підставою для визнання таких угод недійсними», – зазначила юрист Вольга Шейко.

Найголовніше ж – це те, що подібні суперечки зможуть затівати не тільки самі дарувальники, але і їх спадкоємці. «Рішення обгрунтовано ще таким чином, що дає можливість оскаржувати договори дарування не тільки самому дарувальнику, а й іншим особам, наприклад, членам сім’ї, які вважають, що таке було несправедливим і нарушиме їх право (отримати частину майна у спадок)», – підтвердила Шейко.

Юристи не сумніваються, що після такої постанови ВСУ знайдеться чимало охочих доводити, що їхня рідня не до кінця усвідомлювала свої діяння, коли роздаровувала сімейне майно, і договори дарування почнуть частіше оскаржувати. Так само, як і зараз, відсуджувати будуть будь-яке майно або гроші. «Суперечки за договорами дарування обчислюються від десятків тисяч гривень до десятків мільйонів, адже суми тяжб в даній категорії справ визначаються вартістю спірного майна», – сказав Віктор Мороз.

Правда України

залиште коментар: