01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

«Нафтогаз»: Україна успішно долає опалювальний сезон, запасів газу достатньо

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» повідомила, що у газосховищах України залишається достатньо палива для завершення опалювального сезону.

«На сьогодні в українських газосховищах зберігається 11,6 мільярда кубометрів газу, що на 2,6 мільярда більше, ніж на цю дату минулого року. Тим часом уже дві третини опалювального сезону минуло. Нагадаємо, історичний мінімум був зафіксований на рівні 6 мільярдів кубометрів весною 2013 року», – вказала компанія в мережі Twitter.

За даними оператора газотранспортної системи України державної компанії «Укртрансгаз», від початку в середині жовтня 2017 року опалювального сезону споживачі використали майже 5,5 мільярда кубометрів газу.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик заявляв про плани нагромадження 17 мільярдів кубометрів для проходження опалювального сезону 2017-2018 років.

При підготовці до опалювального періоду 2016-2017 років профільне міністерство також наполягало на необхідності нагромадити 17 мільярдів кубометрів газу, але керівництво «Нафтогазу України» запевняло, що 14,5 мільярда кубометрів буде цілком достатньо. У результаті торік в опалювальний сезон Україна ввійшла із запасами «блакитного палива» на рівні 14,7 і завершила сезон на рівні 8,4 мільярда кубометрів.

За інформацією Міненерго, в цьому сезоні в українські ПСГ закачали 8,8 мільярда кубів газу, і станом на 24 жовтня загальний обсяг становив понад 16,9 мільярда кубів. (Близько 5 мільярдів – це технічний газ, необхідний для функціонування сховищ).

Опалювальний сезон в Україні зазвичай стартує в середині жовтня. За багаторічними стандартами, він розпочинається тоді, коли середньодобова температура повітря впродовж трьох діб становить вісім або менше градусів. Тривалість опалювального сезону становить близько півроку, але в Києві у 2017 році комунальники через суттєве потепління вимкнули опалення 1 квітня. Натомість у Львові опалювальний період фінішував лише 25 квітня, хоча перед тим навесні комунальні служби двічі вимикали тепло. 

залиште коментар: