01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

У Єврокомісії підтвердили: макрофінансова допомога Україні в обмін на реформи

У Європейській комісії, чільні представники якої мали зустріч із президентом України Петром Порошенком, підтвердили, що надання Києву макрофінансової допомоги від Європейського союзу чітко обумовлене здійсненням реформ на основі програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Після зустрічі, що відбулася в рамках участі президента України у 54-й Мюнхенській конференції з питань безпеки, єврокомісар у справах Європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнес Ган повідомив у твітері: «Із президентами Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером і України Петром Порошенком під час Мюнхенської конференції з безпеки обговорили, зокрема, економічні реформи у Україні. Єврокомісія готова підготувати нову макрофінансову допомогу, але за умови чітко визначеного і відчутного здійснення реформ, що ґрунтуються на програмі МВФ».

У прес-службі президента України повідомили, що Петро Порошенко мав зустріч із президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером та іншими представниками Єврокомісії, в перебігу якої, зокрема, «співрозмовники обговорили перспективи виділення Євросоюзом Четвертої програми макрофінансової допомоги Україні» і «обговорили хід реформ в Україні».

«Президент Європейської комісії запевнив, що Європейський союз готовий посилити всебічну підтримку України у 2018 році на шляху системних реформ та імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», – мовиться в повідомленні Банкової без дальших подробиць щодо цього.

Попередня, третя програма макрофінансової допомоги Україні від ЄС на суму в 1 мільярд 800 мільйонів євро не була виконана до кінця: наприкінці 2017 року Україна втратила можливість отримати останній третій транш цієї допомоги на суму в 600 мільйонів євро, бо, за словами представників Євросоюзу, не виконала всіх вимог для отримання цих коштів.

Тоді ж Київ подав заявку на отримання нового пакета макрофінансової допомоги, і в Єврокомісії пообіцяли вивчити її протягом кількох місяців.

ЄС висуває як передумову отримання додаткових траншів макрофінансової допомоги успішну співпрацю Києва з Міжнародним валютним фондом. МВФ, зі свого боку, висуває до України низку своїх вимог щодо здійснення реформ для отримання чергового траншу допомоги від фонду за нині чинною програмою розширеного фінансування, зокрема – ухвалення закону про антикорупційний суд і приведення цін на газ до рівня ринкових. Через невиконання вимог МВФ уже кілька разів відкладав надання цього траншу. 12–16 лютого в Києві перебувала місія МВФ для технічних консультацій із представниками влади України щодо подальшої співпраці.

За останні три роки Євросоюз надав Україні макрофінансову допомогу загалом на суму у 3,4 мільярда євро.

залиште коментар: