01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

100 днів голодування Сенцов: ЄС закликав Росію звільнити режисера й інших українців

Євросоюз закликає російську владу звільнити засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який 100 днів тому оголосив голодування в російській колонії, а також інших українців, «незаконно затриманих у Росії й Криму».

«100 днів голодування у в’язниці, стан здоров’я Олега Сенцова швидко погіршується. ЄС закликає Росію негайно звільнити його і всіх незаконно засуджених українських громадян у Росії й на Кримському півострові», – заявив голова представництва ЄС в Україні Юґ Мінґареллі.

Читайте також – 100 днів голодування Сенцова: реакція світу та України

Олег Сенцов голодує з 14 травня. Він вимагає звільнити всіх українських політв’язнів, яких утримують в Росії та анексованому нею Криму – усього таких людей понад 70.

З нагоди 100 днів акції протесту Український ПЕН-центр і Центр громадянських свобод пікетували посольство Росії в Києві, вимагаючи в Кремля звільнити політв’язня.

Російська правозахисниця Зоя Свєтова сказала в ефірі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, що Сенцов не розглядає можливості припинити голодування і налаштований рішуче.

Активісти в Україні й десятках країн світу оголосили про проведення в сотий день голодування Сенцова акцій на його підтримку.

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані разом із ще двома громадянами України представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали.

залиште коментар: