01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Геращенко закликає розслідувати дії ФСБ і Слідкому навколо убивства Захарченка

У Верховній Раді закликають правоохоронців почати провадження щодо незаконних слідчих дій російських силовиків, які оголосили, що розслідуватимуть смерть ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка. Про це на своїй Facebook-сторінці написала віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко.

«РФ направила в Донецьк якусь свою слідчу групу, що є грубим порушенням українського законодавства, й по суті, повторюється ситуація, коли РФ заблокувала доступ українських і міжнародних слідчих органів до місця збиття МН 17, фактично замітаючи сліди злочину», – зазначила вона.

Окрім того, за словами Геращенко, разом з колегою із фракції «Блок Петра Порошенка» Марією Іоновою, вона направила запит щодо правомірності закриття Генпрокуратурою справи щодо самого Олександра Захарченка, оскільки той може бути причетний до воєнних злочинів.

Раніше Генпрокурор України Юрій Луценко заявив про намір закрити кримінальне провадження щодо вбитого Захарченка, оскільки «покарання знайшло злочинця».

Натомість російські ФСБ та Слідчий комітет заявили про початок розслідування його убивства. У заяві Слідкому вибух, внаслідок якого загинув Олександр Захарченко та зазнали поранень ще двоє людей, трактують як «акт міжнародного тероризму» і справу відкривають, посилаючись на «антитерористичний пакет» російського законодавства та міжнародне право.

Українські юристи-міжнародники натомість стверджують, що це неправда: Росія може почати провадження тільки у випадках, якщо постраждалий або підозрюваний є російськими громадянами.

Читайте також: Вибух у кафе «Сепар»: чи зможе Росія далі говорити про «их там нет»?

42-річний Захарченко загинув 31 серпня внаслідок вибуху в ресторані в центрі контрольованого бойовиками Донецька. «Виконувачем обов’язків» ватажка угруповання «ДНР» одразу після цього став Дмитро Трапезников. Згодом таке рішення в «прокуратурі» угруповання назвали незаконним, адже ці обов’язки може взяти на себе лише «перший віце-прем’єр ДНР».

7 вересня в угрупованні «ДНР» назвали нового «голову» – ним став «голова парламенту» Денис Пушилін, який з листопада 2014 року представляє угруповання «ДНР» у Мінську на зустрічах Тристоронньої контактної групи.

 

залиште коментар: