01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

МОЗ про коронавірус: за три доби температуру на кордоні поміряли у понад 160 тисяч людей

У пунктах пропуску, в аеропортах країни, на лінії розмежування в районі проведення операції Об’єднаних сил та на адмінмежі з окупованим Кримом продовжується проведення температурного скринінгу, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

«Перевірку проводять працівники Державної прикордонної служби та медики. За 3 доби температурний скринінг провели у більше 160 тис. осіб. У випадку виявлення ознак гострих вірусних захворювань у людини проводяться додаткові дослідження», – зазначається на сайті відомства.

Так, зокрема, вранці повідомлялося про перевірку двох людей з Івано-Франківської та Кіровоградської областей, що прибули з Італії, та мають симптоми застуди.

Окрім того, МОЗ повідомило про заплановану на 29 лютого другу перевірку евакуйованих із Китаю українців. Наразі ознак коронавірусу у них не виявлено.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко говорив про плани проведення додаткової евакуації з Китаю громадян України, які наразі там лишаються.

24 лютого Міністерство охорони здоров’я повідомило, що ВООЗ передала Центру громадського здоров’я України 30 наборів реагентів для тестування на новий коронавірус (COVID-19). Повідомлялося, що набори містять приблизно 3000 реакцій, чого має вистачити для дослідження на захворювання більше 950-ти людей. Згідно з повідомленнями, зразки від пацієнтів з підозрою на коронавірус направлятимуться у Київ у лабораторію Центру громадського здоров’я. За даними МОЗ, від моменту отримання зразка лабораторією в середньому необхідно 5-7 годин для визначення результату.

Окрім того, 28 лютого у МОЗ заявили, що очікують на експрес-тести на коронавірус, розроблені у Китаї, які дозволять виявити коронавірус за «15-20 хвилин».

Загалом у світі, за даними міністерства, станом на 29 лютого у світі зафіксували 85 187 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2 924 – летальні; одужало вже 39 545 осіб.

Підтверджених випадів захворювання на гострий респіраторний синдром, спричинений саме коронавірусом в Україні немає. Водночас в Італії на коронавірус захворіла 26-річна українка. Раніше повідомлялось про коронавірусну інфекцію і у чотирьох українців з круїзного лайнера Diamond Princess, одну українку виписали.

2019-nCov (COVID-19) належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби – легкий, в деяких – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у більш складних випадках спостерігається задишка. Це може перерости в пневмонію, яка може бути смертельною. Більшість хворих, однак, видужують.

Read More

У Києві привітали контракт Пентагону про нові «джавеліни» для України

У Києві привітали контракт, що його уклало Міністерство оборони США на виробництво нової партії протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» для низки країн-партнерів, зокрема й для України.

«Під сонцем Аризони невдовзі почне визрівати нова партія «джавелінів» для України. Дякую нашим друзям США за непохитність нашого стратегічного партнерства», – написав у твітері віцепрем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, цитуючи повідомлення про цей контракт.

Попереднього дня, 28 лютого, Міністерство оборони США повідомило про низку контрактів із виробниками на виробництво чи поставки товарів оборонного призначення. Серед них є й контракт із виробником «джавелінів», компанією Raytheon/Lockheed Martin Javelin JV з міста Тусона у штаті Аризона, на ці комплекси для армії США і для продажу до 16 країн, серед яких і Україна. Загальна сума всього контракту – майже 18,5 мільйонів доларів, очікуваний термін виконання – до 25 червня 2020 року. Конкретний склад замовлення не повідомляється.

Імовірно, наразі йдеться лише про частину замовлення, про яке домовилася раніше Україна. Контракти на поставку зі США цієї, вже другої партії ПТРК «Джавелін» (Javelin) Міністерство оборони України уклало протягом 4-го кварталу 2019 року. Державний департамент США погодив продаж нової партії «джавелінів» Україні на початку жовтня 2019-го. Тоді йшлося про 150 ракет і 10 пускових установок для них на суму понад 39 мільйонів доларів.

Попередніми місяцями 2019-го посадовці зі США заявляли, що Україна звернулася до Сполучених Штатів із запитом про продаж їй нових протитанкових ракетних комплексів Javelin, – після того, як на початку того року Київ заявив, що готовий почати масштабну закупівлю високотехнологічної зброї зі США і країн-членів НАТО і, зокрема, отримати більшу кількість цих ПТРК.

Наприкінці 2017 року адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила рішення про надання Україні летальної зброї, у тому числі протитанкових ракетних комплексів Javelin. Тоді йшлося не про продаж, а про військову допомогу США Україні. 1 березня 2018-го Державний департамент США схвалив передачу Україні 210 ракет протиракетних комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 мільйонів доларів.

«Джавелін» (Javelin) – американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ППРК), призначений для ураження танків та іншої бронетехніки, він здатен діяти і проти оборонних споруд, а також проти безпілотників, вертольотів і гвинтомоторних літаків, що заходять на посадку.

Read More

США і таліби підписали угоду про завершення війни в Афганістані

Сполучені Штати Америки за погодженням із владою Афганістану підписали з афганським ісламістським рухом «Талібан» угоду, що має на меті завершити конфлікт в Афганістані.

Угода, підписана в столиці Катару Досі, містить графік виведення військ США з Афганістану, де вони перебували понад 18 років, в обмін на низку зобов’язань талібів у галузі безпеки і їхніх обіцянок піти на переговори з владою Афганістану. В церемонії підписання взяв участь державний секретар США Майк Помпео і лідери талібів. При цьому Помпео наголосив, що нинішнє підписання – «це лише початок».

У спільній декларації влад США й Афганістану з приводу підписання мовиться, що США й інші країни НАТО виведуть з Афганістану всі свої війська протягом 14 місяців у разі, якщо таліби дотримаються взятих на себе зобов’язань. Міністр оборони США Марк Еспер, який перебуває в столиці Афганістану Кабулі, наголосив, що виведення іноземних військ буде відбуватися тільки на визначених умовах і що Вашингтон не вагаючись скасує угоду, якщо її не виконають таліби.

Еспер і президент Афганістану Ашраф Гані підписали спільну заяву, в якій ідеться про зобов’язання Кабула підтримати угоду США і талібів.

Угоду вже привітали у світі. Зокрема, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ назвав її «першим кроком до тривкого миру», але застеріг, що «шлях до миру буде важкий і складний». Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель так само привітав «важливі перші кроки» до вирішення конфлікту і закликав не змарнувати нинішньої можливості піти в напрямку миру і «без зволікань» почати переговори між владою Афганістану й талібами.

Рух «Талібан» дотепер відмовлявся від прямих переговорів із владою Афганістану, називаючи її «маріонеткою Заходу», але погодився на переговори зі США, які теж кілька разів опинялися на межі зриву. Як вважають, передбачені угодою прямі переговори Кабула й талібів може бути важко здійснити через взаємну недовіру обох сторін.

Нинішній конфлікт в Афганістані триває від 2001 року, коли міжнародна коаліція під проводом США ввійшла в Афганістан, щоб скинути тодішню владу талібів у більшій частині території країни і ліквідувати в цій країні осередки екстремістської мережі «Аль-Каїда», яка перед цим вчинила великий теракт у США 11 вересня того року. Скинені таліби і союзні їм ісламістські угруповання пізніше змогли перегрупуватися і зараз фактично контролюють значну частину Афганістану й ведуть бої проти урядових сил і їхніх західних союзників.

Read More

У Росії мітигують до п’ятих роковин убивства Нємцова

У Москві та низці інших російських міст тривають акції до роковин смерті опозиційного політика Бориса Нємцова, якого застрелили п’ять років тому на мосту поблизу Кремля.

У російські столиці триває масштабна хода: поліція нарахувала 8 тисяч учасників, тоді як активісти ініціативи «Белый счетчик» нарахували 22,3 тисячі людей на марші. При цьому, за даними ініціативи, значну кількість людей, що спізнились до початку акції, поліція відтіснила.

За даними проекту Радіо Свобода Північ.Реалії (Север.Реалии), у Санкт-Петербурзі на ходу пам’яті вийшли близько 2 тисяч людей, у різних джерелах повідомляється про чотирьох або шістьох затриманих.

Як повідомляє проєкт Радіо Свобода Сибір. Реалії,у Владивостоці на акції пам’яті Нємцова також затримали чотирьох учасників.

Також є дані про проведення таких акцій у Новосибірську,Красноярську, Єкатеринбурзі, Іркутську, Пскові, Вологді та інших містах.

Бориса Нємцова застрелили з близької відстані на мосту Великий Москворецький у центрі Москви 27 лютого 2015 року.

У червні 2017 року російський суд засудив за звинуваченням у цьому вбивстві колишнього керівника батальйону Чечні Заура Дадаєва до 20 років ув’язнення. Четверо інших чеченців були визнані винними у причетності до вбивства та засуджені до позбавлення волі від 11 до 20 років.

20 лютого Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) закликала владу Росії відновити розслідування убивства Бориса Нємцова.

Read More

У Словаччині відбуваються парламентські вибори

Словаччина голосує на парламентських виборах. Виборчі дільниці відкрилися 29 лютого о 7:00 та мають закритись о 22:00.

За результатами опитування незадовго до виборів, трипартійна коаліція прем’єр-міністра Пітера Пеллегріні, можливо, могла втратити більшість.

За попередніми опитуваннями громадської думки, як повідомляють ЗМІ, лідером у виборах до парламенту Словаччини може вперше стати заснований наприкінці 2011 року рух OĽaNO (абревіатура розшифровується як «Звичайні люди і незалежні особистості»), лідером якої є депутат парламенту і підприємець Іґор Матович. Саме ця політична сила становить найбільшу конкуренцію партії Роберта Фіца Smer, відсуваючи її на друге місце.

Третє місце, за результатами опитуваннями, може зайняти ультраправа партія «Наша Словаччина» на чолі з Маріаном Котлебою – згадку про ім’я якого навіть поставили на початку офіційної назви партії: «Котлебівці».

До парламенту Словаччини, за попередніми опитуваннями, можуть дістатись також нова центристська партія колишнього президента Андрея Кіски «За людей» (заснована у 2019 році) і партія нинішнього голови Національної ради Словаччини Андрея Данка – SNS (Словацька національна партія) – націоналістична консервативна політична сила з орієнтацією на народні маси, вважає себе наступницею Словацької народної партії, заснованої у 19-му столітті.

Виборче право у Словаччині має понад 4 мільйони громадян. Нинішні вибори є першими після трагічної загибелі словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка. У лютому 2018 року у будинку поблизу Братислави, були розстріляні репортер Ян Куцяк та його наречена Мартіна Куснірова. Подвійне вбивство спричинило масштабні протести, що призвели до відставки прем’єр-міністра Роберта Фіцо.

Куцяк писав про корумповані зв’язки між політикою та бізнесом. У березні того ж року словацька поліція повідомила про затримання підозрюваних. У жовтні 2019 почався розгляд справи по суті в суді.

 

Read More

У світі зафіксовано понад 85 тисяч випадків захворювання на COVID-19 – МОЗ

Міністерство охорони здоров’я України оновило статистику щодо захворюваності на новий коронавірус. За цими даними, станом на 29 лютого у світі зафіксували 85 187 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2 924 – летальні; одужало вже 39 545 осіб.

«На території Європи зареєстровано 1 123 випадків захворювання COVID-19 у 27 країнах (Італія – 888, Німеччина – 57, Франція – 57, Іспанія – 32, Великобританія – 19, Хорватія – 5, Австрія – 5, Росія – 2, Фінляндія –2, Швеція – 11, Ізраїль –5, Швейцарія–10, Греція–4, Грузія – 3, Норвегія–6, Румунія – 3, Нідерланди – 2,Естонія, Північна Македонія, Бельгія, Азербайджан, Ісландія, Литва, Сан-Маріно, Туркменістан, Білорусь – по одному випадку)», – йдетьсяу повідомленні МОЗ.

Як зазначається, в Україні підтверджених випадків немає.

2019-nCov (COVID-19) належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби – легкий, в деяких – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у більш складних випадках спостерігається задишка. Це може перерости в пневмонію, яка може бути смертельною. Більшість хворих, однак, видужують.

Read More

Російський медійник Пивоваров заявляє, що його не пустили в Україну

Головний редактор російського RTVI та автор YouTube-каналу «Редакція» Олексій Пивоваров заявляє, що йому відмовили у в’їзді на територію України. Про це медійник написав у своєму інстаграмі.

«Спершу – ввічлива співбесіда: подивилися разом «Редакцію», поусміхались … Потім півтори години очікування на лавиці. В результаті три сумних прикордонники вручили мені постанову про те, що я не зміг підтвердити причину перебування в Україні», – зазначив він.

Українська Держприкордонслужба ситуацію наразі не коментувала.

23 лютого ДПСУ повідомила про недопуск на територію України двох співробітників російських ЗМІ. За даними «Української правди», йдеться про Олександра Мурашева та Катерину Білоусову зі Snob.ru. А ще перед тим повідомлялося про заборону в’їзду кільком росіянам, що працюють у комунікаціях та збирались читати лекції на курсах для медійників, які організовує політтехнолог Дмитро Раімов.

Read More

NASA Preps New Mars Rover for Special Mission

NASA is preparing to send a new rover to Mars for a human exploration mission of the Red Planet. Voice of America reporter Verónica Villafañe saw the space vehicle up close and spoke with members of the mission.
 

Read More

Кремль: зустріч Путіна з Ердоганом може відбутися через тиждень

Президенти Росії і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган можуть зустрітися в Москві 5 або 6 березня, повідомило російське державне агентство новин ТАСС із посиланням на заяву речника президента Росії Дмитра Пєскова. 

На даний момент опрацьовується зустріч президента Росії і президента Туреччини в Москві 5 або 6 березня, повідомив він.

Лідери Росії і Туреччини 28 лютого провели телефонну розмову, в якій обговорили необхідність зустрітися найближчим часом.

Напередодні в результаті авіаудару з боку підтримуваних Росією сирійських урядових сил у сирійській провінції Ідліб загинули 33 турецьких військовослужбовців. 

Туреччина стверджує, що Росія знала заздалегідь про місця дислокації турецьких військових, проте по них все одно було завдано авіаудару. Як заявив міністр оборони Туреччини, в момент удару поблизу від турецьких позицій не було ніяких збройних угруповань сирійської опозиції.

Відповідальність за удар Анкара покладає на сирійські урядові війська. У відповідь на загибель своїх військових Туреччина завдала ударів по силах Асада в Сирії і заявила, що їм завдано великих втрат.

Міноборони Росії раніше стверджувало, що Туреччина не повідомляла про місце розташування своїх військових. Водночас у Міністерстві оборони підкреслили, що Повітряно-космічні сили Росії в цьому районі не застосовувалися.

 

Read More

Трамп у розмові з Ердоганом запевнив його у підтримці дій у Сирії

Президент США Дональд Трамп підтвердив підтримку Туреччини з боку Вашингтона під час телефонної розмови зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом, повідомив 28 лютого Білий дім.

Водночас Трамп закликав режим президента Сирії Башара Асада, Росію й Іран зупинити наступ на північно-західну сирійську провінцію Ідліб – останній опорний пункт повстанців у регіоні.

Розмова відбулася через день після того, як 33 турецьких солдатів загинули внаслідок авіаудару підтримуваних Росією сирійських урядових військ, відповідь на який дала Туреччина.

Трамп «висловив підтримку зусиллям Туреччини з деескалації ситуації на північному заході Сирії й уникнення гуманітарної катастрофи», повідомили в Білому домі, не уточнивши в чому саме полягає підтримка.

 

Водночас в офісі турецького президента повідомили, що Ердоган і Трамп погодилися щодо заходів, необхідних для уникнення «гуманітарної трагедії» в Ідлібі.

«Двоє лідерів погодилися щодо додаткових невідкладних кроків для того, щоб запобігти великій гуманітарній трагедії, що розгортається в Ідлібі», – йдеться в заяві.

Ситуація в провінції Ідліб на північному заході Сирії, де йдуть бої між армією президента Башара Асада, підтриманою Росією, і загонами сирійської опозиції, яких підтримує Туреччина, ще більше загострилася після загибелі турецьких військових ввечері 27 лютого.

В результаті удару сил президента Сирії Башара Асада на північному заході країни 27 лютого, за останніми даними, загинули не менше 33 турецьких військових, 36 були поранені. 

 

Туреччина стверджує, що Росія знала заздалегідь про місця дислокації турецьких військових, проте по них все одно було завдано авіаудару. Як заявив міністр оборони Туреччини, в момент удару поблизу від турецьких позицій не було ніяких збройних угруповань сирійської опозиції.

Відповідальність за удар Анкара покладає на сирійські урядові війська. У відповідь на загибель своїх військових Туреччина завдала ударів по силах Асада в Сирії і заявила, що їм завдано великих втрат.

Міноборони Росії раніше стверджувало, що Туреччина не повідомляла про місце розташування своїх військових. Водночас у Міністерстві оборони підкреслили, що Повітряно-космічні сили Росії в цьому районі не застосовувалися.

 

Read More

Пристайко заявляє, що готовий до відставки

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє, що готовий подати у відставку. Про це він сказав в інтерв’ю на телеканалі «Україна 24». 

«Прямолійно, якщо запитати: дійсно, чи я готовий до відставки? Я готовий з самого початку, ще приходячи на цю посаду… Готовність є завжди», – сказав він.

При цьому він сказав, що, очевидно, на його посаду підбираються кандидатури.

Пристайко також додав, що не задоволений ані своєю роботою, ані роботою колег в уряді. 

Раніше цього місяця міністр заперечував інформацію про наміри йти у відставку в рамках переформатування уряду і заявив, що не мав відповідної розмови з президентом.

 

На 4 березня президент Володимир Зеленський ініціював скликання позачергового засідання парламенту, на якому одним із питань порядку денного пропонує питання «щодо Кабінету міністрів».

Вадим Пристайко став міністром закордонних справ України 29 серпня 2019 року.

 

Read More

На узбережжі Азовського моря пройшли масштабні навчання українських військових

На узбережжі Азовського моря пройшли дводенні тактичні навчання українських військових із протидесантної оборони з бойовою стрільбою під назвою «Попутний вітер». Про це повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ на сторінці в Facebook.

«Навчання із протидесантної оборони узбережжя пройшло на одному з полігонів у районі проведення операції Об’єднаних сил. При цьому певний район акваторії Азовського моря, в якому виконувалися бойові стрільби в рамках навчань, був перекритий для судноплавства і повітряного руху», – сказано в повідомленні.

Уточнюється, що в навчанні брали участь військові частини і підрозділи тактичної групи «Маріуполь» – малі броньовані артилерійські катери ВМС, судна зі складу Морської охорони ДПСУ, інженерна техніка окремого полку оперативного забезпечення, а також механізовані, танкові, артилерійські, зенітно-ракетні та спеціальні підрозділи, морська піхота, екіпажі армійської авіації Сухопутних військ і тактичної авіації Повітряних сил, підрозділи Національної гвардії України.

«Оскільки навчання відбувається в умовах протидії російській агресії і безпосередньо в районі проведення операції Об’єднаних сил, обстановка була максимально наближена до реальної», – наголосили в пресслужбі.

Усього, за інформацією відомства, задіяли приблизно 400 осіб особового складу, п’ять кораблів і катерів, 25 одиниць різних артилерійських систем, включаючи реактивні системи залпового вогню, 13 бойових броньованих машин (танки, бойові машини піхоти і бронеавтомобілі різних типів), два вертольоти Мі- 8 армійської і один Мі-14 морської авіації, а також два літаки-штурмовики Су-25 і два винищувачі МіГ-29.

У той же час пресслужба МВС України повідомила, що за легендою морський десант Росії намагався здійснити висадку на узбережжі Азовського моря з метою захоплення українських опорних пунктів поблизу Маріуполя.

«Радіолокаційна система наших сил зафіксувала скупчення ворожої техніки в морі поблизу української території, дає початок масштабному відбиттю атаки десанта противника. Під час наступу ворога і його спроби висадитися на узбережжі, в хід вступила важка артилерія і армійська авіація. Після переміщення умовного ворога на берегову лінію, до бою приєдналися танки, морська піхота, десант і бійці ОЗСП «Азов» на бронеавтомобілі «Спартан». Після відбиття наступу противника військові медики провели евакуацію умовних поранених вертольотами на суші і в морі з катерів», – сказано в повідомленні.

Раніше українські броньовані катери «Кременчук» і «Лубни» спільно з кораблем спеціального забезпечення «Онікс» морської охорони Державної прикордонної служби України провели навчання в Азовському морі.

Останнім часом Чорне море, як і Азовське море і Керченська протока стали місцями активних дій військово-морського флоту і інших морських формувань Росії, які створюють загрози і цивільному судноплавству, і діям українських військових моряків.

Read More

Рада безпеки ООН проведе екстрене засідання щодо Сирії

Рада безпеки ООН ввечері 28 лютого проведе екстрене засідання з приводу ситуації в сирійській провінції Ідліб, заявили в бельгійському представництві при ООН.

Засідання ініціювали Бельгія, Німеччина, Франція, Естонія, Домініканська Республіка, Велика Британія і США. Засідання заплановане на 23:00 за Києвом.

Нині Бельгія головує в Раді безпеки ООН.

Ситуація в провінції Ідліб на північному заході Сирії, де йдуть бої між армією президента Башара Асада, підтриманою Росією, і загонами сирійської опозиції, яких підтримує Туреччина, ще більше загострилася після загибелі турецьких військових ввечері 27 лютого.

В результаті удару сил президента Сирії Башара Асада на північному заході країни 27 лютого, за останніми даними, загинули не менше 33 турецьких військових, 36 були поранені. 

 

Туреччина стверджує, що Росія знала заздалегідь про місця дислокації турецьких військових, проте по них все одно було завдано авіаудару. Як заявив міністр оборони Туреччини, в момент удару поблизу від турецьких позицій не було ніяких збройних угруповань сирійської опозиції.

Відповідальність за удар Анкара покладає на сирійські урядові війська. У відповідь на загибель своїх військових Туреччина завдала ударів по силах Асада в Сирії і заявила, що їм завдано великих втрат.

Міноборони Росії раніше стверджувало, що Туреччина не повідомляла про місце розташування своїх військових. Водночас у Міністерстві оборони підкреслили, що Повітряно-космічні сили Росії в цьому районі не застосовувалися.

Read More

Індія заявляє про затримання понад 600 людей після сутичок у Делі

Поліція в Індії повідомила 28 лютого про затримання сотень людей через кілька днів після того, як в столиці країни Делі спалахнули найбільші міжконфесійні сутички за десятиліття.

За даними поліції, щонайменше 38 людей загинули цього тижня внаслідок сутичок між індуїстами і мусульманами. При цьому на адресу влади Індії лунає міжнародна критика в неспроможності захистити мусульманську меншину.

У поліції Делі повідомили, що збирають докази, переглядають відео і вже затримали понад 600 людей. Там додали, що нових сутичок наразі немає.

Міжконфесійна напруженість зросла в грудні після ухвалення закону про громадянство, який спрощує порядок набуття громадянства Індії для деяких релігійних меншин із сусідніх країн. Закон, однак, не поширюється на мусульман.

 

Спалахи насильства в останні тижні призвели до сутичок між групами індуїстів і мусульман на вулицях, які не вдавалося зупинити поліції.

Організація ісламських держав засудила насильство проти мусульман і акти вандалізму проти мечетей і майна мусульман.

 

Read More

Разумков скликає позачергове засідання Верховної Ради на вимогу Зеленського

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на вимогу президента України Володимира Зеленського скликає позачергове засідання парламенту 4 березня о 16 годині.

Які питання розглядатиме Рада на позачерговому засіданні – наразі невідомо.

Наступний тиждень пленарних засідань відбуватиметься 3-6 березня. У другій половині дня 4 березня мала відбуватися робота в комітетах, комісіях та фракціях.

Read More

Антикорупційний суд відсторонив голову Чернівецької облради

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відсторонила до 4 квітня голову Чернівецької обласної ради, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Його підозрюють в отриманні неправомірної вигоди за сприяння в передачі в оренду оздоровчого комплексу.

До голови Чернівецької обласної ради застосований запобіжний захід у вигляді застави розміром у 10 мільйонів гривень.

Голова Чернівецької обласної ради Ігор Мунтян наразі не коментував рішення Антикорупційного суду. Раніше він називав підозру «необґрунтованою».

Read More

ВООЗ підвищила загрозу коронавірусу в світі до «дуже високої»

Всесвітня організація з охорони здоров’я підвищила оцінку глобального ризику від поширення нового коронавірусу Covid-19 із «високого» до «дуже високого». 

Як заявив 28 лютого в Женеві голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, занепокоєння викликає продовження в останні кілька днів росту виявлених випадків інфікування і числа країн, в які потрапляє вірус.

Він додав, що з Італії до 14 інших країн потрапили 24 випадки інфікування Covid-19, і 97 випадків – з Ірану в 11 інших країн.

 

При цього, заявив голова ВООЗ, у Китаї за останню добу зареєстрували найменше число нових випадків захворювання за понад місяць.

Станом на 28 лютого, кількість випадків зараження коронавірусом перевищила 83 тисячі. Водночас понад 35 тисяч людей одужали. Число летальних випадків зросло до 2858.

2019-nCov (COVID-19) належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби – легкий, в деяких – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у більш складних випадках спостерігається задишка. Це може перерости в пневмонію, яка може бути смертельною. Більшість хворих, однак, видужують.

 

 

Read More

Путін і Ердоган провели телефонну розмову після загибелі турецьких військових в Ідлібі

Туреччина вважає за можливе завдавати ударів по військовослужбовцях армії президента Сирії Башара Асада і сирійських військових об’єктах, хоч би де вони були розташовані, заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним 28 лютого.

Як повідомив представник Ердогана, президенти домовилися зустрітися найближчим часом, однак місце і час зустрічі не називається.

Розмова відбулася після загибелі 33 турецьких військових в результаті авіаудару в сирійській провінції Ідліб.

У повідомленні Кремля про цю телефонну розмову сказано про необхідність «опрацювати можливість проведення найближчим часом зустрічі на найвищому рівні». Там також сказано, що обидві сторони обговорили можливі заходи для «нормалізації ситуації» на північному заході Сирії.

Ситуація в провінції Ідліб, де йдуть бої між армією Асада, підтриманою Росією, і загонами сирійської опозиції, яких підтримує Туреччина, ще більше загострилася після загибелі турецьких військових ввечері 27 лютого.

В результаті удару сил президента Сирії Башара Асада на північному заході країни 27 лютого, за останніми даними, загинули не менше 33 турецьких військових, 36 були поранені. 

 

Туреччина стверджує, що Росія знала заздалегідь про місця дислокації турецьких військових, проте по них все одно було завдано авіаудару. Як заявив міністр оборони Туреччини, в момент удару поблизу від турецьких позицій не було ніяких збройних угруповань сирійської опозиції.

Відповідальність за удар Анкара покладає на сирійські урядові війська. У відповідь на загибель своїх військових Туреччина завдала ударів по силах Асада в Сирії і заявила, що їм завдано великих втрат.

Міноборони Росії раніше стверджувало, що Туреччина не повідомляла про місце розташування своїх військових. Водночас у Міністерстві оборони підкреслили, що Повітряно-космічні сили Росії в цьому районі не застосовувалися.

 

Read More

Туреччина рішуче відповідає на агресію путіна та до чого тут Україна?

Туреччина рішуче відповідає на агресію путіна та до чого тут Україна?

Цієї ночі в Сирії російські війська спільно з урядовими військами Башара Асада вбили понад 30 турецьких військових. Туреччина почала реагувати миттєво: скликає екстренне засідання НАТО, відкриває кордони для біженців у ЄС і не тільки. Здавалося б, до чого тут Україна?

Блог про українську політику та актуальні події в нашій країні
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди,
або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 

Read More

Кремлю придется дорого заплатить за кураж: за ЮКОС – 50 миллиардов, а сколько же за Кpым?..

Кремлю придется дорого заплатить за кураж: за ЮКОС – 50 миллиардов, а сколько же за Кpым?..

Что общего у Украины и $50 млрд ЮКОСа или крымский вопрос в Гааге
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди,
або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 

Read More

“Выборы, выборы, кандидаты п*доры?” Шнуров идет в Госдуму

“Выборы, выборы, кандидаты п*доры?” шнуров идет в госдуму.

За полтора с лишним года до парламентских выборов в россии естественным образом активизируется партстроительство
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 

Read More

Кровавый карлик пукин скопировал своё большое интервью с американского с Бараком Обамой

Кровавый карлик пукин скопировал своё большое интервью с американского с Бараком Обамой. И получилось большое интервью агентству тасс в рамках проекта “20 вопросов владимиру пукину”.

Последние новости россии и мира, экономика, бизнес, культура, технологии, спорт
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 

Read More

Ситуація з можливим відключенням «Суспільного» є неприпустимою – Бородянський

Міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський заявив, що ситуація з можливим відключенням через борги Суспільного мовника є неприпустимою.

«Суспільний мовник не передбачив в бюджеті коштів на погашення заборгованості. МКМС, аби уникнути ситуації щодо можливого припинення мовлення, разом з Мінфіном прийнято рішення щодо наближення фінансування аби «Суспільне» мало можливість розрахуватися з боргами негайно. Сума, яка заблокована в Швейцарії, повернеться до бюджету і МКМС буде ініціювати зміни до бюджету щодо збільшення фінансування Суспільного мовника на суму сплаченого боргу за рахунок повернених із Швейцарії коштів, що забезпечить сталість розвитку Суспільного мовника», – повідомив Бородянський у Telegram.

Таким чином він відреагував на раніше поширене 28 лютого повідомлення «Суспільного», що його робота заблокована через арешт рахунків за борги у понад 10,5 мільйонів євро, вказуючи, що така ситуація «унеможливила підготовку до трансляції цьогорічної Олімпіади та забезпечення участі України у «Євробаченні».

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що створений на базі НТКУ та ОДТРК в 2017 році Суспільний мовник отримав борг «у спадок» як правонаступник усіх прав та обов’язків колишньої державної Національної телекомпанії України, яка припинила свою діяльність.

Read More

Прокуратура АРК оголосила про підозру «кримському отаману» та учаснику «самооборони Севастополя»

Прокуратура АРК спільно з головним управлінням Нацполіціі в АР Крим і Севастополі повідомила про підозру «кримському козачому отаману» і учаснику незаконного збройного формування «самооборона Севастополя». Про це мовиться у повідомленні прокуратури.

Підозрюваним інкримінують частину 5 статті 260 КК України (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків). Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України у 2014 році будучи «отаманом кримського регіонального відділення спілки козаків-воїнів Росії і зарубіжжя» очолював підрозділ «козаків», який увійшов до складу незаконного збройного формування «самооборона Криму».

«Під час мітингу на підтримку територіальної цілісності України від 26 лютого 2014 року, підозрювані разом з іншими «самооборонівцями» брали участь в розгоні і затриманні проукраїнських активістів, а також захопленні будівлі Верховної Ради АР Крим», – йдеться у повідомленні прокуратури АРК.

 

«Кримський козачий отаман» серед іншого також здійснював блокування і захоплення адміністративних будівель Сімферополя, прикордонного управління та військових частин в результаті чого «козаки» заволоділи кімнатою зі зброєю.

Наразі підозрювані оголошені в розшук, вживаються заходи для встановлення їх місцезнаходження.

За даними джерел проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, прокуратура оголосила про підозру «отаману» Сергію Юрченко та «самооборонівцю» Анатолію Довгому.

23 квітня 2014 року СБУ затримала Юрченка при виїзді з Криму. Як з’ясувалося, його підозрювали у скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Санкція статті передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі. Вже через місяць Юрченка разом з одним з лідерів підтримуваних Росією озброєних бойовиків на Донбасі Павлом Губарєвим обміняли на трьох офіцерів українського спецпідрозділу «Альфа», захоплених в полон бойовиками в Краматорську.

У той же час кримські ЗМІ писали, що звільнення Юрченка відбулося завдяки участі російських депутатів представників Севастопольського округу УПЦ Московського патріархат.

Read More

Росія направила до берегів Сирії два фрегати з крилатими ракетами

Два фрегати Чорноморського флоту Росії «Адмірал Макаров» та «Адмірал Григорович» з крилатими ракетами «Калібр-НК» проходять Босфор та Дарданелли у напрямку Середземного моря. Про це журналістам розповів представник флоту Олексій Рульов, повідомляє російське агентство «Интерфакс».

«Фрегат «Адмірал Макаров» і «Адмірал Григорович», оснащені високоточною зброєю – ракетним комплексом «Калібр-НК», здійснюють плановий перехід з Севастополя в далеку морську зону, де увійдуть до складу сил постійної угруповання Військово-Морського флоту у Середземному морі», – заявив Рульов.

Як зазначає агентство, ці фрегати раніше неодноразово брали участь у російській операції біля берегів Сирії.

У п’ятницю, 28 лютого, Північноатлантична рада, до складу якої входять посли всіх 29 країн-членів НАТО, збереться на засідання через ситуацію в Сирії.

Останніми тижнями війська президента Сирії Башара Асада за підтримки Росії влаштували руйнівний для повстанців наступ, щоб знищити останній іще не підконтрольний їм повстанський анклав у країні. Через це вони захопили значні території на півдні провінції Ідліб і в сусідній провінції Алеппо.

Туреччина у відповідь на наступ Асада наростила військову присутність в Ідлібі, намагаючись допомогти опозиції. Надходять повідомлення про успіхи загонів збройної опозиції за підтримки турецької армії. Стверджується, що вони повернули собі контроль над містом Саракіб у провінції Ідліб і перекрили шосе з Алеппо в Дамаск.

Наступ військ Асада спричинив велику хвилю біженців: за даними ООН, від кінця грудня близько 900 тисяч людей у регіоні, понад половина з них діти, були змушені залишити свої домівки чи тимчасові прихистки, залишившись без даху над головою в холодний зимовий час.

Read More

Туреччина скликала засідання ради НАТО через ситуацію в Сирії

У п’ятницю, 28 лютого, Північноатлантична рада, до складу якої входять посли всіх 29 країн-членів НАТО, збереться на засідання через ситуацію в Сирії.

Засідання скликала Туреччина.

«Відповідно до статті 4 договору, будь-який союзник може подати запит про консультації, коли, на його думку, існує загроза його територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці», – мовиться у повідомленні пресслужби НАТО.

Останніми тижнями війська президента Сирії Башара Асада за підтримки Росії влаштували руйнівний для повстанців наступ, щоб знищити останній іще не підконтрольний їм повстанський анклав у країні. Через це вони захопили значні території на півдні провінції Ідліб і в сусідній провінції Алеппо.

Туреччина у відповідь на наступ Асада наростила військову присутність в Ідлібі, намагаючись допомогти опозиції. Надходять повідомлення про успіхи загонів збройної опозиції за підтримки турецької армії. Стверджується, що вони повернули собі контроль над містом Саракіб у провінції Ідліб і перекрили шосе з Алеппо в Дамаск.

Наступ військ Асада спричинив велику хвилю біженців: за даними ООН, від кінця грудня близько 900 тисяч людей у регіоні, понад половина з них діти, були змушені залишити свої домівки чи тимчасові прихистки, залишившись без даху над головою в холодний зимовий час.

Read More

ЄС не визнає російські паспорти, видані жителям окупованого Криму – заява

«Ми занепокоєні політикою запровадження громадянства Росією на окупованому півострові, а також незаконною експропріацією тамтешніх українських активів»

Read More

У сусідній з Україною Білорусі зафіксували перший випадок короновірусу

Міністерство охорони здоров’я Білорусі повідомило, що 27 лютого тести підтвердили перший в країні випадок хвороби COVID-19 в студента одного з білоруських вишів, громадянина Ірану.

Тести проводили в Республіканському науково-практичному центрі епідеміології. Студент прибув з Баку ще 22 лютого.

«Пацієнт почувається задовільно», – повідомило МОЗ Білорусі.

Його і осіб, які з ним спілкувалися, помістили в закриті бокси Мінської інфекційної лікарні.

Раніше в Білорусі були лише випадки підозри на зараження новим корановірусом, але вони не підтверджувалися.

Кількість випадків зараження новим коронавірусом станом на 28 лютого сягнула 83 386, понад 35,5 тисячі одужали.

В Україні наразі не зареєстровано жодного випадку захворювання на новий коронавірус. Водночас в Італії на коронавірус захворіла 26-річна українка.

Read More