01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

МЗС Росії заявило про перекидання іноземних найманців із Сирії та Лівії у Нагірний Карабах

Міністерство закордонних справ Росії заявило 30 вересня про перекидання «іноземних найманців» у зону нагірно-карабаського конфлікту.

«За деякими відомостями, в зону нагірно-карабаського конфлікту здійснюється перекидання бойовиків незаконних збройних формувань, зокрема з Сирії, Лівії, з метою безпосередньої участі в бойових діях. Глибоко стурбовані цими процесами, які ведуть не тільки до ще більшої ескалації напруженості в зоні конфлікту, а й створюють довготривалі загрози для безпеки всіх країн регіону. Закликаємо керівництво зацікавлених держав вжити дієвих заходів щодо недопущення використання іноземних терористів і найманців у конфлікті і їх негайного виведення з регіону», – йдеться в повідомленні на сайті російського МЗС.

Російське міністерство втім не повідомило, хто надсилає у спірний регіон Нагірний Карабах «бойовиків незаконних збройних формувань», як і не вказує, на чиєму боці вони нібито будуть воювати.

У попередні дні були непідтверджені повідомлення про те, що Туреччина відправила бійців із Сирії, де Анкара об’єднала свої зусилля із деякими повстанськими угрупованнями, щоб ті приєдналися до бойових дій на боці Азербайджану.

Напередодні Вірменія заявила, що один з її бойових літаків був збитий турецьким реактивним винищувачем, в результаті чого загинув пілот. Але і Азербайджан, і Анкара заперечують це.

Уряд Вірменії опублікував 30 вересня фотографії, на яких, за його твердженнями, видно уламки військового літака Су-25, буцімто збитого турецьким винищувачем. Азербайджан наполягає, що два вірменських літаки Су-25 розбилися.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Туреччину у відправці турецьких інструкторів і безпосередній участі її військових у бойових діях. Ця інформація не отримала незалежного підтвердження.

МЗС Туреччини, поза тим, заявило, що країна надасть свою підтримку, якщо Азербайджан її про це попросить.

29 вересня прем’єр Вірменії Нікол Пашинян у розмові з президентом Росії Володимиром Путіним сказав, що наразі не розглядає можливості звернення за допомогою до Організації Договору про колективну безпеку, хоча залишає за собою таке право.

Під час візиту до Латвії 30 вересня президент Франції Емманюель Макрон розкритикував Анкару за «войовничу риторику», проте, за його словами, у нього поки немає доказів участі у конфлікті Туреччини. Він сказав, що обговорить це питання з президентами Росії та США.

27 вересня влада Вірменії звинуватила Азербайджан у наступі в спірному регіоні Нагірний Карабах. В Азербайджані заявляють, що наступ став відповіддю на обстріл із вірменського боку. Нині у Вірменії й Азербайджані оголошені воєнний стан і мобілізація. Чотири дні тривають військові дії.

Обидві сторони раніше звинуватили одна одну у використанні важкої артилерії, повідомивши про десятки загиблих, зокрема, цивільних жителів, і сотні поранених людей.

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території.

Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Попри те, що Вірменія надає самопроголошеній Нагірно-Карабахській республіці військову допомогу, офіційно ні вона, ні будь-яка інша країна світу незалежності Нагірного Карабаху не визнає.

Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаську республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.

Нинішнє загострення конфлікту – наймасштабніше щонайменше з 2016 року.

 

Read More

«Деструктивний контент з Росії»: СБУ заявила про блокування «ботоферм» перед місцевими виборами

У Службі безпеки повідомили про заблокування каналів розповсюдження з Росії і від сепаратистського угруповання «ДНР» деструктивної інформації з використанням «ботоферм» напередодні місцевих виборів в Україні.

«Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що телекомунікаційні платформи використовувались для створення і просування фейкових акаунтів і спільнот в інтересах РФ та незаконних збройних формувань. За задумом кураторів, масове поширення неправдивої інформації серед українського сегменту мережі інтернет» напередодні місцевих виборів мало дестабілізувати ситуацію в країні. Для організації протиправної діяльності організатори схеми використовували сім-картки українських і російських операторів мобільного зв’язку. Співробітники СБУ встановили особи всіх фігурантів, які перебувають на території нашої країни. Оплату від замовників вони отримували через заборонені російські платіжні системи», – розповіли в СБУ.

За даними СБУ, під час проведення обшуків у Києві та Донецькій області правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, SIM-картки, чорнові записи щодо реєстрації користувачів соціальних мереж, які «розміщували матеріали провокаційного характеру на шкоду інформаційній безпеці».

«Наразі перевіряється версія стосовно причетності до організації вказаної протиправної діяльності спеціальних та розвідувальних органів так званої «ДНР» і Росії. Триває досудове слідство за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України», – зазначили в СБУ.

Читайте також: З початку року СБУ відкрила близько 80 справ через держзраду і створення терористичних організацій

Раніше СБУ вже повідомила про блокування «ботоферми» з поширення «деструктивної інформації». Тоді теж повідомлялося про викриття анонімних віртуальних акаунтів для поширення фейкових новин про політичну ситуацію в Україні.

Read More

«Страус заховав голову в пісок». Качура про реакцію своєї партії «Слуга народу» на заяву нардепа Галушка

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура розкритикував відсутність чітких дій та реакції своєї партії на заяву депутата Верховної Ради Миколи Галушка, який заявив про продаж владною партією місць у списках.

За словами Качури, він просив винести це питання на засідання фракції, проте цього не зробили.

«Якби ми жили в європейській площині, то всередині партії могла би бути серйозна розмова. А в нас, на жаль, я зараз скажу таку сенсаційну річ, не те, що повинен сказати представник партії «Слуга народу». Але в нас страус заховав голову в пісок по цьому питанню, як і про інших питаннях також», – заявив Качура в прямому ефірі Радіо Свобода.

 

За словами народного депутата, «кейс Галушка» – це наслідок того, що в президентській фракції брак комунікації, і наразі, каже Качура, визріла потреба в перезавантаженні фракції на рівні керівництва.

Напередодні голова партії «Слуга народу» у коментарі Радіо Свобода заявив, що «продаж місць у списку з’ясувати важко».

 

26 вересня народний депутат від фракції «Слуга народу» Микола Галушко заявив, що виходить із партії. У своєму відеозверненні до президента України Володимира Зеленського він стверджував, що всі місця в списку «Слуги народу» в його окрузі №97 у Київській області були продані.

У партії «Слуга народу» заявили, що вивчають заяву Галушка. «Це дуже серйозні звинувачення, оскільки «договорняки» і торгівля місцями в списках суперечать моральним засадам нашої команди. Тому служба безпеки партії вже почала відповідні перевірки», – йшлося в офіційній заяві партії у фейсбуці 27 вересня.

 

Read More

Кремль обіцяє «уважно ознайомитися» зі справою історика Юрія Дмитрієва

Речник президента Росії Дмитро Пєсков відмовився прокоментувати рішення Верховного суду Карелії, який збільшив термін ув’язнення в колонії для історика, керівника регіонального відділення товариства «Меморіал» Юрія Дмитрієва. За словами Пєскова, ця тема перебуває «не під контролем» Кремля, повідомляє видання «Медуза».

Пєсков пообіцяв, що в Кремлі «більш уважно ознайомляться» зі справою Дмитрієва. Речник висловив сумнів у тому, що Володимир Путін знає про справу карельського історика.

Верховний суд Карелії 29 вересня збільшив термін ув’язнення для Дмитрієва з трьох з половиною до 13 років колонії. Захист історика має намір оскаржити це рішення суду. У липні Дмитрієва визнали винним у насильницьких діях сексуального характеру щодо прийомної дочки. Якби вирок залишився без змін, вже в листопаді історик міг би вийти на свободу.

Дмитрієва також звинувачували за статтями про розпусні дії, виготовленні порнографії і незаконне зберігання зброї. За цими пунктами звинувачення суд у Петрозаводську його виправдав. Зараз Верховний суд Карелії відправив справу у виправдувальній частині вироку на новий розгляд. Вирок, ухвалений Дмитрієву в липні, оскаржили всі сторони процесу – захист, обвинувачення і потерпілі.

Кримінальні справи про виготовлення порнографії та розпусні дії порушили в 2016 році через виявлені в комп’ютері історика кілька фотографій оголеної неповнолітньої прийомної дочки. Дмитрієв заперечує провину, стверджуючи, що робив фотографії з метою документування стану здоров’я дочки. У 2018 році його виправдали в цій справі, однак згодом скасували виправдувальний вирок і порушили ще одну справу – про насильницькі дії.

Історик наполягає на своїй невинуватості. На його захист була організована громадська кампанія. Перед оголошенням нового вироку митці, науковці, правозахисники, політики і журналісти звернулися до голови Верховного суду Карелії Анатолія Накваса з проханням перенести розгляд справи Дмитрієва в інший регіон Росії, проте суд відмовився це зробити.

Read More

Чехія і Словаччина через коронавірус запроваджують на своїх територіях надзвичайний стан

Уряди Чехії та Словаччини ухвалили рішення запровадити надзвичайний стан на своїх територіях із початку жовтня. Так, з 1 жовтня режим НС запроваджується у Словаччині. Прем’єр-міністр Ігор Матовіч заявив, що триватиме він орієнтовно 45 днів.

«Побачимо, як у нас проявляться подорожі громадян у поминальні дні, потім вирішимо, чи будемо продовжувати, чи матимемо можливість повернутись до звичного життя», – сказав прем’єр.

Режим надзвичайного стану у Словаччині, зокрема, передбачає, що на акціях, в тому числі спортивних, може збиратись не більше, ніж 50 людей. Носити захисну маску – одна з головних вимог, яка стосується учнів початкових і середніх шкіл, а також студентів. Без захисної маски вхід до крамниць, кафе, ресторанів, фітнесцентрів забороняється. Так само обов’язковою є маска у всіх видах транспорту.

Уряд Чехії також ухвалив рішення про запровадження надзвичайного стану в країні від 5 жовтня на 30 днів. При цьому влада звернулась із закликом до студентів медичних закладів допомогти в боротьбі з COVID-19. Інтенсивного зростання кількості інфікованих в Чехії не зафіксовано, зазначив міністр охорони здоров’я Роман Прімула, запровадження надзвичайного стану є реакцією на потребу тримати в  готовності медичні заклади і роботу медичних працівників, додав він.

За даними Міністерства охорони здоров’я Чехії, станом на 30 вересня в країні зареєстровано 67 843 інфікованих COVID-19 осіб, одужали 32 759, померли –  636 людей.

У Словаччині всього з початку пандемії інфіковано COVID-19 10 141 громадян, понад 4 тьисячі – одужали, 48 людей померли.

Read More

Фокіна звільнили з української делегації в ТКГ – ОП

Потрібно вивести з України всі незаконні збройні формування, їхню техніку, провести повну деокупацію

Read More

Суд не задовольнив скаргу «Демсокири» на відмову в реєстрації на виборах у Києві

Окружний адміністративний суд Києва повідомив, що партії «Демократична сокира», яка оскаржувала в суді відмову Київської міської територіальної виборчої комісії реєструвати політичну силу на вибори до столичної ради, відмовили в задоволенні позову.

«Як встановлено з матеріалів справи, підставою для відмови у реєстрації кандидатів стало те, що грошова застава була внесена із порушенням вимог Порядку внесення, повернення або перерахування грошової застави на місцевих виборах, а саме – кошти були внесені не місцевою організацією політичної партії, яка висунула кандидата на посаду, або місцевою організацією відповідної партії вищого рівня», – йдеться в повідомленні.

В ОАСК встановили, що документ про внесення грошової застави, «передбачений ст. 222 Виборчого кодексу України як обов’язковий, був поданий не тим суб’єктом, що визначений абз.4 ч.2. ст.225 Виборчого кодексу України, а тому висновок територіальної виборчої комісії про відмову у реєстрації кандидатів є обґрунтованим».

Суд зазначив, що відхилення від законодавчо встановлених правил внесення грошової застави і надання переваги одному суб’єкту виборчого процесу буде свідчити про порушення принципу рівності, передбаченого Виборчим кодексом України. При цьому, додали в суді, чинним законодавством не встановлено жодних обмежень щодо «повторного подання документів, оформлених належним чином».    

Днями представники партії «Демократична сокира» заявили, що Київська міська територіальна виборча комісія відмовила її кандидатам у реєстрації на тій підставі, що «застава за вибори по Києву сплачена з рахунку всеукраїнської, а не місцевої організації».

Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня.

Read More

Дружина білоруського блогера розповіла про «нелюдські умови» його тримання під вартою

Дружина білоруського блогера Ігоря Лосіка, адміністратора телеграм-каналу «РБ головного мозга» і фрілансера-консультанта Радіо Свобода розповіла про «нелюдські умови», в яких її чоловіка утримують у в’язниці в Жодіно. 

Дарія Лосік впевнена, що Ігорю спеціально створюють такі умови, щоб зламати його і змусити обмовити себе й інших людей. Відео з розповіддю Дарії Лосик опублікувала в своєму телеграм-каналі білоруська служба Радіо Свобода.

«Мій чоловік, Ігор Лосік, консультант Радіо Свобода, був затриманий 25 червня прямо біля власного будинку в Барановичах. Відтоді ні я, ні наша дочка Пауліна, якій немає ще і двох років, ні його батьки його не бачили», – каже Дарія.

За її словами, Ігореві Лосіку «свідомо створюють нелюдські умови»: переводять із камери в камеру, позбавляють листів і преси, підсадили співкамерника з педикульозом, тримають у розташованій у напівпідвальному приміщенні маленькій камері, де не можна зробити навіть пару кроків.

«Говорячи чесно і прямо, для мого чоловіка і батька нашої дочки влаштували катівню, помістивши його в умови, що мало відрізняються від нелюдських», – заявила Дарія.

Жінка впевнена, що всім цим її чоловіка не вдасться зламати, і він не обмовить ні себе, ні інших людей.

Звертаючись до Слідчого комітету, Генеральної прокуратури і міліції, Дарія Лосік зажадала припинити тиск на чоловіка, звільнити його і припинити знущання над ним і сім’єю.

Лосіка затримали 25 червня, цьому передував обшук у його квартирі за участю дев’яти осіб і двох понятих. У блогера конфіскували ноутбук, комп’ютер і, можливо, телефон.

Ігор Лосік є позаштатним консультантом Радіо Свобода з питань нових медіа. Виконувачка обов’язків президента Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Дейзі Сінделар засудила затримання Лосіка і закликала негайно його відпустити.

На телеграм-канал «Білорусь головного мозку» підписані 427 тисяч людей. Він докладно висвітлює події навколо виборів президента Білорусі і мітинги й затримання після них.

 

Read More

Єврокомісія критикує Польщу та Угорщину в доповіді про стан демократії

Виконавча влада Європейського союзу розкритикувала дії Польщі та Угорщини щодо змін у судовій системі як «основне джерело суперечностей» та висловила «серйозне занепокоєння». Про це йдеться у першій доповіді про недоліки верховенства закону в Євросоюзі, оприлюдненій 30 вересня.

Критика на адресу Угорщини та Польщі лунає в період, коли Євросоюз прагне обумовити дотриманням верховенства права доступ до фінансування, включно з новим «антикоронавірусним» фондом на 750 мільярдів євро.

У звіті також ішлося про виклики незалежності засобів інформації та боротьбу з корупцією. Пандемія COVID-19, як указано в документі, стала «стрес-тестом» демократичної стійкості для 27 держав Євросоюзу.

«Європейський союз також був створений як протиотрута від… авторитарних тенденцій», – заявила єврокомісарка з питань цінностей і прозорості Вера Йоурова, яка є авторкою звіту.

Раніше цього тижня угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан закликав звільнити Йоурову після того, як вона заявила, що його бачення «неліберальної демократії» фактично означає створення «хворої демократії» в Угорщині. Єврокомісія відкинула заклик Орбана.

У звіті також були піддані критиці Болгарія, Румунія, Хорватія та Словаччина – за недоліки у забезпеченні незалежності судової влади. У документі йдеться про корупційні скандали в Болгарії, Словаччині, Хорватії, Чехії, Угорщині та Мальті.

Дотепер намагання Євросоюзу змусити Варшаву та Будапешт змінити підхід до верховенства права були не надто успішними. Польща та Угорщина уникають серйозних покарань, оскільки ухвалення рішень у межах ЄС вимагають одностайності.

Read More

В ОП назвали неприйнятними заяви Фокіна щодо Донбасу

В Офісі президента України назвали неприйнятними і заявили, що «неприємно вражені особистими оцінками й коментарями», висловленими першим заступником голови української делегації в Тристоронній контактній групі Вітольдом Фокіним.

«Робота української делегації в Тристоронній контактній групі завжди базувалася на повному розумінні національних інтересів України та абсолютної правди про війну і хто є хто в цій війні. Особисті думки кожного з представників України не тільки жодного разу не заважали переговорам, а й не суперечили офіційній позиції держави, нашим засадничим імперативам і тим завданням, які президент Володимир Зеленський поставив перед делегацією», – йдеться в заяві.

В ОП наголосили, що офіційна позиція України «повністю збігається з об’єктивною реальністю та політичною правдо». 

«Саме з російського вторгнення почалася тимчасова окупація Автономної Республіки Крим, міста Севастополя й окремих районів Донецької та Луганської областей України. Саме ця держава повністю контролює тимчасово окуповані території України та має вирішальний вплив на все, що там відбувається. Це цілком очевидні істини», – заявили в Офісі президента. 

Заявам Вітольда Фокіна, які «категорично розходяться» з офіційними позиціями держави, вже надана «належна оцінка», перш за все – суспільством, додали в ОП. 

«Тим більше, що метою діяльності держави та її представників є досягнення сталого миру лише на українських умовах. А саме: абсолютне й довготривале припинення вогню на Донбасі, звільнення всіх утримуваних осіб, виведення всіх незаконних збройних формувань і військової техніки з території України, повна деокупація та повернення Україні контролю над кордоном з Росією. Задля цього й працює наша делегація в Тристоронній контактній групі», – наголосили в ОП.

29 вересня перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін заявив на засіданні комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі триває війна між Україною та Росією.

За його словами, на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу, підтримувані Росією.

Фокін також заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей. Він запропонував оголосити загальну амністію на окупованих територіях Донбасу і провести вибори.

Після цього голова Офісу президента Андрій Єрмак сказав, що заяви Фокіна щодо Донбасу не відображають офіційну позицію України, і додав, що, на його думку, Фокін має залишити склад ТКГ.

Парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вирішив звернутися до президента Володимира Зеленського і рекомендувати йому звільнити Фокіна.

Критичні відгуки на адресу Фокіна через його висловлювання залишив у фейсбуці і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Президент Володимир Зеленський призначив Вітольда Фокіна першим заступником голови української делегації в ТКГ у серпні цього року.

Read More

Рада безпеки ООН закликала Вірменію й Азербайджан негайно зупинити бойові дії

Рада безпеки ООН закликала збройні сили Вірменії й Азербайджану «негайно припинити бої» – після трьох днів сутичок через Нагірний Карабах.

Таку заяву одноголосно ухвалили на засіданні ради 29 вересня. Крім того, представники Ради безпеки висловили підтримку заяві генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша, який закликав сторони конфлікту до деескалації напруження і повернення до переговорів.

Рада безпеки «висловила занепокоєння через повідомлення про масштабні військові дії вздовж лінії контакту в зоні конфлікту в Нагірному Карабасі» і «рішуче засудила застосування сили».

Заява з’явилося в той час, як бойові дії викликали побоювання через можливість спалаху нової повномасштабної війни між Вірменією та Азербайджаном і втягнення у неї Росії й Туреччини.

27 вересня влада Вірменії звинуватила Азербайджан у наступі в спірному регіоні Нагірний Карабах. В Азербайджані заявляють, що наступ став відповіддю на обстріл із вірменського боку.

Нині у Вірменії й Азербайджані оголошені воєнний стан і мобілізація. Обидві сторони звинуватили одна одну у використанні важкої артилерії, повідомляють про десятки загиблих, зокрема, цивільних жителів, і сотні поранених людей.

Читайте також: Бої через Нагірний Карабах тривають, Баку і Єреван звинуватили одне одного в ескалації

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території.

Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Попри те, що Вірменія надає самопроголошеній Нагірно-Карабахській республіці військову допомогу, офіційно ні вона, ні будь-яка інша країна світу незалежності Нагірного Карабаху не визнає.

Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаську республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.

Нинішнє загострення конфлікту – наймасштабніше щонайменше з 2016 року.

Read More

У США відбулися перші дебати Трампа та Байдена

У США 29 вересня відбулися перші дебати кандидатів у президенти США від Республіканської та Демократичної партій Дональда Трампа та Джо Байдена.

Дебати відбувались з врахуванням пандемії: без повністю заповненого залу та із дотриманням соціального дистанціювання. Серед питань, порушених на дебатах – призначення нової верховної судді, подолання пандемії, расова нерівність, економіка, податкові декларації та інші.

Зазначається, що Трамп обрав тактику наступу. Протягом дебатів він перебивав Байдена і не давав йому завершити думку. В одному з таких моментів Байден попросив президента США «заткнутися».

 

Модератор дебатів Кріс Воллес підняв тему податків Трампа. Як стверджувала раніше газета The New York Times, у 2016-2017 роках він сплатив по 750 доларів податку на доходи, а протягом останні 15 років, часто взагалі уникав сплати податків.

У відповідь Трамп знову запевнив, що заплатив «мільйони доларів податків», і що скоро виборці зможуть у цьому пересвідчитися.

7 жовтня відбудуться дебати між кандидатами у віцепрезиденти США: Майком Пенсом та Камалою Гарріс. Другий раунд президентських дебатів між Дональдом Трампом і Джо Байденом відбудеться 15 жовтня.

Вибори президента США відбудуться 3 листопада.

Read More

Голова Офісу президента Єрмак заявив, що Фокін має піти з ТКГ

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін має покинути склад групи. Про це голова президенської канцелярії написав 29 вересня у фейсбуці.

«Хіба це пан Фокін погодив зобов’язання провести вибори в ОРДЛО не після, а до повернення Україні контролю над кордоном з Росією? Ні, не Фокін. Чи, може, пан Фокін погодив зобов’язання консультуватися щодо змін українського законодавства? Ні, не Фокін. А хто в 2014 році не став захищати Крим від захоплення? Пан Фокін? Ні, не Фокін. Ви знаєте прізвища. Але чомусь звертаєте більшу увагу на слова, в тому числі й цих людей, ніж на плоди тих справ, які були зроблені. І найголовніше. Все це не виправдовує сьогоднішні слова пана Фокіна. Моя особиста позиція – пан Фокін має піти з ТКГ», – написав Єрмак.

Андрій Єрмак наголосив, що Тристороння контакта група не ухвалює жодних рішень, а є «логістичним майданчиком» для узгодження деталей та домовленостей, які досягаються лідерами «нормандського формату».

«Усі принципові рішення ухвалюються тільки президентом і парламентом України та урядом. Президентом – у рамках діалогу лідерів «нормандського формату». А Верховна Рада ухвалює відповідні закони. І ніяк інакше», – додав Єрмак.

29 вересня перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін заявив на засіданні комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі триває війна між Україною та Росією. За його словами, на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу, підтримувані Росією. Фокін також заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей. Він запропонував оголосити загальну амністію на окупованих територіях Донбасу і провести вибори.

Після цього голова Офісу президента Андрій Єрмак сказав, що заяви Фокіна щодо Донбасу не відображають офіційну позицію України.

Парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вирішив звернутися до президента Володимира Зеленського і рекомендувати йому звільнити Фокіна.

Критичні відгуки на адресу Фокіна через його висловлювання залишив у фейсбуці і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

 

Read More

Королевська пояснила, навіщо її 19-річний син балотується в депутати

Народна депутатка від фракції «Опозиційна платформа –​ За життя» Наталія Королевська у коментарі Радіо Свобода пояснила, навіщо її 19-річний син Ростислав Солод балотується в депутати Краматорської міськради.

«Дитині – 19 років (рівно стільки років я в політиці), і в принципі все його життя проходило в політичному середовищі. Пів року тому, коли почалась пандемія (коронавірусу – ред.), ми разом з ним поїхали з гуманітарними місіями. І коли він занурився у це життя вже не зі сторони, не очима мами, а своїми власними, коли у нього така ініціатива (балотуватись – ред.) виникла, то була моя умова: «Якщо ти хочеш іти в політику і якось хочеш себе проявляти, то іди, будь ласка, на Донбас: ти там народився, ти там виріс. Іди там і запитуй у людей кредит довіри. Якщо люди тобі довірять бути депутатом міськради на Донбасі, то, звісно, я не можу бути проти цього», – розповіла Королевська.

На запитання Радіо Свобода про те, чи не зарано її син розпочав політичну кар’єру, якщо наразі навіть не має закінченої вищої освіти і, відповідно, – досвіду, депутатка сказала, що ні.

«Я думаю, що точно краще розпочинати з самих низів на політичних сходах, ніж потім в 20 років ставати депутатом Верховної Ради, як наобирали тут зелені, яка до цього не мала ні досвіду, ні якогось місця роботи», – вважає Королевська.

При цьому, за її словами, політична діяльність аж ніяк не заважатиме сину здобувати вищу освіту.

«Сьогодні діти вже настільки цифровізовані, настільки вміють оптимізувати свій час, що він з цим впорається. А не впорається, значить, буде відповідати за це», – сказала Королевська.

На запитання про те, як у її родині відреагували на критику щодо балотування сина, відповіла, що «давно не читає фейсбук», але «в кожного є право на свою думку».

Про те, що 19-річний син депутатського подружжя Наталії Королевської та Юрія Солода Ростислав буде балотуватися у депутати Краматорської міськради, стало відомо 24 вересня.

Read More

Туреччина і Азербайджан заперечують звинувачення Вірменії у збитті Анкарою її військового літака

Влада Вірменії 29 вересня заявила, що турецький винищувач F-16 збив її військовий літак Су-25 в повітряному просторі Вірменії під час виконання військового завдання, в результаті чого загинув пілот, повідомили агенції Reuters та AFP.

Речниця Міноборони Вірменії Шушан Степанян у фейсбуці повідомила, що турецький винищувач був на вірменській території на висоті 8200 метрів і на відстані 60 кілометрів від кордону.

У Міністерстві оборони Азербайджану повідомлення про збитий літак заперечили.

«Це чергова дезінформація вірменської сторони», – сказав російській агенції «Інтерфакс» речник Міністерства оборони Азербайджану Вагіф Даргяхли.

В управлінні зв’язків з громадськістю адміністрації президента Туреччини не підтвердили, що турецький винищувач збив вірменський літак.

«Вірменія повинна піти з територій, що перебувають під її окупацією, замість того щоб вдаватися до дешевих пропагандистських хитрощів», – сказав речник управління Фахреттін Алтун. 

Турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу раніше у вівторок заявив, що Туреччина готова підтримати Азербайджан як «на полі бою», так і за столом переговорів.

Глава сепаратистського Нагірного Карабаху Араік Арутюнян до цього говорив про залучення Туреччини в конфлікт у Нагірному Карабасі і про те, що Азербайджан використовує «сучасну турецьку зброю, безпілотники і літаки». Він стверджував, що «літаки F-16 понад місяць перебувають на території Азербайджану» після спільних навчань двох країн.

27 вересня влада Вірменії звинуватила Азербайджан у наступі в невизнаній Нагірно-Карабахській республіці. В Азербайджані заявляють, що наступ став відповіддю на обстріл з вірменського боку.

Нині у Вірменії й Азербайджані оголошені воєнний стан і мобілізація. «Загальна мобілізація» також була оголошена і в самопроголошеній Нагірно-Карабахської республіки. Обидві сторони звинуватили одна одну у використанні важкої артилерії, повідомляють про десятки загиблих, зокрема, цивільних жителів, і сотні поранених людей.

Читайте також: Бої через Нагірний Карабах тривають, Баку і Єреван звинуватили одне одного в ескалації

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території.

Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Попри те, що Вірменія надає самопроголошеній Нагірно-Карабахській республіці військову допомогу, офіційно ні вона, ні будь-яка інша країна світу незалежності Нагірного Карабаху не визнає.

Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаську республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.

Нинішнє загострення конфлікту – наймасштабніше щонайменше з 2016 року.

Read More

Портал TUT.BY, який висвітлює протести у Білорусі, на 3 місяці позбавили статусу ЗМІ

Білоруський інформаційний інтернет-портал TUT.BY на три місяці позбавлений статусу засоба масової інформації. Міністерство інформації Білорусі 29 вересня постановив зупинити вихід мережевого видання з 1 жовтня до 30 грудня 2020 року. Про це йдеться у наказі профільного міністра Ігоря Луцького, який отримала редакція незалежного видання.

Редакція TUT.BY повідомила, що продовжить роботу, оскільки реєстрація інтернет-ресурсів в якості мережевих видань у Білорусі має добровільний характер. Однак позбавлення такого статусу може обмежити роботу журналістів, зокрема, на акціях протесту.

«Статус ЗМІ дає деякі переваги, зокрема можливість на законних підставах бути присутнім в районах збройних конфліктів або надзвичайних ситуацій, на масових заходах, в місцях інших суспільно важливих подій і передавати звідти інформацію. Але нагадаємо, TUT.BY був зареєстрований як ЗМІ лише в січні 2019 року, до цього, з моменту заснування в 2000 році, портал працював без цього статусу», – заявили в редакції видання.

Навіть, якщо, за наказом міністра, з 1 жовтня TUT.BY втратить статус ЗМІ, його журналісти, як і раніше, будуть працювати як інтернет-ресурс, переконують в редакції.

Портал TUT.BY – один з найпопулярніших інтернет-ресурсів в Білорусі з високою відвідуваністю і охопленням. Аудиторією сайту називають користувачів віком від 25 до 44 років.

Портал активно висвітлює протести в Білорусі, отримав чотири попередження від влади.

Раніше Міністерство інформації Білорусі подало заяву в суд щодо припинення роботи видання, засідання у цій справі призначене на 8 жовтня.

За висвітлення протестів в Білорусі в серпні і вересні 2020 року в Білорусі були затримані десятки журналістів незалежних ЗМІ, – білоруських та іноземних.

Read More

Amazon Launches Trial of Pay-by-Palm Device

Need to pay for some groceries? No problem, just wave your palm. That could be the new mode of payment at Amazon Go stores if current trials of its new technology in Seattle, Washington, are successful.   The technology, known as Amazon One, is a “free, contactless service that lets you use your palm to pay, enter or identify yourself,” according to its website. The product, which is undergoing trials at two Go stores in Seattle, will allow customers to enter their credit card details and cell phone number and scan their palm or palms for distinct details such as “surface area, lines and ridges as well as subcutaneous features such as vein patterns” on a biometric device. The individual palm details are then used to create a customer’s unique palm signature, and Amazon is counting on that to protect customer information. The e-commerce company assures customers that the Amazon One device does not store information. “We treat your palm signature just like other highly sensitive personal data and keep it safe using best-in-class technical and physical security controls,” according to the website.  Once sign-up is complete, customers can purchase goods and services with their palm prints by hovering over the payment device. It will also allow customers to use their palms as a form of ID, which allows them to enter Go stores without a code. If customers change their minds about using the service, Amazon says it will completely delete their information. “Amazon will permanently delete your palm signature from Amazon’s systems after completion of any remaining transactions,” the website says. “Your Amazon One ID will also be automatically deleted if you do not interact with an Amazon One device for two years.” Amazon says it hopes to replicate the technology in all of its Go stores after its pilot use in Seattle and that it looks forward to other retailers signing up for the service.  

Read More

TikTok Launches US Election Guide

Chinese-owned video sharing platform TikTok says it is creating a guide “to protect against misinformation” during the 2020 U.S. elections. In a blog post Tuesday, the company said its guide would connect “100 million Americans with trusted information about the elections from the National Association of Secretaries of State, BallotReady, SignVote, and more.” “Our The U.S. head office of TikTok is seen in Culver City, California, Sept. 15, 2020.TikTok, which is especially popular with younger people, is owned by ByteDance, a Chinese company. TikTok has sought to alleviate U.S. concerns over privacy issues by forming a partnership with two U.S. companies, Oracle and WalMart. The deal has not been finalized, and there have been conflicting statements among the parties about how much of the new venture each company would own.  The Trump administration was moving forward to ban TikTok from app stores, but on Sunday, a judge blocked an order to prevent app stores from distributing it.  The judge gave lawyers for TikTok and the administration until Wednesday to meet and propose a schedule for further proceedings in the case.   
 

Read More

Розслідування на місці події та слідчих експериментів вимагав захист Марківа у Мілані

У вівторок відбулося перше засідання апеляційного суду присяжних у Мілані щодо засудженого українського солдата Віталія Марківа. Минулого року суд першої інстанції у Павії засудив його до 24 років тюрми, визнавши причетним до убивства іноземних журналістів на Донбасі у травні 2014 року.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, сьогодні виступили суддя-доповідачка, прокурор обвинувачення, адвокати потерпілих та цивільних позивачів, захисники держави Україна і нацгвардійця Марківа.

Захист зосередився на проханні трьох основних речей: проведення розслідування на місці трагічного інциденту, здійснення судом балістичної та звукової експертиз і долучення до процесу фрагменту документального фільму-розслідування The wrong place з експертизами та коментарями італійських фахівців і нових свідків зі стрічки.

Просять адвокати також заслухати 20 нових свідків, яких виявила українська сторона під час недавнього розслідування. Захист наголосив і на неправомірності судового провадження щодо бійця та держави України з боку Італії.

«Це могло мати місце, якби випадок стався на території Італії, а не за кордоном, відповідно до норм міжнародного захисту», – зазначив для Радіо Свобода Ніколо Бертоліні Клерічі, захисник від України.

Адвокатка бійця Донателла Рапетті, зі свого боку, додала, що обвинувачення «маніпулює» італійським громадянством підсудного під час процесу, адже він виявився єдиним «італійцем» на горі Карачун, де перебували майже півтори сотні українських вояків Нацгвпрдії та ЗСУ.

Вона наголосила на важливості проведення балістичних екпериментів, особливо щодо характеристики автомата Калашникова, який був на озброєнні у солдата. Адже у вироку йдеться, що цей автомат мав спеціальну оптику, завдяки якій Марків розгледів журналістів біля керамічного заводу. Адвокатка каже: навіть у згаданому фільмі демонструють цей автомат і доводять, що з його оптичного пристрою можна бачити ціль не далі ніж на 600 метрів, а цивільні перебували значно далі, на відстані 1760 м. Тому так важливо долучити і кадри фільмурозсл-ідування, де також говорять нові свідки, не заслухані у Павії, наголосила захисниця Марківа.

Обвинувачення навпаки заявило, що фільм зовсім не вважають новими доказами, а швидше, оцінкою подій і суб’єктивною точкою зору на подію з боку його авторів.

Сторона обвинувачення наполягала на підтвердженні усіх своїх аргументів.

«Насправді документальний фільм не є документом, тому вже не може бути долучений до справи на цій стадії. Адже йдеться про технічну оцінку з явними оціночними елементами, тому цю стрічку не слід брати до уваги. Суд уже має достатньо доказів. Слухати нових свідків теж не обов’язково, бо вже достатньо очевидців та експертів вислухали під час процесу у першій інстанції. Та й виїздити в Україну для розслідування не варто, бо маємо у розпорядженні відео і фото, які доволі чітко дозволяють відтворити перебіг подій у день трагічного випадку», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Паоло П’єраґостіні, адвокат від цивільних позивачів журналістської асоціації СesuraLab.

Прокурор же під час виступу додала, що нові докази та розслідування в Україні зайві, бо через шість років після інциденту «і місцевість змінилася, і керамічна фабрика вже реконструйована», а карти з Google і так точно відображають особливості аналізованого місця та відстані.

Решта представників обвинувачення категорично відмовляються від коментарів для українських медіа.

Адвокати від захисту відзначили позитивний момент сьогоднішніх слухань, а саме, коли суддя-доповідачка про суть справи Роккеллі-Марківа детально розповіла про вимоги сторони захисту, цитуючи основні пункти апеляційної заяви.

На наступному засіданні 1 жовтня суд має вирішити, чи долучати до апеляційного процесу додаткові виправдувальні докази, і чи проводити слідчі експертизи та розслідування в Україні. Від цього рішення буде залежати подальший розклад засідань. Попередньо оголосили, що у четвер в рамках судових дебатів має виступати сторона обвинувачення. А адвокати захисту матимуть слово на засіданні 7 жовтня.

Зранку перед початком слухань біля Міланського трибуналу українські активісти з плакатами згуртувалися для підтримки засудженого солдата Марківа. З ними також були італійські політики від Радикальної партії, яка послідовно вимагає справедливого суду на стадії оскарження вироку суду першої інстанції.

Суд вирішив проводити засідання у закритому режимі для публіки через пандемію коронавірусу. Допустили обмежене число медійників із забороною відео та фотозйомок. Дозволено лише італійському державному каналу RAI3 робити відеозапис та ділитися відеокадрами із колегами. Також Radio Radicale може проводити аудіозапис і поширювати його. Окрім родичів учасників процесу, на слуханнях також присутні чільний представник Генконсульства України в Мілані Євген Шквира та незалежна спостерігачка від міжнародного Центру сприяння захисту прав людини (Страсбург) Анна Пєтухова, яка спільно з українськими та російськими правозахисниками аналізує перебіг процесу.

30-річний старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у тюрмі суворого режиму біля Мілана після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років неволі. Суд у Мілані почне розглядати апеляцію 29 вересня.

Марківа заарештували в Болоньї 30 червня 2017 року. Суд присяжних і прокуратура Павії стверджують, що журналісти загинули внаслідок прицільних мінометних пострілів вояків Збройних сил України, а нацгвардієць Марків відстежував рух цивільних і передавав інформацію побратимам.

Ні суд, ні слідчі не брали до уваги версію про можливість пострілів на ураження з боку російських гібридних сил, біля яких тоді і перебувала група репортерів без розпізнавальних знаків.

Територію, де стався трагічний випадок, контролювали тоді банди Ігоря Гіркіна.

Сторона захисту солдата відсоює версію, що репортери потрапили під перехресний вогонь, тому неможливо встановити, внаслідок яких пострілів (із боку бойовиків чи ЗСУ) загинули італієць і росіянин.

На переконання захисників військового, Віталій Марків зі своєї бойової позиції фізично не міг бачити цивільних на відстані 1800 м, а єдина зброя у його володінні (автомат Калашникова) не мав оптичного пристрою для розпізнавання об’єктів чи людей на такій великій відстані.

Адвокати захисту оскаржили вирок і подали позов до апеляційного суду присяжних Мілана, суду другої інстанції. Київ категорично не погоджується з обвинувальним вироком і чекає остаточного виправдання бійця Віталія Марківа й ЗСУ. Офіційний Рим тримає дистанцію і заявляє про незалежність та неупередженість італійського судочинства.

 

Read More

Аваков назвав Фокіна «мерзотником» через невизнання війни Росії проти України

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков відреагував на нові заяви першого заступника голови делегації України у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна.

«Фокін, на війні, якої, як ви говорите, немає – загинули тисячі наших солдатів і цивільних. Скажіть це родинам загиблих від російських «Градів» під Савур-Могилою і Іловайськом!?. Мерзотник.

«Їх там немає» – це слова Путіна, а не представника України.

Слова Фокіна за останні тижні завдають колосального збитку країні і приносять біль і гнів у серця українців.

Махрового ідіота не можна ховати за старістю.

Негайно гнати, щонайменше знову на пенсію», – написав Аваков 29 вересня у фейсбуці.

 

Раніше цього ж дня Вітольд Фокін заявив на засіданні комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі триває війна між Україною та Росією. За його словами на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу, підтримувані Росією.

Після цього комітет парламенту вирішив звернутися до президента Володимира Зеленського і рекомендувати йому звільнити першого заступника голови делегації України у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна.

Read More

Нагірний Карабах: руйнівні наслідки бойових дій у фото

Десятки людей убиті в бойових діях за спірний регіон в нинішній ескалації конфлікту між Азербайджаном і Вірменією

Read More

Суд у Росії збільшив до 13 років термін ув’язнення історика Юрія Дмитрієва

Верховний суд Карелії 29 вересня збільшив термін ув’язнення в колонії для історика, керівника карельського відділення товариства «Меморіал» Юрія Дмитрієва з трьох з половиною до 13 років, передає кореспондент Радіо Свобода.

У липні Дмитрієва визнали винним у насильницьких діях сексуального характеру щодо прийомної дочки. Якби вирок залишився без змін, Дмитрієв уже в листопаді міг би вийти на свободу.

За статтями про розпусні дії, виготовлення порнографії і незаконне зберігання зброї Дмитрієв у липні був виправданий. Зараз Верховний суд Карелії відправив справу в її виправдувальній частині вироку на новий розгляд.

Вирок, ухвалений Петрозаводським судом 22 липня, оскаржили всі сторони процесу – захист, обвинувачення і потерпілі. Суд призначив Дмитрієву нового адвоката. Його основний захисник Віктор Ануфрієв хворий і перебуває на карантині.

Кримінальні справи про виготовлення порнографії і розпусні дії порушили в 2016 році через виявлені в його комп’ютері кількох фотографій оголеної неповнолітньої прийомної дочки. Дмитрієв заперечує провину, стверджуючи, що робив фотографії з метою документування стану здоров’я дочки. У 2018 році Дмитрієва виправдали у цій справі, однак згодом скасували виправдувальний вирок і порушили ще одну справу – про насильницькі дії.

Історик наполягає на своїй невинуватості. На його захист була організована громадська кампанія. Напередодні діячі культури, вчені, правозахисники, політики і журналісти звернулися до голови Верховного суду Карелії Анатолію Наквасу з проханням перенести розгляд справи Дмитрієва в інший регіон Росії, проте суд відмовився це зробити.

У 1990-х роках експедиція під керівництвом Дмитрієва виявила в Карелії масові поховання жертв політичних репресій в урочищі Сандармох. Були складені списки загиблих, які нараховували понад шість тисяч імен. Дмитрієв є автором двох книжок – «Місце розстрілу – Сандармох» і «Місце пам’яті Сандармох».

За кілька днів до розгляду апеляції у Верховному суді Карелії кілька державних і прокремлівських ЗМІ і телеграм-каналів опублікували фотографії прийомної дочки Дмитрієва, які, як стверджується, фігурують в його кримінальній справі і мають, на думку авторів публікацій, вказувати на його винуватість. Про джерело цих фото в публікаціях не сказано або стверджується, що вони були раніше «опубліковані в мережі».

Read More

У «Голосі» написали запит Зеленському про відкликання Фокіна з ТКГ

Народний депутат із фракції «Голос» Соломія Бобровська підготувала депутатський запит до президента Володимира Зеленського з проханням відкликати Вітольда Фокіна з української делегації Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі.

«Під запитом вже встигло підписатися 49 народних депутатів. Не впевнена, що усі нардепи підтримають цю ініціативу, але це точно покаже справжні обличчя кожного парламентаря», – написала Бобровська у фейсбуці, де оприлюднила копію запиту.

Вона додала, що «заяви Фокіна про проведення виборів на окупованих територіях, про особливий статус Донбасу і про припинення війни на сході не тільки паплюжать наш  авторитет на міжнародній арені, але й демонструють Путіну «зелене» світло для реалізації його кривавих планів на наших територіях».

Вітольд Фокін, колишній прем’єр-міністр України, нині перший заступник голови делегації України в ТКГ, в інтерв’ю проросійському виданню «Страна.уа» 29 серпня заявив, зокрема: «Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців і командирів, моя позиція – треба оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще – всього Донбасу».

Із критикою цієї заяви виступили голова Верховної Ради Дмитро Разумков, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, керівник офісу президента Андрій Єрмак, а також сам Дмитро Кулеба, його також викликали для пояснень до Верховної Ради.

Президент Володимир Зеленський призначив Вітольда Фокіна першим заступником голови української делегації в ТКГ у серпні цього року.

 

Read More

Суд повернув Стерненка під нічний домашній арешт

Приморський районний суд Одеси 29 вересня ухвалив рішення про нічний домашній арешт активіста Сергія Стерненка. Про це сам Стерненко повідомив у твітері, не уточнивши час дії такого запобіжного заходу.

Минулого тижня, 22 вересня, Стерненко повідомив, що термін його домашнього арешту сплив, але додав, що чекає від прокуратури нового подання про арешт.

Сторона обвинувачення наполягала на триманні Стерненка в слідчому ізоляторі.

6 серпня Шевченківський районний суд Києва підтвердив домашній арешт Стерненка, але змінив умови – з цілодобового на нічний домашній арешт.

Під час засідання прокурор Микола Бозовуляк повідомляв суду про ймовірний ризик, сторона обвинувачення вважає, що Стерненко може переховуватися від слідства.

Досудове слідство у цій справі завершене. Відповідне рішення оприлюднили захисники Стерненка.

Крім того, захист та сам одеський активіст повністю відкидають позицію обвинувачення, як і не визнають провину Стерненка.

Раніше Сергій Стерненко перебував під цілодобовим домашнім арештом. 3 липня Апеляційний суд Києва залишив такий запобіжний захід без змін.

Read More

Макрон на зустрічі з Тихановською пообіцяв допомогти врегулювати кризу в Білорусі

Президент Франції Емманюель Макрон 29 вересня під час свого візиту в Литву зустрівся у Вільнюсі лідеркою опозиції Білорусі Світланою Тихановською. 

«Ми як європейці зробимо все можливе, щоб допомогти посередництвом», – сказав Макрон після зустрічі з Тихановською.

Сама опозиціонерка повідомила, що президент Франції «пообіцяв зробити все, щоб допомогти у переговорах під час політичної кризи у нашій країні… і все для того, щоб допомогти звільнити політичних в’язнів».

Як повідомило агентство dpa з посиланням на джерела в офісі Макрона, зустріч тривала 35 хвилин.

Макрон 28 вересня заявив, що Франція не визнає Олександра Лукашенка президентом Білорусі і підтримає санкції проти білоруської влади. 

У Білорусі 9 вересня відбулися президентські вибори, на яких ушосте поспіль переміг, за офіційними даними, Олександр Лукашенко. Громадяни країни не погодилися з озвученими ЦВК результатами і вийшли на протести – мітинги тривають вже восьмий тиждень. 

23 вересня вперше в історії країни пройшла таємна інавгурація Олександра Лукашенка. 

27 вересня білоруси у відповідь на це провели «народну інавгурацію» Світлани Тихановської, яка, на думку протестувальників, набрала більшість голосів на минулих президентських виборах. 

МВС Білорусі заявило про затримання 350 людей, у деяких містах міліція застосувала сльозогінний газ.

 

Read More

У Петербурзі затриманий учасник акції на підтримку кримських татар

У Санкт-Петербурзі поліція затримала активіста Дмитра Негодіна, який бере участь в акціях на підтримку кримських татар. Йому закидають участь у неузгоджену марші, повідомляє 29 вересня ресурс «ОВД-Инфо», який відстежує долю затриманих на акціях протесту в Росії.

Негодін був затриманий на Ладозькому вокзалі. Активіста доправили у відділок поліції, де вилучили особисті речі і склали протокол про повторне порушення порядку проведення публічного заходу. Раніше на виході з будинку поліція затримала іншу учасницю акції на підтримку кримських татар Ольгу Смирнову.

Безстрокова акція на підтримку кримських татар відбувається щомісяця 18 числа. Учасники пікетів вимагають припинити переслідування кримських татар за ознакою національної та релігійної приналежності, звільнити з російських в’язниць усіх політв’язнів з числа українських громадян, включно з кримськими татарами, і припинити кримінальні та адміністративні справи, порушені за політичними мотивами.

Росія анексувала Крим у 2014 році. У Москві називають це «відновленням історичної справедливості». Міжнародні організації визнали анексію Криму незаконною. Країни Заходу запровадили проти Росії санкції. Кримські татари, які виступили проти анексії, регулярно повідомляють про переслідування з боку російської поліції та ФСБ.

Read More

Підозрюваний у хабарництві депутат Юрченко каже, що не буде складати мандат

Виключений із фракції «Слуга народу» народний депутат Олександр Юрченко, якого підозрюють у хабарництві, заявив, що не вчиняв ніяких протиправних дій, і має намір «далі боротися». Він сказав про це кореспонденту Радіо Свобода 29 вересня біля будівлі Верховної Ради в Києві.

На питання про те, чи планує він складати мандат, депутат відповів: «Ні в якому разі, мене обрали люди, дали мені обов’язки, я маю ці обов’язки виконувати. І тим більше, ви бачите, що моя діяльність, мабуть, комусь заважає, і ми будемо далі боротися».

Юрченко повідомив, що заставу за нього внесли «люди, які є небайдужими до ситуації з екологією на Київщині, переймаються проблемами полігонів». Він заперечив інформацію в ЗМІ про те, що заставу за нього міг внести народний депутат із фракції «Слуга народу» Андрій Холодов.

«Моя позиція: жодних злочинів я не вчиняв, жодних грошей я не брав, нікого не спонукав і ні в кого ніяких грошей не вимагав. Наразі інші обставини я не можу розголошувати, оскільки триває досудове розслідування», – сказав Юрченко.

Коментуючи дані про те, що в 2009 році він начебто вкрав із магазину кілька пляшок пива, Юрченко сказав, що це фейк.

«Це один із тих фейків, які зараз на мене впали, я найближчим часом це спростую так, щоб всім було зрозуміло, що ця інформація є недійсною», – додав він.

21 вересня Вищий антикорупційний суд вирішив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у понад 3 мільйони гривень для виключеного з владної фракції «Слуга народу» депутата Олександра Юрченка. Депутата тоді взяли під варту в залі суду. Пізніше він вийшов із СІЗО після внесення застави.

Юрченко під час засідання суду заперечив провину і заявив про наклеп на себе.

17 вересня в НАБУ заявили, що Юрченку повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди з використанням законних повноважень та обов’язків ( ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України). Це сталося того ж дня, коли депутата виключили з фракції партії «Слуга народу».

13 вересня колишній член фракції «Слуга народу», народний депутат Гео Лерос опублікував у соцмережі пост, що два дні тому НАБУ нібито затримало помічника депутата зі «Слуги народу» Олександра Юрченка за хабарництво. Наступного дня партії «Слуга народу» заявили про намір Юрченка написати заяву про вихід із фракції. В Офісі президента підтримали це рішення.

15 вересня Національне антикорупційне бюро України закликало генерального прокурора Ірину Венедіктову підписати підозру народному депутату щодо «отримання неправомірної вигоди» за внесення пропозицій до одного із законопроєктів. Вона зробила це 17 вересня. 

У НАБУ вказали, що раніше помічникові депутата повідомили про підозру в отриманні хабаря. 15 вересня цьому помічникові Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 1 млн 552 тисяч гривень застави. У ВАКС повідомили Радіо Свобода, що підозрюваний вніс заставу 16 вересня в повному обсязі.

Олександр Юрченко є головою підкомітету з питань поводження з побутовими відходами комітету Верховної Ради України з питань енергетики і житлово-комунальних послуг.

Read More

Макрон закликав ОБСЄ стати посередником у вирішенні політичної кризи у Білорусі

Президент Франції Емманюель Макрон закликав ОБСЄ стати посередником у вирішенні політичної кризи у Білорусі, яка виникла після останніх президентських виборів. Про це він заявив 28 вересня під час візиту до Литви.

Макрон пообіцяв, що Париж «зробить все можливе, щоб це посередництво стало реальністю».

Він додав, що цю ініціативу підтримує президент Росії Володимир Путін.

Президент Франції підтвердив, що збирається зустрітися у Литві з кандидаткою у президенти Білорусі Світланою Тихановською.

 

Тихановська, яка була головною опоненткою Олесандра Лукашенка на президентських виборах 9 серпня, виїхала до Литви після дня виборів. Вона не визнала перемогу Лукашенка.

У Білорусі майже два місяці не вщухають протести після президентських виборів, на яких, за даними ЦВК, ушосте переміг Олександр Лукашенко. 23 вересня відбулася його таємна інавгурація на посаду президента.

«Лукашенко просто пішов на пенсію», – прокоментувала раптову інавгурацію екскандидатка в президенти Світлана Тихановська. Координаційна рада опозиції заявила про безстрокову акцію непокори.

Країни Заходу не визнали Лукашенка президентом.

 

Read More