01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Акції протесту в Білорусі: майже 170 затриманих

У перебігу мирних акцій протесту в Білорусі були затримані майже 170 їхніх учасників, повідомляють правозахисники. Частину затриманих уже відпустили.

Правозахисний центр «Весна» наводить на цей час прізвища 167 затриманих, головно в столиці Мінську: з них повідомляють про двох затриманих у Гродні і одну людину в Новогрудку.

Інші активісти подають прізвища 168 затриманих тільки в Мінську.

Це був уже 176-й день протестів у Білорусі, повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода.

Цього дня демонстранти змінили тактику. Попередніми кількома місяцями їхні акції відбувалися переважно на околицях, відносно нечисленні і одночасно в різних місцях як «дворові марші».

Нині ж у Мінську, крім цих уже традиційних «дворових маршів» із біло-червоно-білими прапорами, кілька тисяч демонстрантів також вийшли на «прогулянку» самим центром міста. При цьому учасники цієї «прогулянки» були без політичних гасел і національної символіки, щоб не давати міліції формальних приводів для затримань, – але це не допомогло.

Серед затриманих цього дня опинилася і швейцарська журналістка Люція Чиркі, яка має належну акредитацію для роботи в Білорусі; через кілька годин її відпустили після дипломатичного втручання МЗС Швейцарії.

Також 31 січня Генеральна прокуратура Білорусі повідомила, що буде пропонувати посилення відповідальності за «екстремістську діяльність», до якої фактично залічують усі виступи проти чинної влади країни, як і за будь-яке «сприяння» такій діяльності – за яке, зокрема, будуть вважати і використання «екстремістської символіки».

Тим часом 29 січня в Генпрокуратурі країни вже повідомляли, що до неї надійшло «колективне звернення» близько сотні громадян, які просять відомство визнати екстремістським біло-червоно-білий національний прапор Білорусі, який нині є головним символом противладних демонстрантів. Як сказала тоді речниця відомства, там тепер готують пакет документів про визнання цього прапора й іншої білоруської національної символіки «екстремістськими» – що перетворить цю символіку на офіційно заборонену, а її використання на кримінальний злочин.

Нині ця символіка, яку широко використовують демонстранти, є лише «незареєстрованою», і її використання переслідується у вигляді притягнення до відповідальності за адміністративним законодавством.

Протести в Білорусі спалахнули в день президентських виборів 9 серпня 2020 року, коли були повідомлені перші результати, озвучені владою. Відтоді ці протести тривають практично щодня, найбільші відбуваються зазвичай на вихідні. І в Білорусі, і у світі широко вважають, що офіційні результати виборів були сфальсифіковані.

Демонстранти виступають із єдиними вимогами: відставки Олександра Лукашенка, який називає себе переобраним президентом Білорусі, проведення нових чесних президентських виборів, а також звільнення всіх політичних в’язнів і притягнення до відповідальності винних у побиттях і катуваннях затриманих учасників протестів.

За час протестів у Білорусі, за оцінками правозахисників, пройшли через затримання й арешти близько 33 тисяч людей. Сотні людей заявили про катування й жорстоке поводження з боку силовиків. Кілька людей унаслідок жорстоких дій силовиків при розгонах протестів загинули.

Read More

Фермери в Індії протестують через реформу агросектору – прем’єр заявляє про «образу країни»

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді 31 січня пообіцяв продовжувати реформу сільського господарства. За заявою Моді, протестувальники-фермери, які штурмували Червоний форт у Делі у День Республіки, завдали «образи» країні.

Це були перші публічні коментарі Моді про багатомісячні протести фермерів, які за останні тиждень загострилися.

«Марш тракторів» 26 січня переріс у насильство, коли деякі учасники акцій відхилились від попередньо узгоджених маршрутів, вступили в сутички з поліцією й увірвалися до історичного комплексу Червоний Форт у Делі. Одна людина загинула, сотні зазнали поранень.

«Країна була засмучена образою Триколору (індійського прапору – ред.) 26 січня в Делі. Уряд прагне модернізувати сільське господарство і також робить багато кроків у цьому напрямку», – сказав Моді в радіозверненні 31 січня.

Читайте також: Родичі викраденого в Афганістані американця закликають Байдена не виводити війська до його звільнення

Лідери протесту заперечують свою відповідальність за насильство. Вони кажуть, що його викликала меншість учасників параду, додавши, що уряд залишив відкритою можливість для відновлення переговорів між двома сторонами.

30 січня Моді заявив лідерам опозиційних партій, що пропозиція заморозити закони на 18 місяців все ще існує.

Десятки тисяч фермерів понад два місяці живуть у протестному таборі в околицях Делі. Вони протестують проти нових аграрних законів, стверджуючи, що дерегуляція приносить користь великим корпораціям за рахунок дрібних виробників. Уряд Моді наполягає на необхідності модернізації сільського господарства.

У сільському господарстві зайнято близько половини робочої сили Індії. Хвилювання серед приблизно 150 мільйонів землевласників є одним із найбільших викликів для уряду Моді з часу його приходу до влади в 2014 році.

Read More

У Росії число затриманих перевищило чотири тисячі сто

У Росії і в окупованому нею Криму число затриманих учасників акцій підтримки арештованого критика Кремля Олексія Навального, про кого відомо на цей час, перевищило чотири тисячі сто, і це число вочевидь не повне. Хоча офіційно марші завершилися, люди, зокрема в Москві, ще розходяться, і в деяких місцях іще стаються сутички з силовиками.

Російський правозахисний портал «ОВД-Инфо», який відстежує долю затриманих на акціях протесту, наразі повідомляє про 4132 затриманих у 85 містах по всій Росії, а також у Криму. Таким чином, число затриманих уже перевищило кількість тих, кого затримали на попередніх аналогічних акціях на підтримку Навального по всій Росії понад тиждень тому, 23 січня – тоді їх було понад 4 тисячі. Цифри щодо затриманих на сайті весь час зростають.

Найбільше затриманих – у двох найбільших містах Росії, столиці Москві (1220) і Санкт-Петербурзі (890). Ще в п’яти містах більш ніж по сотні затриманих.

Також, за даними «ОВД-Инфо», станом на 17.05 московського часу (16.05 за Києвом) було затримано принаймні 82 журналісти в 31 місті Росії. Серед них був і журналіст-дописувач Радіо Свобода.

Уже після появи цієї інформації надійшли повідомлення про затримання ще кількох журналістів.

Також серед затриманих, за повідомленнями, і дружина діяча Юлія Навальна.

Влада на цей час не наводить офіційних цифр щодо затриманих.

Як повідомляють, у перебігу розгону акцій поліція застосовувала грубу силу, а також електрошокери. Є потерпілі, але їхнє число ще не відоме.

Також акції на підтримку Навального відбувалися й в інших країнах світу.

Нинішні дії російських силовиків розкритикували, зокрема, у США.

«США засуджують постійне застосування суворої тактики проти мирних демонстрантів і журналістів із боку російської влади другий тиждень поспіль. Ми знову закликаємо Росію звільнити затриманих за те, що вони здійснювали свої права людини, включно з Олексієм Навальним», – написав у твітері державний секретар США Антоні Блінкен.

Олексій Навальний, російський опозиційний діяч, викривач корупції в російській владі і критик Кремля, був затриманий 17 січня відразу після повернення з Німеччини, де він проходив лікування і реабілітацію після спроби отруїти його російською бойовою нервово-паралітичною речовиною класу «новачок».

Його звинувачують у тому, що під час лікування він не з’явився до інспектора, як передбачають його обов’язки як умовно засудженого. Йдеться про умовний вирок 2014 року в справі за звинуваченням у фінансових зловживаннях, яку Навальний і його соратники називають політично мотивованою, а Європейський суд із прав людини визнав, що вирок було винесено з порушенням прав Навального.

Суд над ним призначений на 2 лютого. Припускають, що його можуть тепер засудити до реального позбавлення волі на термін до 3 з половиною років.

Навальний і його соратники закликали людей вийти на демонстрації 23 січня, а потім 31 січня. Влада Росії попереджала, що вони будуть незаконними і що їх будуть припиняти з застосуванням сили.

Read More

Родичі викраденого в Афганістані американця закликають Байдена не виводити війська до його звільнення

Родичі Марка Фрерікса, співробітника армії Сполучених Штатів, якого вважають викраденим екстремістами, закликають президента США Джо Байдена не продовжувати виведення військ із Афганістану, доки Фрерікс не буде звільнений з полону. Свою заяву члени сім’ї та прихильники Фрерікса оприлюднили 31 січня, в річницю його зникнення.

Марк Фрерікс працював над інженерними проектами в Афганістані, коли його викрали. Представники США вважають, що його утримує пов’язана з угрупованням «Талібан» група «Хаккані». Таліби публічно не визнали, що Фрерікс у них.

Читайте також: Байден «дуже стурбований» через ситуацію з Навальним

«Ми впевнені, що він все ще живий і здоровий. У нас немає жодних припущень, що він може бути мертвий або поранений» – сказала сестра зниклого Шарлін Какора агентству Associated Press.

Фрерікс – один із кількох громадян США, відповідальність за долю яких успадкувала адміністрація Байдена.

Пол Овербі, 78-річний письменник із США, зник у 2014 році в провінції Хост біля кордону з Пакистаном, досліджуючи книгу. За словами дружини Овербі, перед зникненням він, ймовірно, планував перетнути кордон із Пакистаном, щоб домовитись про інтерв’ю з керівником мережі «Хаккані».

Читайте також: Афганістан: внаслідок хвилі атак загинули понад 20 людей

Державний департамент США запропонував винагороду до 5 мільйонів доларів за інформацію, яка допомагає знайти та звільнити Фрерікса та Овербі. Серед інших громадян США, які, як вважається, перебувають у полоні за кордоном, – Остін Тіс, який зник у Сирії в 2012 році, а також морський піхотинець США Тревор Рід та корпоративний топменеджер Пол Вілан, обидва ув’язнені в Росії.

23 січня представники адміністрації Байдена заявили, що переглядають мирну угоду від лютого 2020 року між Сполученими Штатами та «Талібаном» на тлі застережень щодо того, чи виконує «Талібан» своє зобов’язання зменшити насильство в Афганістані.

За кілька днів до вступу Байдена адміністрація експрезидента Дональда Трампа, що відходить, заявила, що досягла своєї мети зменшити кількість американських військ в Афганістані приблизно до 2500. Це було частиною більш широкого плану виведення всіх американських військ до травня.

Read More

В Росії протестують на підтримку Навального (трансляція)

Журналісти Радіо Свобода стежать за протестами в Росії наживо і разом з експертами обговорюють, як ці події можуть вплинути на політичну ситуацію в Україні

Read More

Reuters: президент Литви висунув Світлану Тихановську на Нобелівську премію миру

Прийом кандидатур на Нобелівську премію миру 2021 року завершиться 31 січня, ім’я переможця буде оголошене восени

Read More

У США зробили обов’язковим носіння масок у всіх видах транспорту

Центри з контролю і профілактики захворювань США (CDC) оголосили про обов’язкове носіння захисних масок в усіх видах громадського транспорту. Про нове правило, що базується на указі президента Джо Байдена, виданому 21 січня, і покликане допомогти боротися з поширенням коронавірусного захворювання COVID-19, оголосили пізно ввечері 29 січня.

Розпорядження набуває чинності о 23:59 1 лютого (за київським часом це буде ранок 2 лютого).

Люди повинні будуть носити маску під час посадки, висадки і під час подорожі у будь-якому транспортному засобі до США чи в межах країни. Правило діятиме щодо пасажирів літаків, поїздів, метро, автобусів, таксі.

Згідно з розпорядженням, користувачі транспорту під час поїздки мають носити маску, що прикриває ніс і рот. Крім того, розпорядження стосується очікувальних зон, зокрема, аеропортів, залізничних платформ і станцій метро.

Це «захистить американців і дасть впевненість, що ми зможемо знову подорожувати безпечно навіть під час цієї пандемії», заявили у CDC.

Згідно з рішенням, відмова носити маску є порушенням федерального законодавства.

США перебувають на першому місці в світі за кількістю інфікованих та померлих від COVID-19 – число жертв інфекції перевищило 400 тисяч.

Ще в грудні Джо Байден заявляв, що після вступу на посаду попросить американців носити захисні маски протягом його перших 100 днів президентства.

Американські органи охорони здоров’я заявляють, що носіння маски забезпечує певний захист людині, яка її вдягає, і допомагає зменшити передачу вірусу від заражених людей.

Авіакомпанії, аеропорти і більшість громадського транспорту в країні вже вимагали носіння масок.

Крім того, згідно з даними Американської асоціації пенсіонерів, 37 штатів і столиця Вашингтон видали розпорядження про носіння масок у громадських місцях.

Рішення штатів різняться, але, як правило, вони вимагають, щоб люди носили маски в закритих громадських приміщеннях і на відкритому повітрі, коли не можуть тримати 2-метрову дистанцію від інших.

Read More

«Підпис знову неправильний»: українське посольство нагадало Росії, що кримська Ай-Петрі – це Україна

Посольство України у Великій Британії відреагувало на публікацію в твіттері посольства Росії, в якій гора Ай-Петрі в анексованому Криму позначена як «російська».

«Це фото Ай-Петрі, Крим, Україна, – чудове. Але підпис знову неправильний, посольство Росії. Чудовому Криму сьогодні не дають спокою не тільки уявні монстри, але це не назавжди», – відзначили в посольстві України у Британії.

Раніше міністр культури й інформаційної політики України Олександр Ткаченко звернувся до посла Великої Британії в Україні Мелінди Сіммонс із проханням відреагувати на те, що російська служба BBC назвала Сімферополь і Севастополь «російськими містами».

Російська служба BBC, підбиваючи підсумки акцій протесту в Росії на підтримку опозиціонера Олексія Навального, вказала, що масові акції відбулися в 122 містах Росії і 78 містах за межами цієї країни. При цьому анексовані Севастополь і Сімферополь в цьому списку фігурують як «російські», а внизу цього списку міститься позначка, що «Росія анексувала Крим і Севастополь у 2014 році». Ця публікація обурила голову Медждісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

Міністерство закордонних справ України закликало BBC News Russian не називати Сімферополь і Севастополь «російськими містами».

BBC поки що не відреагувало на зауваження.

 

 

 

Read More

МВС Росії застерегло від участі в протестах 31 січня і попередило про відповідальність

Міністерство внутрішніх справ Росії закликало громадян країни утриматися від участі в акціях, планованих на 31 січня прихильниками арештованого опозиційного політика Олексія Навального, зважаючи на обмеження, викликані пандемією коронавірусу. Ці акції влада Росії не погоджувала.

Як заявила речниця МВС Росії Ірина Вовк, влада допускає провокації з боку організаторів і активних учасників, спрямовані на порушення громадського порядку.

Вона заявила, що порушники порядку «будуть затримані і притягнуті до відповідальності».

Прихильники Навального планують 31 січня провести нові акції на його підтримку. Попередні – 23 січня – завершилися рекордним числом затримань: більше ніж чотири тисячі людей, за даними правозахисного порталу «ОВД-Инфо», були доставлені у відділи поліції по всій Росії. Слідчий комітет порушив 21 кримінальну справу за підсумками акцій.

Нову протестну акцію на підтримку арештованого Олексія Навального його соратники анонсували щонайменше в 70 містах Росії.

Російська влада розцінює ці заходи як незаконні. 29 січня Генеральна прокуратура попередила, що дії учасників акції можуть бути кваліфіковані за статтею про масові заворушення.

Генпрокуратура також зажадала від Роскомнагляду блокувати доступ до інтернет-сайтів із закликами до проведення акцій.

Соратників Олексія Навального й опозиційних активістів по всій Росії затримують, заарештовують і виносять «попередження» перед акцією 31 січня.

У російській столиці Москві 31 січня закриють на вхід і вихід сім центральних станцій метрополітену.

Read More

Bellingcat розслідує смерть двох чиновників РУСАДА на початку 2016 року

Раніше оприлюднили інформацію про три убивства, до яких можуть бути причетні співробітники ФСБ Росії, запідозрені в отруєнні Навального

Read More

Downdetector: Social Media Platform Reddit Hit by Outages in US

Social media company Reddit was experiencing problems on its website on Saturday, according to outage monitoring website Downdetector.com.
 
Customers reported trouble logging in and sending messages on its website. The outage affected regions such as New York, Boston and Washington in United States and Toronto in Canada, according to an outage map on Downdetector’s website. 
 
It was not immediately known what caused the glitches. Reddit did not immediately respond to a Reuters request for comment.
 
Reddit has come into THE the forefront after a social media chatroom on its platform, “Wallstreetbets,” led to a so-called “Reddit rally,” which has helped attract a flood of retail cash into stocks such as GameStop Corp., burning hedge funds that had bet against the company and roiling the broader market. WallStreetBets has about 6 million members. 

Read More

Вакцинація від COVID-19 буде безкоштовною – Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявляє, що вакцинація проти коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні буде безкоштовною. Як повідомила 30 січня пресслужба голови держави, Зеленський обговорював цей аспект імунізації, яку планують почати в лютому, із міністром охорони здоров’я Максимом Степановим.

«Вакцинація проти COVID-19 в Україні буде безкоштовною. Це саме та турбота, це той захист, який повинна надати держава громадянину в час пандемії, від якої потерпає весь світ. Не знаю, скільки коштуватиме вакцина у приватних лікарнях, але для більшості українців ця профілактика може вдарити по гаманцю. А вакцина проти COVID-19 – не те, на чому має заробляти держава», – сказав Зеленський.

При цьому, як повідомляє пресслужба президента, очільник МОЗ додав, що план вакцинації передбачає надання послуг на безоплатній основі всім, а першими отримати щеплення зможуть вразливі категорії населення.

«Скоро ми представимо і детально пояснимо план, як отримати вакцину від коронавірусу. Першими ми зможемо вакцинувати медиків, мобільні групи. Серед пріоритетних груп населення, звісно, літні люди. Ми також активно й результативно працюємо в рамках ініціативи COVAX. Зважаючи на потужності, скількох людей ми зможемо вакцинувати впродовж місяця, у нас рівномірний розподіл державних коштів. І їх вистачить, щоб покрити всі потреби у вакцинації», – сказав Степанов.

Водночас Зеленський заявив, що підтримує розвиток ринку, щоб українці, які мають кошти, могли самостійно вакцинуватися проти COVID-19.

Імунізація буде добровільною, але і президент, і Міністерство охорони здоров’я сподіваються, що «українці уважно ставляться до здоров’я, розуміють виклики та дотримуватимуться плану вакцинації».

Голова МОЗ запевнив, що вакцини перевірятимуть багаторазово, і українцям пропонуватимуть якісні вакцини, що зберігатимуть у належних умовах.

29 січня головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що вакцинація від COVID-19 почнеться в Україні «в районі 15 лютого».

Уряд оприлюднив календарний план безкоштовної вакцинації від COVID-19.

Згідно з урядовим календарним планом безкоштовної вакцинації від COVID-19 першими вакцини отримають 367 тисяч медиків, які борються з COVID-19, та військових із зони Операції об’єднаних сил.

За прогнозами видання The Economist, Україна не матиме широкого доступу до вакцини від COVID-19 до 2023 року.

Ляшко переконаний, що масова вакцинація почнеться в Україні через чотири місяці. За його словами, у лютому Україна отримає 117 тисяч доз вакцини Pfizer-BioNTech у межах співпраці з COVAX.

Крім того, Україна закуповує 1,9 мільйона доз вакцини проти COVID-19 у китайського виробника вакцин Sinovac Biotech.

 

 

Read More

Офіс президента: ДУС передало Національну академію державного управління Міністерству освіти

Державне управління справами передало Національну академію державного управління Міністерству освіти і науки, повідомив Офіс президента.

«Державне управління справами відзвітувало про передачу цілісного майнового комплексу Національної академії державного управління при президентові України (разом з Дніпропетровським, Львівським, Одеським, Харківським регіональними інститутами державного управління) зі свого управління до сфери управління Міністерства освіти і науки», – заявили в ОП.

У відомстві наголосили, що підготовка фахівців у галузі публічного управління «має здійснюватися в межах сучасної відкритої освітньої системи із застосуванням найкращих світових практик».

«Передбачається, що НАДУ буде приєднана до національної системи закладів вищої освіти України. Завдяки цьому колектив працівників та слухачі академії, спільнота випускників матимуть ще більше можливостей для поглиблення міжнародного контексту освітньо-наукової діяльності, поліпшення якості підготовки слухачів та зможуть використовувати ресурси й досвід класичного дослідницького багатопрофільного університету», – обіцяють в Офісі президента.

Національна академія державного управління при президентові України була утворена у 1995 році. Її називають головним державним вищим навчальним закладом України з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

5 листопада 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про впорядкування використання об’єктів, що перебувають в управлінні Державного управління справами». Міністр освіти Сергій Шкарлет повідомив, що НАДУ приєднають до Київського національного університета імені Тараса Шевченка.

Частина колективу академії зверталася до президента із закликом зберегти НАДУ та просила передати академію у сферу управління Кабінету міністрів, а не Міністерства освіти і науки.

 

Read More

Посол США в Росії: послаблювати санкції проти Москви не планують

США і Євросоюз не планують послаблювати санкції проти Москви, запроваджені, зокрема, через анексію Криму, заявив посол США в Росії Джон Салліван в інтерв’ю телеканалу «Дождь».

Підхід Вашингтона до України і мінських угод не змінюється, підкреслив дипломат. За його словами, Сполучені Штати Америки продовжать діалог щодо Донбасу в різних форматах, в тому числі «нормандському».

Коментуючи публікацію на сайті американської дипмісії про неузгоджені акції протесту проти арешту російського опозиціонера Олексія Навального, Салліван сказав, що це було зроблено для безпеки громадян США. Посол зазначив, що американцям не варто ходити на мітинги в Росії. Раніше повідомлення на сайті дипмісії викликало різку критику російського МЗС. У міністерстві назвали дії посольства «втручанням у внутрішні справи» Москви.

Дипломат зауважив, що у Вашингтона і Москви є розбіжності з усіх питань, пов’язаних з отруєнням Навального і його арештом після повернення з лікування в Німеччині.

Про можливе посилення санкційної політики щодо Росії – в тому числі за переслідування опозиції – раніше неодноразово заявляла адміністрація нового президента США Джо Байдена.

 

 

Read More

МОЗ: українці зможуть купувати вакцини від COVID-19 в аптеках не раніше другого півріччя

Українці зможуть купувати вакцини від COVID-19 в аптеках чи робити їх в приватних лікарнях не раніше другого півріччя 2021 року, заявив заступник міністра охорони здоров’я України та головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю «BBC News Україна».

«Я думаю, що це буде можливим не раніше другого півріччя 2021», – сказав Ляшко.

Він переконаний, що масова вакцинація почнеться в Україні через чотири місяці.

За його словами, в Україні будуть вакцинувати і людей, які вже перехворіли на коронавірус.

«Людина може перехворіти і мати імунітет. ВООЗ говорить, що це гарантія захисту на шість місяців. Але, яка достовірна інформація, що людина перехворіла на коронавірус? Ми не будемо нікого тестувати, ми рекомендуватимемо вакцинацію незалежно від того, хворіла людина, чи ні. Вакцина передбачена для всіх українців. Вакцинація буде добровільною, змушувати вакцинуватися ніхто не буде», – сказав Ляшко.

Він зазначив, що за умов обмеженого доступу до вакцин, коли точно встановлено, що медпрацівник перехворів, йому можуть перенести перше щеплення на 3-6 місяців.

29 січня головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що вакцинація від COVID-19 почнеться в Україні «в районі 15 лютого». Він наразі не може сказати, яка вакцина приїде першою.

Згідно з урядовим календарним планом безкоштовної вакцинації від COVID-19 першими вакцини отримають 367 тисяч медиків, які борються з COVID-19, та військових із зони Операції об’єднаних сил.

За прогнозами видання The Economist, Україна не матиме широкого доступу до вакцини від COVID-19 до 2023 року.

 

Read More

Сенцов анонсував платформу звільнення політв’язнів

Олег Сенцов: «Запрошуємо до співпраці усіх небайдужих, громадські організації та інші установи»

Read More

Росія: в день акції на підтримку Навального у Москві закриють 7 станцій метро

У день запланованої на 31 січня нової акції на підтримку критика Кремля Олексія Навального у російській столиці Москві закриють на вхід і вихід сім центральних станцій метрополітену, повідомляє російська служба Радіо Свобода. Згідно з повідомленням, низка станцій не працюватимуть із 8-ї години ранку.

Також вирішено обмежити рух пішоходів через «заклики громадян до участі в несанкціонованих акціях», повідомило у п’ятницю Головне управління МВС Росії у Москві. Всі обмеження будуть діяти до особливого розпорядження поліції, зазначили у відомстві.

Раніше прокуратура столиці Росії Москви попередила керівників п’яти російських й іноземних інтернет-компаній, що організація неузгодженого мітингу 31 січня, а також участь у ньому призведуть до «встановленої законодавством Росії відповідальності».

23 січня по всій Росії пройшли масові акції протесту на підтримку опозиційного політика Олексія Навального. Його заарештували на 30 діб після повернення в Росію з Німеччини. По всій країні минулої суботи затримали понад 3700 людей, адмінарешти і штрафи отримали понад 100 затриманих. Слідчий комітет порушив щонайменше 21 кримінальну справу.

Read More

У Криму відмовились розсекречувати свідка звинувачення у «справі Руслана Бекірова» – адвокат

У Севастополі підконтрольний Кремлю суд відмовився розсекречувати прихованого свідка звинувачення, який покинув територію Росії, у «справі Руслана Бекірова», повідомив громадському об’єднанню «Кримська солідарність» адвокат Еміль Курбедінов.

«Він (свідок – ред.) не перебуває під державною охороною і, тим більше він покинув територію Росії. Але суд усе одно не задовольнив моє клопотання про розсекречування», – розповів Еміль Курбедінов.

Адвокат також заявив клопотання про допит іншого свідка, який проходить у справі під ім’ям Аднан. Цю заяву суд задовольнив.

«Виходить, що саме ця людина також є безпосереднім, так скажемо, очевидцем цих подій. На аудіозаписі, де нібито присутній Руслан, присутній Сейтосманов Енвер і людина на ім’я Аднан, він так себе називає. Тому захист клопоче про його виклик до суду і допит. Буде направлена повістка за місцем проживання цієї людини, дані якої захист надав», – підсумував захисник.

Раніше адвокат Еміль Курбедінов на засіданні підконтрольного Росії Нахімовського суду в Севастополі попросив розкрити особистість секретного свідка у справі кримчанина Руслана Бекірова, обвинуваченого в неправдивих свідченнях.

Напередодні повідомлялося, що секретний свідок звинувачення у справі кримчанина Руслана Бекірова перебуває за кордоном.

На попереднє засідання у справі Руслана Бекірова також не з’явилися свідки звинувачення.

Повідомляється, що ФСБ Криму звинувачує Руслана Бекірова в неправдивих свідченнях (частина 1 статті 307 КК Росії) щодо засудженого у «справі Хізб ут-Тахрір» до 17 років ув’язнення Енвера Сейтосманова.

Слідство ФСБ стверджує, що в березні 2019 року під час допиту Бекіров «за відсутності будь-якого морального і фізичного тиску з боку слідчого» дав свідчення про те, що в січні 2015 року чув, як «Сейтосманов повідомляв, що є хізбом».

Свідчення Бекірова слідство долучило до матеріалів кримінальної справи Енвера Сейтосманова як доказ його причетності до організації Хізб ут-Тахрір. Однак, через пів року, в серпні 2019 року під час розгляду справи Сейтосманова по суті, Руслан Бекіров під час виступу в залі Південного окружного суду як свідок звинувачення, заявив колегії суддів, що свідчив проти Сейтосманова під тиском із боку співробітників ФСБ.

Більш того, Бекіров разом з адвокатом Емілем Курбедіновим подали в Військово-слідчий комітет у Криму заяву з проханням провести перевірку щодо працівників ФСБ, які його допитували.

11 червня ФСБ Росії затримала Руслана Бекірова. Щодо нього було порушено кримінальну справу за частиною першою статті 307 КК Росії (давання свідомо неправдивих свідчень). Пізніше його відпустили під підписку про невиїзд.

США засудили затримання та порушення кримінальної справи в Криму щодо Руслана Бекірова.

Read More

Будинку ДБР надано державну охорону – указ

Президент Володими Зеленський підписав указ про надання Державному бюро розслідувань державної охорони.

«Відповідно до статті 9 Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» постановляю: Визначити важливим державним об’єктом, що підлягає державній охороні, будинок Державного бюро розслідувань та прилеглі до нього території по вулиці Симона Петлюри, 15, у місті Києві», – йдеться в указі.

Здійснювати цю охорону, за указом, має Управління державної охорони України

Указ набирає чинності з дня опублікування.

Read More

Українець встановив чеський рекорд у боротьбі з курінням

Український психотерапевт Ростислав Прокоп’юк увійшов до Чеської книги рекордів за те, що позбавив тисячі людей звички палити. Він представив нагороду 29 січня.

«Це вельми позитивна справа, яку робить пан Прокоп’юк, – допомагає сотням і тисячам людей», – сказав Радіо Свободі Мірослав Марек, президент агенції «Добрий день», який зафіксував рекорд 20 січня.

За 29 років роботи Прокоп’юк допоміг кинути палити близько 6 тисячам пацієнтів, серед яких багато артистів чеського шоу-бізнесу. Слава до лікаря прийшла після ефіру на чеському телебаченні з акторкою Їржиною Богдаловою, яка кинула курити на очах мільйонів глядачів.

Прокоп’юк допомагає позбутися й інших шкідливих звичок за один 15-хвилинний прийом у формі розмови – він називає це методом «зворотної реальності». Послуга коштує 3 тисячі чеських крон (3,9 тисячі гривень), або 2,5 тисячі крон (3,2 тисячі гривень) для пенсіонерів, студентів і вагітних жінок.

Лікар каже, що дає річну гарантію на результат, але додає, що лише 10 відсотків клієнтів повертаються для повторної терапії. Єдина умова для успішного результату – людина справді має захотіти позбутися шкідливої звички.

«Вона мусить прийти, сісти й пустити мене до своєї підсвідомості. Я ввожу її в стан, коли вона закурила свою першу сигарету й повертаю її зворотно. Вона викурює «другу сигарету» й переконується, що вже не курить», –сказав Прокоп’юк Радіо Свобода.

Виходець з Волині Прокоп’юк також допомагає своїм співвітчизникам та просуває українську культуру. Він створив «Форум культурного партнерства», що організовує українські культурні події в Празі, та збирає гроші на ліки для українських військових.

Зокрема, Прокоп’юк перераховує військовому госпіталю в Києві гроші з продажу своїх образотворчих робіт. Одну з них перетворили на найбільшу в Чехії картину з шоколаду – що також відзначили в Чеській книзі рекордів влітку 2019 року.

 

Read More

Путін підписав закон про продовження дії Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який ратифікує продовження на п’ять років двостороннього договору зі США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь. Відповідний документ був схвалений Держдумою 27 січня, і того ж дня – Радою Федерації.

«Продовження договору відповідає національним інтересам Росії, дозволяє зберегти прозорість і передбачуваність стратегічних взаємин Росії і США», – йдеться в повідомленні на сайті Кремля.

СНО-3, також відомий як New START, був підписаний терміном на 10 років у Празі навесні 2010 року. Він вступив в силу 5 лютого 2011 року, відповідно термін його дії закінчується 5-го числа наступного місяця. Це останній з чинних між Москвою і Вашингтоном договорів про контроль за ядерними озброєннями.

СНО-3 передбачає, що кожна зі сторін скорочує свої запаси ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, і до 700 одиниць для розгорнутих носіїв – міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників.

Читайте також: Байден виступає за продовження договору New START із Росією ще на 5 років – Білий дім

Джо Байден, який вступив 20 січня на посаду президента США, давно виступав за пролонгацію угоди, навіть якщо вона залишиться в колишньому вигляді. 26 січня в першій телефонній розмові Путіна з Байденом в якості глави Білого дому сторони підтвердили готовність продовжити договір. У США схвалення Конгресу для цього не потрібно.

Адміністрація колишнього американського президента Дональда Трампа наполягала на приєднанні до угоди Китаю, переговори відтак призупинились, залишивши це питання вже новому господареві Білого дому.

Read More

Олександр Скічко став головою Черкаської ОДА – указ Зеленського

Президент України Володимир Зеленський призначив Олександра Скічка головою Черкаської обласної державної адміністрації.

«Бажаю вам успіху на посаді. Сподіваюся, що ваші наполегливість і обізнаність у питаннях розвитку інфраструктури завдяки роботі в парламентському комітеті з питань транспорту допоможуть у реалізації важливих для розвитку області проектів. Будівництво доріг, залучення інвестицій і покращення добробуту людей – все те, чого потребують мешканці Черкащини», – сказав Володимир Зеленський.

У липні 2019 року ведучий та актор Скічко переміг на парламентських виборах в окрузі 197 в Черкаській області. Він працював одним з трьох ведучих пісенного конкурсу «Євробачення-2017», який відбувався в Україні.

Одружений на Єлизаветі Юрушевій – дочці бізнесмена Леоніда Юрушева, який, зокрема, володіє готелем Fairmont у Києві.

20 січня уряд затвердив Олександра Скічка кандидатом на посаду голови Черкаської ОДА.

 

 

Read More

Список «загрозливих нацбезпеці» України поповнився п’ятьма росіянами – Мінкульт

Міністерство культури та інформаційної політики 29 січня повідомило про внесення до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України, п’ятьох громадян Росії.

«18 січня 2021 року до Міністерства культури та інформаційної політики надійшли листи Служби безпеки України щодо включення до переліку осіб, які становлять загрозу національній безпеці, громадян РФ Ольги Кормухіної, Ольги Засульської, Ігоря Саруханова, Дениса Клявера та Марка Тишмана. Відповідними наказами МКІП російських артистів було включено до переліку. Процедура здійснюється автоматично», – йдеться в повідомленні відомства.

25 січня Мінкульт повідомляв про внесення до цього списку росіянок Юлії Глєбової (псевдо Юлія Беретта – ред.) та Альони Апіної.

Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає Міністерство культури України на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Нині у переліку, який почали складати у 2015 році, зазначені 164 особи.

Read More

Бухарест: кількість жертв пожежі у лікарні зросла до 5

Щонайменше п’ятеро людей загинули внаслідок пожежі в одній з лікарень Бухаресту, де перебували пацієнти з COVID-19, повідомляє місцева влада.

Раніше було відомо про чотирьох загиблих.

Міністр внутрішніх справ країни Луціан Боде зазначив, що тіло п’ятої жертви знайшли в одному з туалетів лікарні.

Пожежа спалахнула на першому поверсі близько 5-ї ранку за місцевим часом. За даними рятувальників, на той час у лікарні перебували близько 200 людей.

Причини займання наразі невідомі. За фактом пожежі відкрили кримінальну справу.

У листопаді в румунському місті П’ятра-Нямц на північному сході країни жертвами пожежі у відділенні інтенсивної терапії стали 10 пацієнтів із COVID-19. У МОЗ країни тоді повідомили, що причиною пожежі могло стати коротке замикання в електропроводці.

В Румунії, одній із найбідніших країн Європейського союзу з населенням у 19 мільйонів людей, виявили понад 721 тисячу випадків COVID-19, 18100 людей загинули.

Read More

Росія: главі регіональних штабів Навального Волкову висунули звинувачення

Слідчий комітет Росії заочно висунув звинувачення за статтею про залучення неповнолітніх в участі в несанкціонованій акції голові регіональних штабів Олексія Навального Леоніду Волкову.

Волков перебуває за кордоном. Російська влада оголосила його в розшук.

Підставою для порушення справи слідство називає відеоролики, в яких Волков нібито закликає підлітків брати участь у мітингах проти арешту Навального. Відомство наполягає, що опозиціонер «достовірно знав про відсутність погоджень уповноважених органів» на проведення демонстрацій.

Сам Волков відреагував на це посиланням на роман «1984» Джорджа Оруелла: «Як завжди, чорне це біле, свобода це рабство, двічі по два дорівнює п’яти», – написав він у фейсбуку. Напередодні, у заяві, яку він опублікував у соцмережі, активіст запропонував батькам піти на мітинг замість неповнолітньої дитини.

 

Рідного брата Олексія Навального Олега і юристку Фонду боротьби з корупцією Любов Соболь раніше затримали в Москві на дві доби як підозрюваних у кримінальній справі про порушення санітарно-епідеміологічних правил.

27 січня поліція і співробітники Слідчого комітету Росії провели щонайменше 15 обшуків у близьких і прихильників Олексія Навального, який перебуває в слідчому ізоляторі «Матроська тиша». 28 січня має відбутися судове засідання по апеляції на його арешт.

У ФБК повідомили, що більшість обшуків проводили в рамках кримінальної справи про порушення санітарно-епідеміологічних правил, відкритої після мітингів на підтримку Олексія Навального 23 січня. Відповідна стаття Кримінального кодексу передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років, а в разі, якщо порушення призвели з необережності до загибелі людей, винні можуть позбутися волі на строк до семи років.

23 січня в десятках міст Росії пройшли акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального, утримуваного в московському слідчому ізоляторі «Матроська тиша». Влада відмовилася їх узгоджувати, в більшості випадків пославшись на санітарні обмеження, запроваджені у зв’язку з пандемією коронавірусу.

 

Read More

Україна відзначатиме 25-річчя заснування антарктичної станції «Академік Вернадський» – указ

Україна відзначатиме 25-річчя заснування антарктичної станції «Академік Вернадський». Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

Уряд має профінансувати організацію та проведення заходів з нагоди річниці.

Зокрема, у лютому 2021 року мають провести урочисті заходи за участі вчених та учасників антарктичних експедицій усіх періодів.

У першому півріччі 2021 року планують провести міжнародну науково-практичну конференцію про дослідження Антарктики.

Згідно з указом, мають бути створені інформаційно-просвітницькі проєкти про історію заснування антарктичної станції «Академік Вернадський» та досягнення українських учених у проведенні наукових досліджень в Антарктиці.

Станція «Академік Вернадський» – єдина українська антарктична станція, розташована на мисі Марина острова Галіндез. Вона працює постійно і є метеорологічною та геофізичною обсерваторією. Була заснована в 1947 році як британська станція «Фарадей», у лютому 1996 року Велика Британія передала її Україні. Тоді ж на станції відкрили пункт поштового зв’язку, де діє спеціальний поштовий штемпель з перевідною датою «Українська антарктична станція «Академік Вернадський».

20 січня Кабінет міністрів продовжив термін досліджень в Антарктиді на станції «Академік Вернадський» до 2023 року.

 

Read More

Кремль: «приєднання» Донбасу до Росії немає на порядку денному

Питання про «приєднання» Донбасу до Росії немає на порядку денному, заявив 29 січня речник Кремля Дмитро Пєсков. 

«Ні прямо, ні опосередковано таке питання на порядку денному не стоїть», – сказав Пєсков.

28 січня головна редакторка російського телеканалу RT (російської фінансованої державою телекомпанії, раніше відомої як Russia Today) Маргарита Симоньян, виступаючи в окупованому Донецьку, запропонувала «приєднати» Донбас до Росії.

«Люди Донбасу хочуть жити у себе вдома і хочуть бути частиною своєї величезної, великої, нашої щедрої батьківщини. І ми зобов’язані їм це забезпечити. Росіє-матінко, забери Донбас додому», – сказала вона.

У МЗС Росії слова Симоньян назвали її особистою точкою зору.

Частини Донецької і Луганської областей опинилися під контролем підтримуваних Росією бойовиків, відколи з 2014 року триває збройний конфлікт на Донбасі, якому передувала російська окупація Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

 

 

 

Read More

Росія: рівень довіри до Путіна опустився до 53 відсотків – опитування

Рівень довіри до президента Росії Володимира Путіна опустився до мінімуму за останній рік і становить 53 відсотки. Про це свідчать результати опитування російського Фонду «Общественное мнение», повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Про недовіру Путіну заявили 35 відсотків респондентів – це повторення максимального річного значення, зафіксованого в березні 2020 року. Ще 12 відсотків не змогли відповісти на питання: «Ви швидше довіряєте або не довіряєте Володимиру Путіну?».

У опитуванні, яке проводили 22-24 січня, брали участь три тисячі людей. Згідно з попередніми опитуваннями фонду, рівень довіри Путіну за весь минулий рік не опускався нижче 55 відсотків.

Опитування також показало, що 60 відсотків росіян позитивно оцінюють роботу Путіна на посту президента, а 26 відсотків – негативно.

Згідно з опитуванням «Левада-центру», в січні минулого року про довіру президенту Путіну заявили трохи більше третини росіян (35 відсотків).

А за результатами дослідження «ВЦИОМ», рівень довіри росіян Володимиру Путіну у березні минулого року впав до мінімуму за 14 років. Тоді про довіру президентові заявили 28 відсотків учасників опитування, такого низького показника не було за всю історію спостережень. Після цього «ВЦИОМ» змінив методику і почав ставити закрите питання – про те, чи довіряє респондент конкретно Володимиру Путіну чи ні. Однак і таке формулювання питання показала зниження довіри до президента – з 74 відсотків в січні 2020 року до 67 відсотків в березні.

Read More