01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com
Світова преса пише про ембарго Кремля на імпорт європейських та американських харчових продуктів

Світова преса пише про ембарго Кремля на імпорт європейських та американських харчових продуктів

Світова преса пише про ембарго Кремля на імпорт європейських та американських харчових продуктів у відповідь на санкції, запроваджених Заходом проти Росії за її дії з дестабілізації Східної України. Це ембарго вдарить більше по самій Росії, не виключений дефіцит деяких харчів у цій державі, а також падіння курсу російського рубля. І хоча не всі в ЄС у захваті від «харчової війни» через втрати російського ринку, однак багато хто в Європі готовий ставити міркування безпеки вище короткотермінових економічних інтересів, вважаючи, що не можна миритися з агресивністю путінської Росії.

Газета Financial Times пише про контр-санкції, які Москва запровадила проти США та ЄС у відповідь на їхні обмежувальні заходи. Президент Путін підписав указ, яким забороняється імпорт харчових продуктів – зокрема м’яса, риби, молочних та інших. Але не лише харчі є в російському меню. Прем’єр Дмитро Медведєв натякнув на можливу заборону польотів західних авіакомпаній у російському авіапросторі. Також розглядаються обмеження на автомобілі та літаки західного виробництва. І хоча останні кроки Москви шокували західні столиці, використання Москвою харчів та сільськогосподарської продукції як політичної зброї не є чимось новим. Росія давно вже запровадила обмеження щодо продукції з Молдови та Грузії, а нещодавно заборонила імпорт польських яблук. Але нинішні обмеження сягнули набагато більшого масштабу. Росія є найбільшим іноземним ринком для фруктів та овочів із ЄС, вартість експорту яких становить 2 мільярди євро на рік. Росія також є другим у світі ринком для експорту американської курятини. Газета пише, що російське ембарго вдарить не лише по європейцях і американцях, але зашкодить також і російським споживачам, оскільки Росія є великим імпортером харчових продуктів. У короткотерміновій перспективі росіяни можуть зіштовхнутись із дефіцитом продуктів та стрибком цін. І це ляже тягарем на плечі бідніших росіян, які витрачають більшу частину зарплат та пенсій на продукти харчування. Але наслідки будуть і для цілої економіки, оскільки інфляційний поштовх може дестабілізувати рубль.

Часопис Foreign Policy пише, що харчове ембарго Росії вдарить по ній самій навіть більше, оскільки 40 відсотків харчів Росія імпортує. І хоча крок Путіна щодо більшого опертя на власний агрокомплекс може сподобатись сільським мешканцям, однак сад для заміщення польських яблук за ніч не посадиш. ЄС постраждає від російських заходів більше, аніж США. Непросто буде польським фермерам. Польський експорт до Росії та України впав на 25 відсотків, відколи ЄС запровадив санкції проти Москви за її дії з дестабілізації України. Польський агроекспорт може зазнати ще більшого спаду, але Польща готова на економічні втрати, враховуючи загрозу, яку становить собою Росія. Але довготривалий вплив російських санкцій на європейську економіку, яка намагається вийти з кризи, наразі передбачити нелегко. Росія є третім торговельним партнером ЄС після Китаю та США, але ЄС, імпортуючи товарів та сировини з Росії щороку на суму в 277 мільярдів доларів, був досі найбільшим торговельним партнером Москви.

Газета Wall Street Journal вміщує статтю посла України у Вашингтоні Олександра Моцика, в якій мовиться, що сподівання на те, що трагедія в небі над Східною Україною з малайзійським лайнером стане поворотним пунктом, який змусить Москву переглянути політику конфронтації з Україною, не справдились. Навпаки, замість перегляду своєї ворожої політики, Москва вирішила подвоїти зусилля щодо ескалації конфлікту, йдеться у статті. Нині росіяни обстрілюють із артилерії та ракетних установок позиції українських військових, і це здійснюється з території Росії. Проросійські сепаратисти обстрілюють житлові райони східноукраїнських міст. Посол закликає міжнародну спільноту виступити єдиним фронтом проти Росії. Політика санкцій проти Росії вказує, що Захід усвідомлює наслідки агресії Росії проти України, адже це справа глобальної безпеки! «Сьогодні українці приносять у жертву свої життя заради демократичних цінностей, миру та безпеки, протистоячи спробам Москви повернути хід історії і знову зіштовхнути Європу в темряву часів Холодної війни», – зазначає посол Моцик у статті. Наступним логічним, на його думку, кроком з боку Заходу було би визнання так званих «ДНР» та «ЛНР» іноземними терористичними організаціями. А відтак їхні спонсори автоматично стануть спонсорами міжнародного тероризму.

залиште коментар: