01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

За останній тиждень долар подорожчав майже на гривню, а за два тижні – на 1,8 грн.

долар подорожчав

Долар знову почав зростати: вчора середній курс продажу готівкової валюти в обмінниках був 23,98 грн/$, купівлі – 22,61 грн/$.

Тобто за останній тиждень долар подорожчав майже на гривню, а за два тижні – на 1,8 грн. Експерти фінринку не прогнозують різкого обвалу гривні, але й повернення курсу продажу до 21,7-21,8 грн/$, які були на початку червня, не обіцяють.

Заступник голови правління комбанку Ігор Львов пояснює подорожчання готівкового долара двома причинами: зниженням з липня пропозиції валюти на міжбанку експортерами, так як вони купили досить гривні, щоб сплатити квартальні податки, і прийняттям закону про реструктуризацію валютних кредитів за курсом 5-8 грн/$ (закон не підписаний президентом і не набув чинності, але через побоювання, що почнеться новий “банкопад”, народ знову почав скуповувати долари).

Аналітик Андрій Шевчишин додав ще три дестабілізуючих чинники: зростання попиту на валюту у вкладників банків-банкрутів, які отримали за червень близько 700 млн грн і конвертувати їх у долари, заяви про техдефолту, який може наступити 24 липня (Україна повинна виплатити $120 млн за єврооблігаціями), плюс – побоювання внутрішньої дестабілізації через події в Мукачеві (вони можуть перешкодити ВР прийняти закони, потрібні для МВФ, що негативно позначиться на економіці країни).

За прогнозами, курс продажу безготівкового долара може коливатися до кінця липня в діапазоні 21,4-22,5 грн, готівкового – 22,6-24 грн, після чого зупиниться.

“При негативному сценарії курс може досягти 25 грн”, – говорить Шевчишин.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

залиште коментар: