01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Держдепартамент США скасував акредитацію п’яти почесних консулів Росії у США

derzhdepartament-ssha

Державний департамент США повідомив, що скасував акредитацію п’яти почесних консулів Росії у США у відповідь на переслідування американських дипломатичних працівників у Росії.

Як повідомив речник Держдепартаменту Марк Тонер, втручанням Росії в дипломатичну і консульську діяльність США стали не тільки ці переслідування, а й, наприклад, примусове закриття Американського центру в Москві і 28 його відділень по всій Росії.

Речник попередив, що Вашингтон готовий і на подальші дії у відповідь, якщо в Росії триватимуть нові спроби перешкодити дипломатичній і консульській діяльності США.

Водночас він наголосив, що це не стосується офіційних дипломатичних відносин між двома країнами, які через відповідь США не зазнають шкоди, і не вплине на дипломатичну діяльність Росії у США, включно з посольством, консульствами і культурним центром.

Міністерство закордонних справ Росії висловило обурення скасуванням акредитації почесних консулів у штатах Каліфорнія, Юта, Міннесота, Флорида, а також у Пуерто-Рико, що є територією, яка належить США, але не входить до їхнього складу.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова звинуватила «американські спецслужби» у «провокаціях» проти працівників російських дипломатичних місій і стверджувала, що нинішнє рішення продовжує політику Вашингтона, спрямовану на «згортання зв’язків» із Москвою.

Вона також заявляла, що США «здійснюють широкомасштабну русофобську пропаганду по всьому світі, намагаючись відвести від себе відповідальність за підтримку збройного перевороту в Україні і кровопролитної війни на Донбасі».

Інститут почесних консулів, які не є дипломатичними працівниками, передбачає, що такі особи можуть виконувати деякі обмежені функції консульського представництва однієї держави на частині території іншої. Нерідко це громадяни самої країни перебування.

Правда України

залиште коментар: