01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Поширення вірусу зіка, який викликає однойменну хворобу, стало вибуховим

virus-zika

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Марґарет Чан заявила, що поширення вірусу зіка, який викликає однойменну хворобу, стало вибуховим.

Вона закликала провести в понеділок, 1 лютого термінову зустріч незалежних експертів, які мали б встановити, чи оголошувати нинішній спалах хвороби міжнародною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я.

Керівник ВООЗ також висловила глибоке занепокоєння через перспективи подальшого поширення вірусу комарами, відсутність імунітету до нього в регіонах, уражених ним уперше, а також через те, що проти захворювання не існує щеплень і ліків та швидких діагностичних тестів на цей вірус.

Гарячка зіка, спричинена цим вірусом, сама по собі не становить значної небезпеки і викликає у хворих незначне підвищення температури й погіршене самопочуття, легкий біль у голові, м’язах та суглобах, а також висипи на шкірі і проходить десь за тиждень. Але ця хвороба може спричинити мікроцефалію та пошкодження мозку новонароджених дітей, якщо на неї перехворіє вагітна жінка.

Вірус був уперше виявлений в Африці в мавп, нечасті зараження ним людини були зафіксовані в низці країн Африки й Азії; після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу, зокрема, останнім часом швидко поширюється в Центральній і Латинській Америці. За прогнозами ВООЗ, у цьому регіоні протягом наступного року на хворобу зіка може захворіти від 3 до 4 мільйонів людей.

Зокрема, у Бразилії, яка в серпні приймає Олімпійські ігри, від жовтня 2015 року підтверджено майже 3 тисячі 900 випадків захворювання на гарячку зіка.

Правда України

залиште коментар: