01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Найдорожчі компанії світу: Alphabet, Apple, Microsoft і Facebook

top-com

Фінансовий департамент Alphabet 1 лютого анонсував результати компанії за квартал і рік. Презентовані цифри перевершили очікування аналітиків: за три місяці компанія заробила $21,3 млрд замість очікуваних $20,8 млрд. Завдяки цьому її котирування миттєво злетіли на 8%, що додало до вартості акції майже $40. Капіталізація компанії досягла $550 млрд (відразу після публікації звіту), що й дало змогу Alphabet обігнати лідера останніх чотирьох років, Apple, капіталізація якої – всього $535 млрд.

За рік зростання виторгу Alphabet становить 18% – з $18,1 млрд до $21,3 млрд. Чистий прибуток компанії також збільшився з $4,675 млрд до $4,923 млрд. Одночасно з підбиттям підсумків за четвертий фінансовий квартал компанія підбила підсумки роботи за останні 12 місяців. Її виторг зріс з $65,6 млрд за підсумками 2014-го до $74,5 млрд за підсумками 2015-го. Чистий прибуток – з $19 млрд до $23,4 млрд відповідно.

Як і раніше, основний дохід Alphabet приносить тільки бізнес компанії Google, куди входять реклама, YouTube, карти, доходи з Android та інші напрямки. За підсумками четвертого кварталу Google під управлінням Сундара Пічаї приніс компанії близько $20 млрд виторгу.

Всі інші компанії, які входять до холдингу Alphabet, наразі кошти лише витрачають. Аналітики вже назвали бізнес Google «друкарською машинкою» для всього холдингу Alphabet, що дало змогу збільшити вартість його акцій удвічі за останні три роки.

Успішні фінансові показники дали можливість Ларрі Пейджу і Сергієві Бріну скинути з п’єдесталу Apple і здобути звання найдорожчої компанії у світі. Навіть незважаючи на той факт, що Apple заробляє значно більше (її виторг за останній квартал досяг $75 млрд), має утричі більше вільних коштів (близько $214 млрд), а бренд залишається найдорожчим і найвпливовішим у світі.
Експерти не приховують, що стати найдорожчою компанією у світі Alphabet допомогла реорганізація і певна її відкритість. Нині до холдингу входять дев’ять різних компаній, кожна має свого CEO і можливість самостійно займатися власним розвитком.

У минулому Google, де все було підпорядковано чи не двом людям, усі процеси гальмувалися внаслідок великої бюрократизації. Тепер цього немає, і розвиток нових технологій має йти значно швидше. Як мінімум за останній рік компанія витратила на різні проекти удвічі більше грошей, ніж за підсумками 2014-го: $3,57 млрд замість $1,94 млрд.

Акціонери готові пробачити компанії такі жертви. На відміну від Apple, Alphabet чітко показує, яким бачить своє майбутнє. Нині компанія активно вкладає в два перспективні проекти. Перший – Project Loon – доставить інтернет в усі куточки світу, що лише збільшить кількість користувачів послугами Google. У тестовому режимі проект уже запущено на Шрі-Ланці.

Другий – компанія Google Auto. Alphabet останні кілька років активно працює над випуском власних безпілотних автомобілів, які могли б замінити таксі, а потім і стати стандартним способом пересування для мільярдів людей.

Спеціально для підтримки таких змін у Alphabet навіть є окремий проект, що займається розвитком міст. Компанія активно рухається вперед, хоча все ще заробляє основні кошти на старій ідеї продажу реклами.

Цілком протилежна ситуація в Apple. Керівництво компанії на прес-конференції за підсумками квартального звіту оголосило, що найближчим часом очікується спад продажів iPhone – основного джерела її доходу.

Експерти очікують, що до моменту виходу iPhone7 у вересні цього року Apple планомірно знижуватиме свої фінансові показники. На сьогодні в портфоліо компанії немає ґаджета, здатного замінити смартфон за популярністю і дохідністю.

До того ж усі чекають від Apple на новий революційний пристрій. Востаннє підірвати ринок компанії вдалося шість років тому: тоді було анонсовано планшет iPad. Сьогодні ні Apple Watch, ні новий 12-дюймовий MacBook, ні iPad Pro анітрохи не наблизилися до успіхів трьох революцій Apple – iPod, iPhone та iPad. Очікується, що наступним вау-проектом від компанії стане автомобіль, але наразі це суворо тримають у таємниці, і жодних даних про зрушення Apple на цьому терені немає.

Також подейкують, що Apple може викупити Tesla Motors (що малоймовірно) і Netflix (теж слабо віриться), щоб дістати собі місце на нових ринках. Акціонери компанії, поки не побачать конкретних результатів, дивитимуться лише на спад продажів iPhone. Довіра до компанії, якій ще не так давно прогнозували першою в історії отримати капіталізацію $1 трлн (рік тому Apple оцінювали в $760 млрд), катастрофічно знизилася.

Крім обміну Alphabet і Apple місцями на п’єдесталі найдорожчих компаній світу, на початку лютого відбулася ще одна важлива подія. Компанія Facebook обігнала нафтогазового гіганта Exxon Mobile і вийшла на четверту позицію у списку найдорожчих компаній світу.

Наразі перші чотири місця повністю належать технологічним компаніям: Alphabet, Apple, Microsoft і Facebook. Без сумніву, свою роль відіграв обвал цін на нафту. Але чітко простежується і та тенденція, що сьогодні у світі починають правити програмісти й інженери замість нафтовиків.

Правда України

залиште коментар: