01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Верховна Рада внесла зміни до Земельного кодексу в частині проведення земельних торгів

zemelni-torgy

Отримати землю під сільгоспугіддя можна буде тільки через аукціон. Верховна Рада внесла зміни до Земельного кодексу в частині проведення земельних торгів. Причому це правило поширюється на всіх, починаючи з комунальних і державних підприємств і закінчуючи приватними фермерами.

«Найсерйозніша схема, яка була ліквідована – не конкурентне і не прозоре виділення під фермерство земельних ділянок, та ще й без обмеження по площі», – розповів Андрій Кошиль.

Сільрада без аукціону могла виділити, наприклад, 100 га сільгоспземлі на термін до 50 років по найбільш мінімальній ставці – 3% від нормативної оцінки, а міг 10 га на сім років за ставкою 12%. «Найпопулярніша схема – виділення ділянки «своїй» людині за мінімальною ставкою на максимальний термін. І ця людина здавала землю в суборенду. Ось такий простий і вигідний бізнес», – навів приклад Кошиль.

При цьому зберігається прописана в законі норма про право громадян на 10 соток землі для індивідуального будівництва і до 1 га під ведення сільського господарства.

У населених пунктах практикувалася і схема отримання землі через комунальне підприємство. Сільський або міська рада виділяв безкоштовно ділянку землі якомусь КП, а те передавало його в суборенду комерційній організації.

Правда України

залиште коментар: