01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Апеляційний суд відмовив Савченко у відводі суддів

Апеляційний суд Києва, який розглядає скаргу на ухвалу суду першої інстанції щодо обрання запобіжного заходу народному депутату Надії Савченко у вигляді тримання під вартою, відмовив у задоволенні клопотання народного депутата щодо відводу колегії суддів. Це рішення оголосив головуючий суддя Ігор Паленик.

«Колегія суддів ухвалила: відмовити у задоволенні заяви підозрюваної Савченко про відвід суддів Паленика, Глиняного, Масенка», – сказав Паленик.

Після цього адвокат Дмитро Бугай заявив клопотання про те, щоб Савченко сиділа поруч із своїми захисниками на час розгляду апеляційної скарги. Суд це клопотання задовольнив.

23 березня Шевченківський районний суд Києва обрав Надії Савченко, підозрюваній у плануванні теракту, запобіжний захід у вигляді взяття під варту без можливості внесення застави до 20 травня.

У ході засіданні Савченко заявила, що починає голодування на знак протесту проти затримання й обвинувачень на її адресу.

В офісі омбудсмена 24 березня повідомили, що правозахисники перевірили дотримання конституційних прав і свобод Надії Савченко, грубих порушень у камері, де вона утримується, не виявили. За даними представників омбудсмена, «Надія Савченко повідомила, що оголосила голодування, востаннє вона поїла ввечері 23 березня, скарг на здоров’я з її боку немає».

Надії Савченко інкримінують злочини, передбачені статтями: «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», «готування до злочину», «вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», «посягання на життя державного чи громадського діяча», «терористичний акт», «створення терористичної групи чи терористичної організації», «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами».

За даними Генпрокуратури, Савченко була спільницею Володимира Рубана, затриманого 8 березня на КПВВ «Майорське» при спробі переміщення великої кількості зброї з території Донецької області, яка підконтрольна російським окупаційним адміністраціям. Савченко раніше заявляла, що планувала не теракт, а лише «політичну провокацію».

Рубана підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів, серед яких президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і секретар РНБО Олександр Турчинов. Сам Рубан звинувачення відкидає.

залиште коментар: