01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Росія надалі блокує спроби міжнародних організацій моніторити ситуацію в Криму — МЗС

Росія надалі блокує спроби міжнародних організацій моніторити ситуацію в окупованому Криму на запрошення України, повідомив заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця у Facebook.

Він зауважив, що Україна залишається відкритою для відвідання міжнародними організаціями суверенної території України в її міжнародно визнаних кордонах, яка включає Автономну Республіку Крим та місто Севастополь. Водночас Росія перешкоджає спробам міжнародних організацій, в тому числі ООН, Ради Європи, ЮНЕСКО, ОБСЄ скористатися запрошенням України та виконати рішення керівних органів цих структур щодо здійснення моніторингу окупованого Криму.

«Натомість Москва цинічно заявляє, що вона відкрита для відвідання Криму як території Росії. Звісно така позиція не може бути прийнятною ані для самої України, ані для міжнародних організацій, які мають керуватися як нормами міжнародного права, так і власними рішеннями, які ухвалені із дотриманням цих норм», – наголосив заступник глави МЗС Сергій Кислиця.

30 липня в Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ заявили, що не розглядають можливості відправки делегації в Крим, і що такий візит буде можливим тільки за умови запрошення влади в Україні.

Міжнародні організації визнали анексію Криму незаконною і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

залиште коментар: