01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

У колишнього ректора медуніверситету в Одесі, який судився з МОЗ, пройшли обшуки

В Одесі 24 березня відбувся обшук у будинку колишнього ректора Одеського національного медичного університету Валерія Запорожана, який нині очолює наукову раду університету. Як передає кореспондент Радіо Свобода, також слідчі дії відбулися в будівлі ректорату університету та у інших посадових осіб вишу.

Як йдеться в ухвалах Суворовського районного суду, копії яких є у розпорядженні Радіо Свобода, правоохоронці шукали підроблені печатки підприємств і установ, комп’ютерну техніку та цифрові носії інформації, а також «знарядь кримінального порушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення».

Обшуки, яких, за даними Радіо Свобода, було близько п’ятнадцяти, стосувалися кримінальної справи, відомості про яку внесли в ЄРДР ще 19 грудня 2019 року – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах. Згідно із ухвалами суду, в обшуках мали брати участь також працівники СБУ.

За версією обвинувачення, посадові особи університету збагатилися на через проведення тендерів на медичні препарати, а також під час ремонтно-будівельних робіт. Судячи з ухвал суду, вони стосувалися кількох медичних установ, створених на базі медуніверситету. А саме Центру реконструктивної та відновної медицини, Багатопрофільного медичний центру, а також Офтальмологічного медичного центру. За інформацією слідства, ці установи протягом 2019 року отримали нових керівників, змінили штатні розклади і об’єднали окремі структурні підрозділи. При цьому Міністерство охорони здоров’я керівництво вишу не повідомляло, хоча саме МОЗ видавало ліцензії на ведення господарчої діяльності в цих трьох установах.

Згідно із лютневими ухвалами суду по тому ж провадженню, раніше прокуратура отримувала доступ до договорів про постачання медичних товарів та обладнання за державні кошти на суму більш ніж 45 мільйонів гривень, до копій правоустановчих документів на підприємство та на посадових осіб «Анна-Мед» на момент підписання договорів та додаткових угод до договорів, за період 2016-2019 років.

Валерія Запорожана було звільнено з посади ректора Одеського медуніверситету в липні 2018 року, але відтоді він судиться із Міністерством охорони здоров’я за свою посаду.

Де-факто виш зараз очолює Юрій Сухін, якого влітку 2018 підтримав Запорожан. Міністерство призначало на посаду ректора Костянтина Аймедова, але він не зміг приступити до виконання своїх обов’язків.

Читайте також: «Вони хочуть стати «островом Крим»?» – член конституційної комісії про медуніверситет в Одесі​

В одеській обласній прокуратурі Радіо Свобода підтвердили проведення обшуків в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом привласнення майна держави посадовими особами Одеського національного медичного університету, вчиненого у особливо великих розмірах за ч. 5 ст. 191 КК України. В пресслужбі зазначили, що обшуки продовжуються і наголосили, що надання іншої інформації може негативно вплинути на хід слідства.

Радіо Свобода не змогло поки отримати коментар із цього приводу у Віталія Запорожана і Юрія Сухіна.

залиште коментар: