01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Чубаров: указ Путіна про право на землю спрямований на полегшення колонізації Криму

Указ президента Росії Володимира Путіна щодо прав власності на землю в анексованому Криму має на меті полегшення колонізації анексованого Криму. Таку думку висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в коментарі проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Вони створюють собі нібито правовий механізм, який, з їхньої точки зору, повинен створити умови для прискореного переселення громадян Росії до Криму. Чого їм зараз не вистачає? Не вистачає ресурсів і землі. У Росії немає достатніх ресурів, щоб облаштовувати кожного, кого вони хотіли переселити. Вони хочуть створити умови, щоб росіяни самі переселялися. Для цього потрібно створити ринок дешевої, «вільної» землі», – сказав Чубаров.

Читайте також: Прокуратура АРК відкрила провадження через «справу» у Криму проти Чубарова​

Він впевнений, що загроза вилучення землі існує не тільки для тих громадян України, які залишили українські паспорти.

«Не треба думати, що під цей перелік потраплять лише ті жителі Криму, які не взяли паспорти Росії. До числа тих, проти кого спрямують цей наказ, можуть увійти й ті люди, які формально були змушеі отримати паспорти Росії. Їх у будь-який момент можуть оголосити громадянами України і в них забиратимуть земельні ділянки», – вважає голова Меджлісу.

Крім того, Чубаров переконаний, що Росія намагається «витіснити з півострова всіх неугодних, закріпити свою військову присутність і залучити інвестиції», адже документ дозволить вилучити будь-яку ділянку.

Схожу думку щодо можливостей, які указ дає окупаційні владі, в коментарі Крим.Реалії висловив колишній представник президента України в Автономній республіці Крим, експерт з міднародного права Борис Бабін.

Читайте також: «Русский мир» у Європі. Чи стане Нарва другим Кримом?​

24 березня президент Росії розширив перелік територій, земельні ділянки яких не можуть належати «іноземцям» та «закордонним юридичним особам». До переліку потрапила більшість районів анексованих Криму та Севастополя, а також Керч, Ялта, Євпаторія та інші прибережні міста півострова.

Заборона не поширюєтья на три района Криму – Первомайський, Красногвардійський і Білогорський, ці райони не межують з материковою частиною України і не мають виходу до Чорного моря. Так само до списку не увійшла Верхньосадовська сільська рада у Нахімовському районі Севастополя.

Народний депутат України з фракції «Слуга народу» Віталій Безгін 24 березня надіслав депутатський запит представникам виконавчої влади України з проханням зреагувати на указ Путіна.

 

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали анексію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

залиште коментар: