01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Т.в.о. голови «Укрзалізниці» відреагував на критику Криклія: враження, що міністра дезінформували

Тимчасовий виконувач обов’язків голови правління «Укрзалізниці» Желько Марчек відреагував на критику його роботи з боку міністра інфраструктури Владислава Криклія і заявляє, що того дезінформували з приводу реального стану справ у компанії. Заяву Марчека Радіо Свобода надали у пресслужбі компанії.

«Я дуже здивований нещодавнім інтерв’ю міністра інфраструктури для Радіо Свобода та наведеними прикладами, які викликали в нього недовіру до моєї роботи. Складається враження, що мала місце дезінформація щодо реального стану речей», – йдеться в заяві.

Т.в.о. голови «Укрзалізниці» наголосив, що ситуацію з необхідністю продажу непрофільних активів компанія вже вирішила й очікує подальших кроків із боку міністерства.

«Укрзалізниця на 100% готова до продажу непрофільного майна: складено першочерговий перелік закладів та розроблено відповідній алгоритм для їх реалізації. Але без змін, а саме постанови КМУ №1054 про порядок розпорядження майном, у нас немає можливості це зробити ефективно та швидко. Наші фахівці надали пропозиції щодо необхідних змін, ця інформація знаходиться на розгляді міністерства інфраструктури з 20 лютого. Наступний крок очікується саме від МІУ», – заявив Марчек.

«Щодо реструктуризації кредитної заборгованості, в Укрзалізниці розроблена відповідна програма дій. Зокрема, вже відкриті додаткові кредитні лінії, заощаджено кошти під майбутні виплати. Міністерству інфраструктури це теж відомо. І що стосується оптимізації діяльності. Згідно з ухваленою у 2019 році Стратегією Укрзалізниці на 2019-2023 роки ведеться планова робота щодо формування чотирьох функціональних вертикалей: вертикалі вантажних перевезень та логістики, вертикалі пасажирських перевезень, вертикалі інфраструктури та вертикалі виробництва та сервісу», – йдеться в заяві.

Минулого тижня міністр інфраструктури Владислав Криклій в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив рішення звільнити в.о. голови «Укрзалізниці» після двох місяців роботи тим, що Желько Марчек не виправдав довіру.

«Рішення, наскільки проінформувала нас наглядова рада, відповідне вже ухвалене. Ми чекаємо на формалізоване подання. Після чого це все буде вже вноситися до Кабміну. Якщо говорити про ті речі, які не виправдали довіру, то їх чимало. Це в першу чергу продаж непрофільних активів, тому що по них ставилися відповідні завдання», – сказав Криклій в ефірі програми «Суботнє інтерв’ю».

Він наголосив, що в «Укрзалізниці» дуже багато непрофільних речей, «починаючи від якихось офісних приміщень, баскетбольних залів, спортивних майданчиків, того, чим не користуються, санаторії, багато-багато різноманітних речей».

«За приблизними підрахунками, можна вивільнити гроші від 8 до 12 мільярдів гривень. А це великі гроші навіть для «Укрзалізниці». І за рахунок них можна було і запланувати якраз придбання, у тому числі оновлення рухомого складу. У цій частині провалена відверто робота членами правління», – заявив Криклій.

Він додав, що «Укрзалізниця» зволікала з реструктуризацією низки кредитів.

«Це теж, я вважаю, велика проблема. Багато операційних питань виникало. По оптимізації діяльності вони теж не здійснили програму, яку декларували. Питань і зауважень дуже і дуже багато», – зазначив міністр.

29 січня Кабінет міністрів погодив звільнення з посади керівника «Укрзалізниці» Євгена Кравцова, який був призначений очільником компанії в січні 2019 року.

У лютому виконувачем обов’язків керівника компанії став Желько Марчек.

залиште коментар: