01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

СБУ заявляє про викриття 207 поширювачів фейків про коронавірус

З початку дії карантинних заходів Служба безпеки України викрила 207 агітаторів, які поширювали в інтернеті фейки про коронавірусну хворобу COVID-19, йдеться в заяві правоохоронного органу.

«За період дії карантинних заходів Служба безпеки України викрила вже 207 інтернет-агітаторів, котрі поширювали різноманітні фейки про коронавірус. Також заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією 800 тисяч  користувачів. Інформацію про 197 виявлених агітаторів СБУ спрямувала до Нацполіції», – заявляють у Службі.

Читайте також: Голова СБУ пропонує заборонити російські соцмережі ще на три роки

За даними відомства, половину порушників притягнули до адміністративної відповідальності «за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку».

При цьому, сверджують у СБУ, 10 з 207 виявлених агітаторів діяли за завданням представників Росії.

«Стосовно них СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (статті 109 і 110 Кримінального кодексу України)», – повідомляє орган.

Читайте також: Росія і теорії змови про коронавірус. Що спільного?

СБУ заявляє, що поширювачі фейків працювали зокрема в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві та Кропивницькому, причому в Кіровоградській області займалися в тому числі вербуванням до контрольованих Росією угруповань «ЛНР» і «ДНР». Правоохоронці відкрили провадження за статтею про створення терористичної групи або участь у такій.

 

«Агітатор на Полтавщині адміністрував понад 10 спільнот, які поєднували майже 20 тисяч користувачів. На цих ресурсах він розміщував деструктивні публікації про перебіг пандемії COVID-19, заклики до сепаратизму та зміни меж території України, викривлені факти щодо Дня перемоги над нацизмом. Інформацію для своїх публікацій агітатор брав із пропагандистських інтернет-видань РФ. Для конспірації зловмисник виїжджав в іншу область, звідки «постив» фейкові новини», – йдеться в повідомленні СБУ.

13 квітня Служба безпеки повідомила про вісьмох «інтернет-агітаторів», які, за даними відомства, поширювали фейки про коронавірусну пандемію за завданням Росії.

 

залиште коментар: