01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

КСУ визнав неконституційним указ про призначення Ситника директором НАБУ – офіційно

Конституційний суд визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України. Відповідне рішення оприлюднене на сайті КСУ.

П’ятий президент України Петро Порошенко своїм указом призначив Артема Ситника директором НАБУ 16 квітня 2015 року. Цьому передував конкурсний відбір. 

Згідно з рішенням КСУ, указ президента тепер втрачає чинність. Водночас рішення «не поширюється на правовідносини, які виникли внаслідок здійснення посадових обов’язків» Ситником.

Народні депутати, які зверталися до суду з клопотанням, стверджували, що президент діяв поза межами своїх конституційних повноважень, оскільки посада директора НАБУ не віднесена Основним законом до посад, призначення на які здійснює президент. У суді погодилися з цим висновком.

Крім того, там вважають, що «призначення президентом України керівника органу, який за своїми повноваженнями функціонально належить до органу виконавчої влади, призведе до розбалансування системи стримувань і противаг, порушення функціонального розподілу влад та фактичної зміни форми державного правління».

У Національному антикорупційному бюро України наразі не коментували рішення суду.

залиште коментар: