01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Із таборів у Сирії повернули громадянок України з дітьми – президент

До України з Сирії повернулися громадянки України з дітьми, повідомив президент Володимир Зеленський.

«Додому нарешті повернулися наші громадяни з Сирії – це жінки з дітьми. Кілька років їх утримували у надзвичайно жахливих умовах у таборах для переміщених осіб. Там, де немає життя і де пекло стає повсякденністю. Для держави це було одним із найскладніших завдань останнього часу – дістати їх звідти. Для цього працювали і наші дипломати, і спецслужби України, і партнерські спецслужби», – написав він у соцмережах вранці 1 січня.

Подробиць Зеленський не навів, але, за даними ЗМІ, йдеться про повернення двох громадянок України і семи їхніх дітей. Вони перебували в Сирії у таборах для цивільних, де утримують дружин і дітей полонених чи загиблих бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Як повідомило «Суспільне» з посиланням на Офіс президента, встановлені громадяни України у цих таборах перевірені спецслужбами, інформації про причетність цих людей до терористичної активності немає.

За даними ТСН, всього повернення до України очікують ще 57 людей.

У жовтні голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав українську владу повернути на батьківщину близько сотні жінок і дітей, які перебувають у сирійському таборі для бежінців «Ель-Хол».

Офіс президента закликав Меджліс «не політизувати» тему українців у Сирії.

Громадянський конфлікт у Сирії, який переріс у війну, почався у березні 2011. За час конфлікту понад 400 тисяч людей загинули, мільйони вимушені були залишити свої домівки.

 

залиште коментар: