01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Генеральна прокуратура України відмовляється боротися із внутрішньої корупцією, – посол США Джеффрі Пайєтт

Джеффрі Пайєтт

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявляє, що Генеральна прокуратура України відмовляється боротися із внутрішньої корупцією, що підриває реформи, які проводить українська влада.

«Є одна кричуща проблема, яка загрожує всій гарній роботі, що проводиться регіональними лідерами в Одесі, Харкові, Львові та в інших місцях для поліпшення бізнес-клімату. Ця проблема загрожує всьому, що Верховна Рада, Кабінет міністрів, Національна рада реформ та інші роблять, щоб підштовхнути політичні та економічні реформи. Ця перешкода – відмова Генпрокуратури успішно боротися із внутрішньою корупцією. Замість того щоб підтримувати реформи в Україні і працювати на викорінення корупції, корумповані чиновники в ГПУ роблять гірше, відкрито і агресивно підриваючи реформи», – заявив Пайєтт у четвер, 24 вересня, в Одесі під час виступу на фінансовому форумі.

Він зазначив, що, всупереч зусиллям лідерів України, ці чиновники ГПУ перешкоджають зусиллям щодо розслідування та кримінального переслідування корумпованих чиновників в апараті Генпрокуратури.

«Вони залякують і перешкоджають зусиллям тих, хто працює чесно у рамках ініціатив реформування ГПУ», – заявив Пайєтт.

На думку посла США, нещодавні розслідування засвідчили, що Генпрокуратура не тільки не підтримує розслідування корупції, а підриває роботу прокурорів.

«Наприклад, у справі екс-міністра екології Миколи Злочевського влада Великої Британії вилучила 23 мільйони доларів незаконних активів, що належать українському народові, і попросила чиновників ГПУ надіслати документи для підтримання вилучень. Замість цього вони направили лист адвокатів Злочевського, у якому йшлося про те, що ніякої справи проти нього немає. У результаті британський суд зняв арешт з активів, і незабаром гроші перевели на Кіпр», – наголосив посол.

Джеффрі Пайєтт переконаний, що неправомірні дії посадовців ГПУ, які писали ці листи, мають бути розслідувані, а винні щонайменше мають бути негайно звільнені.

Микола Злочевський − колишній депутат Верховної Ради України, власник газодобувної компанії Burisma Holdings, займав керівні посади в комерційних і державних структурах, включаючи ЗАТ «Укрнафтосервіс», Державний комітет природних ресурсів, Державний комітет України з матеріального резерву. Його ім’я пов’язують з ТОВ «Інфокс».

У січня 2015 року Генпрокуратура оголосила Злочевського в розшук: його звинувачують, зокрема, в незаконному збагаченні.

Журналісти з’ясували, що власником Zlocci – нового бренду, під вивіскою якого вже півроку у центрі Києва продають дороге чоловіче взуття зі шкіри страуса і крокодила, – найімовірніше, є також Микола Злочевський.

22 вересня генпрокурор Віктор Шокін підписав наказ про створення у структурі ГПУ Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Правда України

залиште коментар: