01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Болгарія: прокурори назвали імена росіян, підозрюваних у спробі отруїти бізнесмена

Прокуратура Болгарії порушила кримінальні провадження проти трьох російських громадян у зв’язку зі спробою отруїти торговця зброєю Еміліяна Гебрева в 2015 році.

Підозрюваних ідентифікували як Сергія Павлова, Сергія Федотова та Георгія Горшкова. За даними слідства, вони мешкають у Москві.

Раніше 21 лютого незалежна організація з розслідувань Bellingcat повідомила, що «виявила справжні особи групи офіцерів ГРУ» (Головне розслідувальне управління Росії – ред.), ймовірно причетних до отруєння. Як повідомили розслідувачі, виявлені дані вони надали правоохоронним органам.

 

У січні 2020 року болгарська прокуратура заочно звинуватила трьох росіян в замаху на вбивство виробника зброї, власника компанії Emco Ltd Еміліяна Гебрева, його сина Хрісто і керівника виробництва компанії.​

28 квітня 2015 року Еміліяну Гебреву на прийомі з партнерами у Софії стало зле, він знепритомнів і його госпіталізували з важким отруєнням. Приблизно в той же час схожі симптоми з’явилися у його сина, який перебував в іншій частині міста. Ознаки отруєння виявили і в одного з менеджерів компанії.

Читайте також: Болгарія видворяє двох дипломатів Росії за шпигунство​

Усіх трьох об’єднувало те, що, за кілька годин до прийому, вранці того ж дня, вони перебували в одному місці – в офісі будівлі готелю «Орбіта» в столиці Болгарії. В аналізах Гебрева знайшли сліди речовин, характерних для отруєння нервово-паралітичним препаратом типу «Новачок». Такою ж речовиною отруїли в Британії в березні 2018 року Сергія та Юлію Скрипалів.

Торік слідчі ідентифікували на відеозаписах з камер на парковці готелю офіцера ГРУ Дениса Сергеєва («оперативне» ім’я Сергій Федотов – ред.), який позаторік прибув до Британії разом з фігурантами справи про отруєння Скрипалів. Висновки болгарської прокуратури збігаються з висновками розслідування, яке провели також спільно розслідувачі з Bellingcat, The Insider та Der Spiegel.

Читайте також: Болгарія відмовилася надати візу російському військовому аташе​

Після повідомлення британської преси про те, що Сергія Федотова підозрюють в причетності до отруєння в Солсбері, влада Болгарії вирішила відновити розслідування отруєння Гебрева. Він, як і Скрипалі, вижив після замаху.

Росія заперечує свою причетність до замаху як на Скрипалів, так і на громадян Болгарії.

залиште коментар: