01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

США відкликають частину персоналу з посольства в Багдаді через загострення відносин з Іраном

Сполучені Штати відкликали деяких співробітників зі свого посольства в Багдаді на тлі загострення напруги з Іраном та іраксьскими неурядовими збройними угрупованнями. Це 3 грудня підтвердив посол США в Іраку Метью Туллер після того, як про це повідомили цілька медіа.

У відео, опублікованому на сторінці посольства США у Facebook, Туллер заявив, що він та основна група дипломатів та військових радників продовжуватимуть виконувати обов’язки в «найближчому майбутньому».

«Тимчасове скорочення не позначиться на намірах цих відданих співробітників», – сказав він.

Читайте також: Роз’єднані Штати Америки. Барак Обама про політичну культуру і Путіна

Невідомо точно, скільки саме з кількох сотень дипломатів найбільшого посольства США були вивезені.

Скорочення персоналу відбулося в той час, коли президент Дональд Трамп посилює тиск на Іран перед передачею влади обраному президенту Джо Байдену. Той заявляв, що намагатиметься відновити дипломатичні зв’язки з Іраном після того, як почне роботу в Білому домі в січні.

Читайте також: США скоротять чисельність своїх військ в Афганістані та Іраку до 2500 до середини січня

Очікується, що Байден спробує знову приєднатися до ядерної угоди Ірану, яку Трамп припинив у 2018 році, і співпрацювати з союзниками, щоб зробити її умови жорсткішими, якщо Тегеран першим знову почне її дотримуватися.

Напруга в регіоні зросла після вбивства минулого тижня вченого-ядерника Мохсена Фахрізаде поблизу Тегерана. Іран звинуватив Ізраїль і, опосередковано, Сполучені Штати, підвищуючи ймовірність помсти зі свого боку або з боку своїх угруповань у регіоні.

Американські чиновники також висловлюють занепокоєння з приводу того, що Іран або афілійовані з ним бойовики в Іраку можуть завдати удару в першу річницю американського удару безпілотниками, в результаті якого 3 січня біля аеропорту Багдада загинув високопоставлений іранський генерал Касем Солеймані та і ще кілька лідерів іраксьских збройних угруповань.

У вересні адміністрація Трампа попередила Ірак, що закриє своє посольство в Багдаді у відповідь на неодноразові ракетні та інші напади на об’єкти інтересів США та їхніх союзників, завдані бойовиками за підтримки Ірану.

залиште коментар: