01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Катастрофа літака МАУ: Іран відкликав пропозицію щодо виплат компенсацій сім’ям загиблих – Єнін

Іран відкликав пропозицію виплати компенсацій сім’ям загиблих у авіакатастрофі літака «Міжнародних авіаліній України». Про це заступник міністра закордонних справ Євген Єнін розповів в ефірі «Громадського радіо».

«За моєю інформацією уряд вже відкликав цю пропозицію, оскільки передбачалось, що 200 мільйонів будуть виділені саме з фонду національного розвитку, що спричинило серйозні внутрішні дискусії в іранському суспільстві. Але ми вітатимемо плани іранського уряду зарезервувати певну суму коштів у бюджеті для виплати компенсацій», – зазначив Єнін.

При цьому він наголосив, що переговори про виплату компенсацій ще не починалися.

Єнін пояснив, що позиція Києва виходить з того, що розмір компенсації залежатиме від обставин катастрофи та рівня співпраці під час її розслідування.

Раніше Єнін зазначав, що Іран розглядає можливість закласти в проєкті бюджету на наступний рік виплату компенсацій родинам жертв авіакатастрофи українського літака. Тоді він нагадав, що під час минулого раунду переговорів іранська сторона висловила готовність виплатити компенсацію всім родинам загиблих незалежно від їхнього громадянства.

 

Літак Boeing 737-800NG із реєстраційним номером UR-PSR авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака з зенітно-ракетного комплексу своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність. Пізніше стало відомо, що Іран надіслав Україні проєкт меморандуму про взаєморозуміння, згідно з яким Київ і родини загиблих мають погодитися списати причину катастрофи на «людську помилку» і відмовитися від права позиватися до призвідників збиття літака в судах. Україна відкидає таку пропозицію.

30 липня в Києві за участі іранської делегації розпочалися переговори щодо компенсацій за збиття Іраном літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752.

залиште коментар: