01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Афганістан: підступи до аеропорту Кабула заполонили тисячі охочих покинути країну, є загиблі

Десятки тисяч афганців знову заполонили дороги на підступах до аеропорту Кабула з бажанням покинути країну. Бойовики «Талібану» у спробах спинити натовп вдалися до пострілів у повітря.

Хаос біля летовища призвів до загибелі семи афганців, заявили британські військові 22 серпня. Британська заява не вказує, коли і як саме ці люди загинули. Водночас представник НАТО заявив, що щонайменше 20 людей загинули за останній тиждень в аеропорту  Кабула та навколо нього. Повідомляється, що одні загиблі стали жертвами куль, інші  були затиснуті натовпом.

Тисячі морських піхотинців США виставлені на охорону частину аеропорту намагалися утримати натовп у час, коли військові та цивільні літаки злітали з іноземцями та афганцями на борту.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив CNN 22 серпня, що за попередню добу з Кабула рейсами США вилетіли 3900 людей. За даними Міністерства оборони США, з початку евакуації тиждень тому американські літаки вивезли з країни 17 тисяч людей.

Міністерство оборони Великобританії заявило, що з 13 серпня рейсами з Афганістану евакуювали майже 4 тисячі людей.

Великобританія, Сполучені Штати та інші країни намагаються розширити зусилля щодо евакуації своїх громадян, а також афганців, які працювали в іноземних посольствах, неурядових організаціях, силах НАТО чи інших організаціях, через загрозу розплати з боку бойовиків «Талібану».

Аеропорт Кабула перебуває під контролем військових США, проте всі під’їзди до нього контролюють члени «Талібану».

Очікується, що 24 серпня ситуацію в Афганістані і заходи щодо евакуації людей обговорять на онлайн-саміті лідери країн «Групи семи». Обговорюється і питання можливого продовження терміну виведення американських військових з Афганістану.

Афганські чиновники кажуть, що «Талібан» поки не буде оголошувати про свій уряд до 31 серпня, крайнього терміну виведення з країни військових США.

залиште коментар: