01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Подання президента на призначення нових членів ЦВК є політично незбалансованим – мережа «Опора»

У громадянській мережі «Опора» заявили, що подання президента України Петра Порошенка щодо призначення на посаду 13 членів Центральної виборчої комісії, є політично незбалансованим.

«Попередній аналіз запропонованих кандидатур до складу ЦВК засвідчує, що під час врахування президентом України пропозицій від депутатських фракцій та груп не забезпечувався повною мірою принцип політичної збалансованості. Відповідно до переліку кандидатур до складу ЦВК, який оприлюднений прес-службою глави держави, у поданні президента України не були враховані пропозиції депутатських фракцій ВО «Батьківщина» та партії «Опозиційний блок», – йдеться у заяві на сайті «Опори».

Згідно з повідомленням, мережа висловлює розчарування тим, що політичні суб’єкти протягом попередніх консультацій не досягли належного компромісу з формування політично збалансованого складу ЦВК.

«Ігнорування кандидатур, запропонованих окремими фракціями чи групами Верховної Ради України, не відповідає міжнародним стандартам формування та діяльності вищих органів адміністрування виборів… Врахування пропозицій усіх без винятку фракцій і груп є важливою складовою відновлення суспільної довіри до ЦВК, а дотримання принципу балансу інтересів має стати запобіжником від тіньових впливів на майбутні рішення Комісії та гарантією її незалежності», – зазначили в мережі.

Раніше сьогодні лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко звернулася до президента з вимогою включити кандидата від «Батьківщини» Андрія Євстігнєєва у подання про новий склад ЦВК. Тимошенко повідомила, що її політична сила вчасно, відповідно до законодавства, подала кандидатуру Євстігнєєва до складу ЦВК.

Це підтвердили також і в мережі «Опора»: «Ці депутатські фракції («Батьківщина» і «Опозиційний блок» – ред.) вчасно і неодноразово подавали власні альтернативні пропозиції до складу ЦВК».

23 січня президент України Петро Порошенко підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії, іншим рішенням звільнивши з посади членів ЦВК у зв’язку із закінчення терміну повноважень. В адміністрації президента також оприлюднили імена 13 осіб, щодо Порошенко підписав подання. Згідно з повідомленням, до списку потрапили Алла Басалаєва, Наталія Бернацька, Михайло Вербенський, Ірина Єфремова, Ольга Желтова, Світлана Кустова, Ольга Лотюк, Віталій Плукар, Євген Радченко, Надія Синиця, Тетяна Сліпачук, Леонтій Шипілов, Тетяна Юзькова.

залиште коментар: