01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

У Чехії відкликали дозвіл на атласи з «російським Кримом»

Міністерство освіти, молоді і спорту Чехії повідомило, що відкликало дозвіл на новий шкільний атлас світу після скарг України і Грузії. На деяких мапах атласу, зокрема, Крим був позначений як «російський», окуповані частини Донецької і Луганської областей теж відокремлені від решти України.

Крім того, сепаратистські регіони Грузії Абхазія і Південна Осетія позначені як «незалежні держави». На інших мапах атласу ці регіони України і Грузії заштриховані як «спірні території». При цьому ніяких пояснень із цього приводу додано не було.

Також окремо від Молдови був позначений її сепаратистський регіон Придністров’я. А в Іраці й Сирії території, що були свого часу захоплені екстремістським угрупованням «Ісламська держава», позначені як окремий державний утвір із такою назвою.

Як повідомило 31 січня Міністерство освіти Чехії, посольства України і Грузії наприкінці 2017 року звернулися з приводу «проблемного зображення їхніх територій» на мапах цього атласу до Міністерства закордонних справ Чехії. Після цього Міносвіти «перевірило ситуацію і скасувало схвалення атласу», яке видало влітку 2017 року.

«Наразі міністерство спілкується з приводу цих навчальних посібників із видавцем, щоб якнайшвидше виправити ситуацію», – мовиться в повідомленні.

Міносвіти додало, що, видаючи раніше дозволи на цей атлас, діяло відповідно до своєї внутрішньої директиви, за якою підручники повинні отримати два позитивні висновки-рецензії.

Чеський телеканал «Пріма», який привернув увагу громадськості до ситуації, у своєму репортажі 30 січня наводив повідомлення речниці Міносвіти про те, що схвалення атласу надійшло і від Міністерства закордонних справ Чехії – але в МЗС репортерові повідомили, що до них із Міносвіти з приводу цього атласу не зверталися.

Наприкінці 2017 року різку критику, зокрема з боку посла України в Чехії Євгена Перебийноса, викликала публікація аналогічних мап того самого видавництва зі «спірними» Кримом, частиною Донбасу і частинами Грузії, а також із «Ісламською державою», в офіційному щоденнику на 2018 рік Чеської залізниці. Залізниця була змушена вилучити п’ятитисячний наклад щоденника, її керівник вибачився перед Україною. У видавництві ж заявили, що мають за мету «зобразити світ таким, як він є».

Чехія не визнає претензій Росії на український Крим, як і порушення територіальної цілісності Грузії. Проте президент країни Мілош Земан не раз стверджував, що Крим уже фактично є російським; уряд Чехії, який, за Конституцією цієї країни, встановлює її зовнішню політику, зокрема, МЗС Чехії, щоразу відмежовувалися від таких заяв.

Це не перші випадки в Чехії помилкового зображення територіальних меж України, які викликали різку реакцію українських дипломатів. Раніше зображення Криму як «російської території» чи публікації мап України без Криму припускалися інші картографічні видання чи засоби інформації.

Схожі ситуації не раз ставалися і в інших країнах. Міністерство закордонних справ України ще з кінця 2015 року здійснює проект «Крим на карті світу» і закликає небайдужих повідомляти про факти некоректного зображення належності Криму. Цей проект має на меті відслідковувати некоректне позначення на мапах окупованого українського Криму як «російського». Перший етап стосувався друкованих і електронних мап, другий етап, розпочатий улітку 2017 року, націлений на навігаційні системи і продукти.

залиште коментар: