01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Політичний та економічний тиск змушує ЗМІ уникати критичних тем – Freedom House в Україні

Політичний та економічний тиск змушує українських журналістів уникати критичних тем, заявив директор представництва правозахисної організації Freedom House в Україні Метью Шааф під час дискусії в Національній спільці журналістів України.

«Політичний і економічний тиск на журналістів і ЗМІ змушують їх уникати вибору тих чи інших «критичних» тем. Влада обмежила свободу слова в Україні нібито під приводом національної безпеки. Але це більше політичні дії. Намагання посилити контроль в інтернет-просторі ми розцінюємо як посилення цензури», – сказав Шааф.

Заступник голов Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Бенджамін Монро зазначив, що одним із важливих акцентів у звітах місії є діяльність сайту «Миротворець», який оприлюднив персональні дані багатьох представників медіа.

«Ми спілкувалися з десятками журналістів, чиї дані було оприлюднено на цьому сайті. Така ситуація є порушенням права на приватність і презумпції невинуватості, оскільки людей назвали злочинцями. Хотілося б ще раз закликати поліцію провести дієве розслідування щодо діяльності цього сайту», – заявив Монро.

Він додав, що представників місії також тривожить кількість нападів на представників журналістської професії, факти штурму, обшуків редакцій, тиску на медіа.

«Часто під час таких випадків присутні представники правоохоронних органів, але вони ніяк не реагують. До того ж, за даними потерпілих, кримінальні провадження навіть не відкриваються», – зазначив Монро.

У січні 2018 року Freedom House оприлюднила звіт, яка займається підтримкою та дослідженням стану демократії, політичних свобод і дотримання основних прав людини в різних країнах світу. Згідно з ним Україна залишається в розділі «частково вільних» країн.

В оновленій оцінці стану демократії в Україні Freedom House зауважує, що наразі «Україна продовжує відновлюватися від розладу», який почався після відсторонення колишнього президента України Віктора Януковича, окупації Росією Криму та початку збройного конфлікту на сході держави.

Рейтинг свободи в Україні, за оцінками організації, складає 3 із 7 балів (1 бал – найбільш вільні країни, а 7 – найменш вільні).

Центр дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку «Миротворець» збирає, обробляє і публікує дані про людей, які, на думку активістів ініціативи, причетні до сепаратистських угруповань на сході України і до сприяння окупації Криму – і громадян України, і іноземців. Ці списки активісти публікують на своєму сайті в розділі «Чистилище». За повідомленнями, цією базою даних користуються і українські силовики.

залиште коментар: