01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

ЄС назабаром запропонує експертів для відбору суддів Вищого антикорупційного суду – Мінґареллі

Європейський союз незабаром запропонує кандидатури до складу Громадської ради міжнародних експертів для обрання суддів Вищого антикорупційного суду, повідомив голова представництва ЄС в Україні Юґ Мінґареллі у відеозверненні.

Він наголосив, що для ефективності роботи суду найважливіше – забезпечити чесний та прозорий відбір суддів.

«Ми разом зі своїми міжнародними партнерами рішуче налаштовані сприяти у цій справі нашим українським партнерам. От чому ми незабаром плануємо запропонувати кандидатури до Громадської ради міжнародних експертів», – сказав Мінгареллі, наголосивши, що рада має допомогти Вищій кваліфікаційній комісії обрати незалежних та професійних суддів.

Також голова антикорупційної ініціативи ЄС Ека Ткешелашвілі наголосила, що до Громадської ради міжнародних експертів будуть відібрані фахівці з «бездоганною репутацією та великим досвідом роботи» у галузі боротьби з корупцією. Їх відберуть міжнародні організації, що мають угоди з Україною у сфері боротьби з корупцією.

Мінґареллі і Ткешелашвілі закликали всіх потенційних кандидатів подати заявки на посади суддів Вищого антикорупційного суду, оскільки кінцевий термін (14 вересня) швидко наближається.

Станом на 6 вересня документи на посаду суддів Вищого антикорупційного суду подали 27 кандидатів, ще п’ять кандидатів – до його апеляційної палати, повідомляється на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Загалом, у новоствореному суді відкриті 27 вакансій суддів Вищого антикорупційного суду та 12 в апеляційній палаті.

Заявки на вакансії приймають до 14 вересня включно.

Читайте також: 6 етапів конкурсу, 14 ризиків: де можливі маніпуляції при відборі антикорупційних суддів

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про Вищий антикорупційний суд 7 червня 2018 року.

У документ внесли поправку, яка забороняє суду приймати до розгляду апеляційні скарги на судові рішення, які ухвалені судами першої інстанції і не набули чинності.

12 липня депутати внесли зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з схваленням закону «Про Вищий антикорупційний суд». Закон забороняє розгляд апеляційних скарг щодо корупційних справ, переданих Національним антикорупційним бюро, іншими судами, окрім апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

21 червня Верховна Рада схвалила президентський законопроект про запуск Вищого антикорупційного суду.

залиште коментар: