01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

МЗС України в річницю анексії: Росія продовжує репресії в Криму

У річницю початку окупації Росією Криму Міністерство закордонних справ України вказало на репресії щодо кримських татар і українців на півострові.

«Наслідки вчиненого Росією міжнародного злочину трагічні – окупація частини території України, десятки тисяч загиблих і поранених, півтора мільйони внутрішньо переміщених та мільйони українських громадян, змушених жити на тимчасово окупованих територіях в умовах терору та системних порушень прав людини. Росія також ігнорує свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта. Вже сам прояв української ідентичності є тяжким злочином в очах окупантів. Репресій зазнає корінний народ Криму – кримські татари. Переслідування за політичними мотивами на основі сфабрикованих звинувачень стало звичною практикою для російської окупаційної влади. До злочинів окупантів належить проведення незаконного призову до російських збройних сил, системна політики переселення мешканців Росії на тимчасово окуповані українські території з метою зміни їхнього демографічного складу, примусова паспортизація громадян України, прискорена мілітаризація окупованих територій», – мовиться у повідомленні.

МЗС закликав Москву почати виконувати свої зобов’язання як сторони міжнародного збройного конфлікту, припинити вогонь та почати врегульовувати ситуацію на Донбасі.

Відомство закликало міжнародне співтовариство до «подальшого посилення політико-дипломатичного і економічного тиску на Росію для припинення її збройної агресії проти України та звільнення незаконно ув’язнених громадян України».

 

До цього Велика Британія в річницю початку анексії Росією Криму виступила на підтримку територіальної цілісності України і закликала Росію залишити півострів. США також заявили, що не визнають претензії Кремля на Крим.

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали анексію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

залиште коментар: