01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Кримському правозахиснику Джеппарову спробували вручити застереження від російської прокуратури

Співробітник підконтрольної Кремлю прокуратури Білогірського району в окупованому Росією Криму спробував вручити застереження «про неприпустимість порушення антиекстремістського законодавства» кримському правозахиснику Абдурешиту Джеппарову. Про це він розповів в коментарі проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

За словами Джеппарова, після відмови від підпису в застереженні співробітник прокуратури запропонував йому прибути 25 лютого до прокуратури для проведення бесіди. Правозахисник від цієї пропозиції також відмовився.

«Мені подзвонила дочка і сказала, що мене шукає співробітник прокуратури за місцем старої прописки. Вона сказала, щоб він пройшов за моєю фактичною адресою. Рівно о 12 годині дня, подзвонив співробітник прокуратури, попросив вийти. І ось біля двору стоїть співробітник, він представився, надав посвідчення», – розповів Джеппаров.

За словами співробітника прокуратури, до відомства надійшла інформація від ФСБ про підготовку акцій з 23 по 26 лютого.

«І ось прокуратура привезла мені застереження в якому написано, що я є учасником-організатором. Застереження на трьох аркушах, на останньому з них потрібно розписатися. Я сказав, що я б може і розписався, але я не є ані учасником, ані організатором. Після цього він запропонував мені прийти на бесіду 25 лютого, від якої я теж відмовився», – повідомив Джеппаров.

У російській прокуратурі Білогірського району не коментували ситуацію з приводу вручення застереження кримському правозахиснику.

Кримськотатарський активіст Заїр Смедлі також отримав застереження від підконтрольної Росії прокуратури Красногвардійського району «про неприпустимість екстремізму».

Напередодні ветерану кримськотатарського національного руху, сестрі лідера кримських татар Мустафи Джемілєва – Ділярі Сейтвелієвій – підконтрольна Росії прокуратура Бахчисарайського району також вручила аналогічне застереження.

В Україні 26 лютого відзначають «День опору Криму російської окупації». У цей день в 2014 році перед будівлею Верховної Ради АРК пройшов мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії «Русское единство».

залиште коментар: