01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Бойовикам «не вдалося» здійснити прорив – Верещук розповіла про зустріч із Генштабом після загострення

Після чергового загострення на Донбасі народні депутати зустрілися з представниками Генерального штабу – про це в ефірі Радіо Свобода розповіла народна депутатка, голова підкомітету з державної безпеки та оборони комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук (фракція «Слуга народу»).

«У п’ятницю відбулося ще одне слухання, коли ми запросили представників Генштабу, аби вони нам пояснили, що насправді відбулося, на закритому засіданні. Ми почули від генерала Наєва про те, як насправді відбувалася ситуація», – сказала вона.

Зокрема, за її словами, командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал Сергій Наєв підтвердив, що дані зі звіту ОБСЄ щодо подій 18 лютого відповідали дійсності.

Читайте також: Істерику щодо евакуйованих з Китаю роздували в Україні політики – Верещук

«Ми знаємо і часто-густо критикуємо ОБСЄ, що вони, мовляв, не відображають у звітах те, що відбулося. От в даному випадку він (Наєв – ред.) сказав: так, це відповідає дійсності. Те, що написано у звіті. А отже, і ОБСЄ була залучена, і той «режим тиші», який був встановлений, то це теж було за участю. Ми маємо цю ситуацію. Ми маємо її достеменно вивчити. Абсолютним і беззаперечним є факт, що це були збройні формування Російської Федерації», – зазначила народна депутатка.

Вона уточнила, що, за даними українського військового командування, метою бойовиків було прорвати оборону Об’єднаних сил.

«Так, вони (збройні формування російських гібридних сил – ред.) пішли в атаку, вони спробували там зробити, здійснити (чи як це правильно сказати?) прорив. Їм це не вдалося», – резюмувала Верещук.

За її даними, наразі штаб не очікує подальших масштабних наступів з боку бойовиків, але військові «завжди готуються».

Верещук також прокоментувала слова голови своєї фракції Давида Арахамії, який, коментуючи спробу наступу бойовиків, заявив, що не відомо, «хто саме наступав». Вона запевнила, що Арахамію зрозуміли неправильно.

Читайте також: «Ніхто не просунувся вглиб»: що відбувається на лінії розмежування після загострення

«Він мав на увазі саме повідомлення СБУ на сайті, коли сказали, що є відкрите кримінальне провадження і проводиться досудове слідство з питання посягання на територіальну цілісність… І зараз слідство встановить, хто, що і як. І саме це мав Давид на увазі», – сказала парламентарка.

Зранку 18 лютого штаб української воєнної операції Об’єднаних сил повідомив, що бойовики атакували позиції української армії в районі населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське та хутора Вільний. За даними Генштабу, один український військовий загинув, троє зазнали поранення, ще двоє – контузії.

 

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000–13 200 людей.

залиште коментар: