01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Фігурант бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» скаржиться на вимушене голодування в російському СІЗО – Денісова

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова опублікувала звернення фігуранта другої Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервера Мустафаєва, у якому кримчанин скаржиться на порушення своїх прав, неналежні умови утримання в російському слідчому ізоляторі і ненадання медичної допомоги іншим фігурантам справи. Серед скарг також належне харчування.

«Він повідомляє про систематичне позбавлення права на захист і належну підготовку до судового процесу через надмірну частоти проведення засідань. Також Сервер Мустафаєв скаржиться на неналежні умови утримання в «ФКУ СІЗО 1 УФСІН Росії по Ростовській області», а саме ненадання медичної допомоги, обмеження в отриманні посилок, позбавлення можливості приймати душ, здійснювати прогулянки на свіжому повітрі», – мовиться у повідомленні.

За інформацією українського омбудсмена, Мустафаєв також скаржиться на відсутність належного харчування. За його словами, під час переміщення громадян України зі слідчого ізолятора до суду їм не надають продукти харчування належної якості, що фактично призводить їх до вимушеного голодування.

«У своєму зверненні він зазначив, що суд під час засідань не реагує на неодноразові клопотання громадян України Сервера Зекірьяева і Тимура Ібрагімова про надання їм медичної допомоги через погіршення стану здоров’я», – зазначає Денісова.

Вона зазначила, що звернулася до уповноваженого з прав людини в Росії Тетяні Москалькової з проханням привести умови утримання кримчан у відповідність до міжнародних стандартів, а також провести медобстеження Серверу Зекірьяеву і Тимуру Ібрагімову.

Також Денісова закликала представників міжнародних організацій та дипкорпусу відвідувати засідання, щоб не допускати порушень прав людини.

 

На початку 2 лютого Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону продовжив арешт фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» на три місяці. Таким чином Сейран Салієв, Марлен Асанов, Ернест Аметов, Едем Смаїлов, Сервер Мустафаєв, Мемет Білялов, Тимур Ібрагімов і Сервер Зекірьяєв залишаться в СІЗО до 13 травня.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисараю. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекірьяев і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінує їм участь в забороненої в Росії і включеному нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

залиште коментар: