01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Уряд постановив ліквідувати ДАБІ

Кабінет міністрів вирішив ліквідувати Державну архітектурну будівельну інспекцію. Так рішення уряд ухвалив на виїзному засіданні 13 березня за участі президента Володимира Зеленського.

Це рішення Зеленський анонсував ще до того, як Кабінет міністрів його розглянув. Він пояснив його корупційними ризиками в регулюванні будівельної галузі.

«Найбільш болючими залишаються зловживання при будівництві великих об’єктів. Тому ми ліквідовуємо монополію у сфері містобудування. Скажу три слова, на які чекав весь чесний будівельний бізнес України: ми ліквідовуємо ДАБІ», – заявив президент.

Читайте також: Пам’ятки архітектури на Львівщині руйнуються на очах​

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, коментуючи рішення про реформу ДАБІ, також звинуватив орган у корумпованості.

«ДАБІ – «корупційний кліщ», який забирає обігові кошти з будівельного ринку. Уряд вирішив ліквідувати старий забюрократизований та корупційний орган і запровадити нову систему на основі прозорих та чітких правил гри», – заявив голова уряду.

Натомість він анонсував створення трьох нових установ:

Державної сервісної служби містобудування, яка візьме на себе реєстраційні функції в галузі будівництва
Державного агентства технічного регулювання
Державної інспекції містобудування, за яким будуть функції нагляду та контролю в будівництві

Державна архітектурно-будівельна інспекція України була утворена в 2006 році для реалізації державної політики в сфері державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. 11 березня 2020 року Кабмін призначив головою ДАБІ Юрія Васильченка.

залиште коментар: