01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Багдад і Тегеран засудили авіаудари США в Іраку

Збройні сили Іраку заявили про загибель п’ятьох співробітників іракських безпекових сил та одного цивільного внаслідок нападу США 13 березня на території країни, а також про 12 поранених.

За заявою армії, атака з повітря мала місце в районах Джурф аль-Сахер, Аль-Мусаїб, Наджаф та Ал-Іскандерія. Вона була спрямована на штаби «Сил народної мобілізації» – організації, яка об’єднує підтримувані Іраном шиїтські угруповання, резервні сили та 9-ту дивізію армії Іраку.

Дії США в Багдаді назвали «агресією» проти армії Іраку та замахом на суверенітет цієї країни. Міністерство закордонних справ Іраку пообіцяло викликати послів США та Великої Британії через цю подію.

Тим часом речник МЗС Ірану Аббас Мусаві у своїй заяві закликав президента США Дональда Трампа «переглянути присутність та поведінку своїх військових у регіоні» та утриматися від «небезпечних дій та безпідставних звинувачень».

Читайте також: Криза в Іраку: прем’єр-міністр закликає до виборів, його наступник відмовляється від посади​

Сполучені Штати вночі проти 13 березня здійснили кілька авіаударів у Іраку, який призвів до загибелі кількох людей. За заявою Вашингтона, це було відповіддю на ракетний удар по військовій базі в Іраку 11 березня, внаслідок якої загинуло двоє американських і один британський військовий.

Міністерство оборони США повідомило, що удари були спрямовані на п’ять збройних складів збройного угруповання «Катаїб Хезболла». За даними Пентагону, там зокрема зберігали зброю, яку використовували проти сил коаліції на чолі зі США.

Свої дії в Міноборони Сполучених Штатів назвали «оборонними, пропорційними та прямою відповіддю на загрозу, яку становлять підтримувані Іраном шиїтські збройні угруповання».

Ніхто не брав на себе відповідальності за напад на військову базу та загибель американських та британського військових 11 березня, проте міністр оборони США Марк Еспер покладав провину на угруповання «Катаїб Хезболла». Подібні звинувачення у зв’язку з нападами в Іраку Пентагон озвучував і протягом минулого року.

залиште коментар: