01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Сторони ТКГ в Мінську домовилися про звільнення полонених – Єрмак

Сторони Тристоронньої контактної групи в Мінську 11 березня домовилися про звільнення громадян України, яких утримують на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак на брифінгу 13 березня.

Крім того, він повідомив про продовження переговорів щодо місць нового етапу розведення сил і засобів на Донбасі.

Читайте також: Засідання ТКГ у Мінську з участю Єрмака і Козака. Представник Кремля заявив про нову «консультативну раду»

«Я вважаю, головне рішення, яке було прийняте, і вважаю, що це відбудеться і Україна все зробить, щоб це відбулося – протягом найближчих місяців ми повернемо всіх наших громадян, які сьогодні утримуються на території так званих ОРДЛО. По-друге, продовжуються консультації і робота наших спеціалістів щодо визначення нових трьох пунктів з гуманітарної точки зору, на яких може бути розведення сил і засобів. Як ви знаєте, це рішення було прийняте на Паризькому саміті наприкінці минулого року і воно повинно бути виконане», – заявив Єрмак.

Коментуючи питання щодо наступного «нормандського саміту», він зазначив, що телефонні переговори між радниками лідерів країн «нормандської четвірки» повинні відбутися наступного тижня.

«Зустріч радників повинна була відбутися 12 березня, але у зв’язку з карантином її перенесли. Ми будемо мати телефонну розмову наступного тижня між радниками, на якій будемо говорити про дату можливого саміту лідерів, який повинен відбутися в Берліні, я сподіваюся, в квітні», – сказав голова ОП.​

Читайте також: Джемілєв: Росія «категорично проти» звільнення кримських татар​

На цьому ж брифінгу Андрій Єрмак анонсував створення «консультативної ради» з виконання Мінських домовленостей, до якої мають увійти представники як підконтрольних уряду, так і окупованих територій України.

Президент України Володимир Зеленський 5 березня заявив, що українська сторона в ТКГ передала список із понад 200 людей для обміну. Він сподівається, що обмін відбудеться вже цього місяця.

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними між Україною і російськими гібридними силами. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському уряду територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених: 12 – тепер уже ексвійськовополонені, 64 – цивільні. Звільнених обміняли на 124 особи.

Це сталося після першої за три роки зустрічі лідерів країн «нормандського формату», яка відбулася в Парижі 9 грудня.

залиште коментар: