01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Уряд вніс до Ради оновлений банківський законопроєкт для нової програми з МВФ

Кабінет міністрів у вівторок зареєстрував у парламенті оновлений законопроєкт про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№3260), йдеться на сайті парламенту.

Законопроєкт, ухвалення якого є однією з попередніх умов укладення договору про нову програму з Міжнародним валютним фондом, передбачає, зокрема, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитків у грошовій формі, і це єдиний спосіб їх захисту.

При  цьому, як йдеться в документі, визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

«Визнання протиправним (незаконним) та скасування індивідуального акта НБУ… не відновлює того становища банку, яке існувало до прийняття такого акта/рішення, включаючи відновлення правового статусу цього банку, та не відновлює становища/прав осіб, які були учасниками банку на момент прийняття такого акта/рішення», – йдеться в документі.

Крім того, рішення про визнання виведення банку з ринку незаконним не може бути підставою для скасування будь-яких рішень, ухвалених за процедурою виведення неплатоспроможного банку з ринку або його ліквідації, йдеться в законопроєкті.

За інформацією джерел Радіо Свобода у «Слузі народу», розгляд цього законопроєкту буде одним із питань порядку денного найближчого позачергового засідання Верховної Ради.

Для остаточного рішення Ради директорів МВФ щодо затвердження нової програми для України Київ має ухвалити два законопроєкти: про ринок землі та про банки. Останній, зокрема, має усунути законодавчі прогалини, що виникли під час очищення банківської системи та не допустити повернення нині націоналізованого «Приватбанку» колишнім власникам.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

Як заявили в НБУ, до націоналізації «Приватбанку» завдали збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів.

Коломойський назвав «маячнею» опубліковані Національним банком України дані.

залиште коментар: