01001, Київ, Україна
info@ukrlines.com

Деякі з утримуваних Росією українських політв’язнів перебувають у критичному стані – Денісова

Стан деяких українських політв’язнень, яких утримує Росія, є критичним. Про це повідомили український омбусмен Людмила Денісова.

«Країна-агресор РФ, нехтуючи нормами міжнародного права, продовжує знущання з українських політв’язнів. Здоров’я та психологічний стан громадян України, яких незаконно утримують у місцях несвободи на території РФ та тимчасово окупованого Криму, суттєво погіршилося. Деякі з них перебувають у критичному стані», – мовиться у повідомленні.

Вона зазначила, що у Володимира Дудки не проходять висипи на тілі, але медики його не виглядали. Також у нього не брали аналізи і не надали відповідного лікування. Крім того, він скаржиться на підвищений артеріальний тиск, що може призвести до інсульту чи гіпертонічного кризу.

«Володимира Якименка з температурою 39 та сухим кашлем вчора помістили у ШІЗО. Рустема Сейтмеметова помістили до камери, в якій абсолютно непридатні умови для перебування. Громадянину України доводиться спати без постільної білизни на металевому ліжку. Через це у Рустема загострились проблеми з серцем та диханням, а також з’явився нестерпний біль у спині. Аналогічні умови тримання у незаконно засуджених Різи та Енвера Омерових та Рустема Ісмаїлова. Зокрема, Енвер Омеров потребує хірургічного втручання», – зазначила Денісова.

Вона наголосила, що попри постійні звернення до адміністрацій пенітенціарних установ, жодному з українських політв’язнів не надається належна допомога.

«На тлі пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 такі умови тримання та відмова у наданні належного медичного лікування громадянам України порушує норми Конвенції про захист прав людини і основних свобод та Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН, розцінюю як катування або нелюдське чи таке, що принижує гідність, поводження. Вимагаю від Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової негайного реагування, а саме: забезпечити належні умови утримання і необхідну медичну допомогу, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням від 25 березня 2020 року», – сказала омбудсмен.

Вона також закликала міжнародну спільному посилити тиск на Росію, щоб якнайшвидше звільнити українських громадян.

 

залиште коментар: